Mathieu van der Poel kwalificeert zich voor Olympische Spelen

zondag 19 mei 2019 om 16:01
Mathieu van der Poel kwalificeert zich voor Olympische Spelen

foto: Cor Vos (archief)

Mathieu van der Poel kan opgelucht ademhalen. De Nederlandse alleskunner is na zijn tweede plaats in Albstadt al zeker van kwalificatie voor de Olympische Spelen op de mountainbike van volgend jaar in Tokio. Dat komt door zijn klassering in de top-6 vandaag in de Wereldbeker van Albstadt.

“De selectie-eis voor die wedstrijden is dat een mountainbiker één keer bij de eerste zes eindigt, of twee keer bij de eerste twaalf”, zei bondscoach Gerben de Knegt in de uitgebreide voorbeschouwing op het MTB-seizoen van Van der Poel. “Dus als Mathieu zondag als zesde eindigt in Albstadt, dan heeft hij op papier al voldaan aan de selectie-eis. Hij heeft deze wereldbeker ook aangemerkt als selectie-moment. Voor nu heeft hij eerst aangegeven dat hij in Albstadt voor de selectie-eis wil gaan.”

Debuut op de Spelen
In totaal had Van der Poel zes kansen om zich te plaatsen voor de olympische mountainbikestrijd in Japan, maar nu heeft hij bij zijn eerste mogelijkheid direct toegeslagen. Vier jaar geleden wilde hij zich halsoverkop nog plaatsen voor de Spelen in Rio de Janeiro, maar toen mislukte die missie. Hierdoor kan hij in 2020 zijn olympische debuut maken. Veldrijden is immers geen olympische sport.

Tauber ook al zeker, Terpstra nog niet
Bij de vrouwen was er ook goed nieuws te melden, want Anne Tauber (vierde in Albstadt) is ook al zeker van een ticket voor de Olympische Spelen. Zij moest aan dezelfde kwalificatie-eisen voldoen als Van der Poel en had, net als MVDP, ook deze wereldbeker aangekruist als selectie-moment. Anne Terpstra had dit niet gedaan. Haar vijfde plaats was genoeg voor kwalificatie, maar ze heeft er dus (nog) niets aan.

Zet maandag 27 juli en dinsdag 28 juli 2020 daarom vast in de agenda’s. Tussen 8.00 en 10.00 uur Nederlands-Belgische tijd worden die dagen de Cross Country-wedstrijden verreden voor de mannen en de vrouwen.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.