Mathieu van der Poel maakt favorietenrol waar in Tábor
Foto: Orange Pictures - Sportfoto.nl
zondag 5 november 2017 om 15:27

Mathieu van der Poel maakt favorietenrol waar in Tábor

Mathieu van der Poel heeft het Europees kampioenschap in Tábor op zijn naam geschreven. De Nederlander reed in de tweede ronde weg bij zijn landgenoot Lars van der Haar, die wel het zilver mee naar huis mag nemen. Toon Aerts kaapte op ruime afstand het brons weg.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Snelle start Van der Poel
Mathieu van der Poel had zich, naar goede gewoonte, voorgenomen om snel uit de startblokken te schieten. De Nederlands kampioen had op de omloop in Tábor nog nooit in zijn carrière een cross verloren, en daar wilde hij op dit Europees kampioenschap graag een vervolg aan breien.

Zijn op papier grootste uitdager, Lars van der Haar, gaf in de eerste ronden geen meter toe op de snel gestarte Van der Poel. De vinnige Nederlander plakte aan het wiel van zijn jonge landgenoot, en ook uittredend Europees kampioen Toon Aerts slaagde erin om zijn wagonnetje een tijdje aan te haken.

Balken maken verschil
Maar na twee en een halve ronde zorgden de balkjes voor de beslissing. Die liggen in Tábor traditioneel op een helling. Van der Poel versnelde vlak voor de balkjes, sprong erover op zijn fiets en zette daarna wederom door. Van der Haar en Aerts moesten afstappen en Van der Poel had zijn gaatje te pakken.

Aerts viel vervolgens volledig stil, Van der Haar bleef zich wél geven. Op veel stroken was hij misschien wel de evenknie van Van der Poel, maar hij moest aan de balkjes iedere ronde drie à vier seconden extra toegeven. Dat maakte dat hij aan de finish ruim 20 seconden op winnaar Van der Poel moest toegeven.

Strijd voor het brons
Achter deze twee Nederlander troepte een groep samen van een tiental renners, met heel wat Belgen, maar ook Nederlanders David van der Poel en Corné van Kessel, Italiaan Gioele Bertolini en thuisrijder Michael Boros. Het tempo in deze groep lag duidelijk lager dan dat van de talentvolle Nederlanders.

In de slotronde plaatste Michael Vanthourenhout een versnelling aan de balken, in de hoop de bronzen plak mee naar huis te kunnen nemen. Uittredend kampioen Aerts dichtte de kloof echter nog en ging met het brons aan de haal, weliswaar op ruim anderhalve minuut van een ongenaakbare Van der Poel.

Europees kampioenschap veldrijden voor profs 2017
1. flag-nl Mathieu van der Poel in 57m37s
2. flag-nl Lars van der Haar op 22s
3. flag-be Toon Aerts op 1m27s
4. flag-be Michael Vanthourenhout in z.t.
5. flag-nl David van der Poel op 1m30s
6. flag-be Jens Adams op 1m32s
7. flag-cz Michael Boros op 1m33s
8. flag-be Laurens Sweeck op 1m34s
9. flag-nl Corne van Kassel op 1m36s
10. flag-be Kevin Pauwels in z.t.

RIDE Magazine
52 Reacties
Sorteer op:
6 november 2017 09:52
Ik zie MvdP ook veel liever schitteren op de weg en PR meerdere malen winnen. Maar hij en hij alleen weet wat ie het leukst vindt, en wat ie wil gaan doen.

Als je kijkt naar salaris/(uur wedstrijd), dan zullen er in het hele peloton wielrenners (veld, weg, mountain, baan) maar heeeeeeel weinig renners rondrijden die meer verdienen dan MvdP. Het zou mij verbazen als dat er meer dan 5 zijn...
6 november 2017 11:16
Ondanks dat dit inderdaad saai was om te zien verheug ik me toch al op de volgende wedstrijden dit weekend. Denk dat Vd Haar en Van Aert heus wel in staat zijn om in elk geval concurrentie te geven, ook al zullen ze waarschihnlijk niet winnen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.