Mathieu van der Poel na 408 dagen opnieuw geklopt door Toon Aerts
Foto: Cor Vos
zaterdag 14 december 2019 om 15:57

Mathieu van der Poel na 408 dagen opnieuw geklopt door Toon Aerts

Toon Aerts heeft vanmiddag in Ronse een straf nummer opgevoerd. De Belgische kampioen domineerde de Hotondcross en maakte zo een einde aan de zegereeks van Mathieu van der Poel, die ruim 408 dagen standhield. De laatste keer dat Van der Poel in het veld werd geklopt dateerde al van de Koppenbergcross van 2018.

Op 24 november verschijnt de nieuwe winter-editie van RIDE Magazine. Mathieu van der Poel prijkt je op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De Hotondcross in Ronse is sowieso altijd al een zware klus, maar in natte omstandigheden zoals vandaag vergt deze wedstrijd wel erg veel van de rennerslijven. De trage modderpassages en klauterpartijen zorgden voor een crossparcours zoals we dat vandaag de dag nog maar weinig zien. Atypisch, maar wel loodzwaar. En daar had Toon Aerts wel oren naar.

Aerts-time in de Hotondcross – foto: Cor Vos

De openingsfase was een kolfje naar de hand van Van der Poels Duitse ploegmaat Marcel Meisen, maar de snelle starter zou in het verdere verloop van de cross geen rol van betekenis meer spelen. Eli Iserbyt en Toon Aerts deden dat wél, zij namen beurt om beurt het initiatief en voelden zich duidelijk in hun sas op de flanken van de Hotondberg. Maar afstand nemen van wereldkampioen Mathieu van der Poel – pas terug van een tweeweekse stage in Spanje – lukte hen in eerste instantie niet.

Aerts-time in ronde twee
In ronde twee was het pas écht Aerts-time. Niet dat de Belgische kampioen brutaal versnelde, hij bleef eerder zijn eigen constante tempo rijden. Maar dat lag dus te hoog voor Iserbyt, maar ook voor Van der Poel. In geen tijd reed Aerts zo een voorsprong van een 25-tal seconden bij elkaar. Iets voor halfweg kregen we de indruk dat Van der Poel dan toch zijn tweede adem vond, toen hij het verschil terugbracht naar vijftien seconden. Maar die heropleving was echter van korte duur: Aerts liep uit richting de halve minuut, en later zelfs meer dan een volle minuut.

Van der Poel heeft het zwaar in Ronse – foto: Cor Vos

Aerts straalde gewoonweg een pak meer kracht uit dan zijn tegenstanders en ging bovendien maar zelden in de fout op de technische passages. Op die manier kwam hij bovendien nooit in de problemen in de tweede koershelft. En Van der Poel? Die moest uiteindelijk ook Iserbyt laten voorgaan en kwam nooit echt meer in zijn ritme. Zo kwam er na 408 dagen een einde aan zijn zegereeks in het veld. De laatste keer dat Van der Poel in het veld werd geklopt dateerde al van de Koppenbergcross van 2018.

DVV Verzekeringen Trofee 2019-2020
Uitslag manche 4: Ronse

1. flag-be Toon Aerts (Telenet-Baloise)
2. flag-be Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 1m29s
3. flag-nl Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) op 2m13s
4. flag-be Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 2m17s
5. flag-be Tim Merlier (Creafin-Fristads) op 2m27s
6. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Baloise) op 2m32s
7. flag-de Marcel Meisen (Corendon-Circus) op 3m05s
8. flag-nl Corne van Kessel (Telenet-Baloise) op 3m15s
9. flag-be Thijs Aerts (Telenet-Baloise) op 4m15s
10. flag-be Jim Aernouts (Telenet-Baloise) op 4m38s

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.