Mathieu van der Poel past gloednieuw tijdritpak voor het eerst tijdens verkenning
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
donderdag 30 juni 2022 om 10:07

Mathieu van der Poel past gloednieuw tijdritpak voor het eerst tijdens verkenning

Interview Mathieu van der Poel begint vrijdag aan zijn tweede Ronde van Frankrijk. Dat zal hij in een gloednieuw, op maat gemaakt snelpak doen tijdens de openingstijdrit. Aan zijn tenue hangt een prijskaartje van bijna 3200 euro, maar hij moet het nog voor een eerste keer aantrekken. Donderdagmiddag past hij het, waarna hij op de tijdritfiets het parcours van vrijdag zal verkennen. “Ik heb al eens vluchtig gekeken en geconstateerd dat de vele bochten in mijn voordeel zijn”, vertelt hij aan WielerFlits.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Ik heb het pak nog niet gezien, dat klopt”, lacht de 27-jarige Nederlands kopman van Alpecin-Deceuninck. Het snelpak is een samenwerking tussen kledingsponsor Kalaš en technologiebedrijf Vorteq, dat met een windtunnel huisvest op het Silverstone-circuit. “Ik ben lang op hoogte geweest in Livigno, waardoor ze het pak in Groot-Brittannië voor mij hebben klaargemaakt. Vorteq was al bezig om een eigen tijdritpak te ontwikkelen. Tijdrijden draait om alle kleine details. Als je een paar seconden kan winnen door het aantrekken van enkel en alleen zo’n snelpak, dan moet je dat uiteraard proberen.”

Tijdgebrek heeft er dus voor gezorgd dat hijzelf het pak nog niet aan had, maar op basis van bestaande data is het pak op maat gemaakt voor Van der Poel. “Ik zal het donderdagnamiddag voor het eerst passen. Dan ga ik de tijdrit ook op mijn tijdritfiets verkennen. Daaraan hebben we eveneens een aantal aanpassingen gedaan en die wil ik voor de chrono van vrijdag eerst testen. Wat er specifiek veranderd is? We hebben wat gesleuteld aan het stuur, waarmee we wat nieuwe zaken gaan proberen”, laat hij niet in zijn kaarten kijken. Vorig jaar bouwde zijn ploegleider Christoph Roodhooft nog een tijdritfiets in elkaar de avond voor de eerste tijdrit. Van der Poel werd daarin vijfde en verdedigde met succes zijn gele leiderstrui.

Nu maakt hij zichzelf geen illusies voor een overwinning, al denkt hij dat een top-10 mogelijk moet zijn. “Ik weet niet waar ik sta ten opzichte van de tijdritspecialisten”, zegt MVDP. “Als ik tien tot vijftien seconden verlies, dan zou dat denk ik al een heel goede prestaties zijn. Technisch gezien kun je deze tijdrit een beetje vergelijken met die in Budapest tijdens de Giro d’Italia, alleen dan zonder klimmetje op het einde. Ik heb al even vluchtig gekeken en het lijkt erop dat er veel bochten en weinig rechte stukken in zitten. Dat is in mijn voordeel, denk ik. Daarom denk ik dat het mogelijk is om mijn verlies te beperken”, geeft hij nog mee.

MVDP in aero-positie tijdens de Tour van 2021 – foto: Cor Vos


Later vandaag volgt een uitgebreid interview met Mathieu van der Poel.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.