Mathieu van der Poel rekent af met Belgisch blok na spannend EK

zondag 10 november 2019 om 16:18
Mathieu van der Poel rekent af met Belgisch blok na spannend EK

Foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel heeft in het Italiaanse Silvelle een derde opeenvolgende Europese titel veroverd. De wereldkampioen rekende af met een sterke Eli Iserbyt. Laurens Sweeck veroverde het brons.

Twee prikjes van Van der Poel baten niet
De Belgische brigade was vandaag met zijn acht pionnen het best gestoffeerd en dat was er bij de start meteen aan te zien. Quinten Hermans opende traditioneel sterk. Van der Poel was in de tweede positie ook niet slecht weg, maar daarachter zagen we quasi alleen maar Belgische vlaggetjes. Van der Poel zou moeten overleven in een Belgische sandwich.

Dan maken we er maar meteen korte metten mee, moet Van der Poel gedacht hebben. Halverwege de openingsronde ging hij in zijn gekende stijl op de trappers staan. Dat tempo ging het petje van Hermans te boven, die een gaatje liet. Gelukkig was er man in vorm Eli Iserbyt om de situatie al snel weer te herstellen en de boel lam te leggen.

Bij de tweede prik van Van der Poel na 25 minuten cross, was het Vanthourenhout die de meubelen moest redden met Iserbyt in zijn spoor. Aanvankelijk slaagde de West-Vlaming daar ook in, maar door een stuurfoutje kreeg Van der Poel dan toch zijn beoogde kloofje van een vijftal seconden beet.

foto: Cor Vos

Weerbare Iserbyt strijdt mee tot het eind
Iserbyt toonde echter weerbaarheid en reed op de asfaltstrook richting aankomst de kloof dicht. Ook Vanthourenhout kwam nog eens terug. Dat gaf de Belgen kansen om in de tweede koershelft een beetje met Van der Poel te spelen. De twee West-Vlamingen zetten de Nederlander een aantal keer in de tang, door gaatjes voor elkaar te laten vallen. Maar Van der Poel was telkens zeer attent.

Tussen die prikjes door ging het tempo er telkens volledig uit. Daardoor kon er een hele groep Belgen, met daarbij Quinten Hermans, Laurens Sweeck en Toon Aerts nog even terugkomen. Dat maakte Van der Poel nerveus, en dus ging hij op anderhalve ronde van het einde nog eens vol door.

Wederom was daar Iserbyt om het wiel van Van der Poel te counteren. Met zijn tweëen gingen ze de slotronde in, en daarin legde Van der Poel een razendsnel tempo op. Iserbyt werd een aantal keer op enkele meters gezet, maar pas toen de Belg zich bij de trappenpassage mistrapte, kwam er een echte kloof. De drie seconden die Iserbyt daar verloor, kreeg hij nooit meer dicht. En zo pakte Van der Poel zijn derde opeenvolgende Europese titel.

foto: Cor Vos

Europees kampioenschap veldrijden 2019
Uitslag heren elite

1. flag-nl Mathieu van der Poel
2. flag-be Eli Iserbyt op 3s
3. flag-be Laurens Sweeck op 20s
4. flag-be Michael Vanthourenhout op 24s
5. flag-nl Lars van der Haar op 35s
6. flag-be Quinten Hermans op 38s
7. flag-be Toon Aerts op 1m01s
8. flag-gb Tom Pidcock op 1m10s
9. flag-es Felipe Orts op 1m22s
10. flag-be Tim Merlier op 1m42s

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair