Mathieu van der Poel superieur in Niel, Sweeck en Aerts op het podium

maandag 11 november 2019 om 15:58
Mathieu van der Poel superieur in Niel, Sweeck en Aerts op het podium

foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel heeft daags na het behalen van zijn Europese titel ook de Jaarmarktcross in Niel gewonnen. Er stond ‘ouderwets’ geen maat op de regerend wereldkampioen, die zich een kwartier inhield en daarna toesloeg. Het is voor Van der Poel zijn derde zege in drie wedstrijden dit seizoen.

De wereldkampioen wacht een kwartier
Van der Poel (die vanmorgen van Italië naar België vloog) besloot in de openingsronde nog even uit het gedrang te blijven. Thijs Aerts had de kopstart, maar hij kon niet voor verschillen zorgen in de voorste gelederen. In de tweede ronde reed David van der Poel even weg, maar dat duurde niet lang.

Zijn jongere broer Mathieu reed gecontroleerd en nam in de derde ronde de koppositie over, waarna hij voor het eerst een demarrage plaatste. Zonder omkijken reed hij in de stromende regen weg bij Jens Adams en de rest. Het beslissende gat was daarmee nog voor halfweg cross geslagen.

Soeverein
Van der Poel breidde vervolgens beetje bij beetje zijn voorsprong uit, onder meer door foutloze passages door de zandstroken, modderstukken en over de balkjes. De strijd om de andere podiumplaatsen was daarachter interessant om te volgen. Laurens Sweeck, de nummer drie van het EK van zondag, voerde de forcing in een ruime groep met achtervolgers.

foto: Cor Vos

Sweeck bezette daardoor de tweede plaats in de wedstrijd, vlak voor Thijs Aerts. De twee Belgen reden op ruime achterstand achter Van der Poel, die zich kon uitleven en weer het crossgevoel terug kon krijgen. Dat was wat de Nederlander na zijn EK-titel aanstipte om nog te kunnen verbeteren de komende weken. Met weinig risico maar toch op de limiet kon Van der Poel zich klaarmaken om te gaan vieren. Hij liep dan ook steeds verder uit op de concurrentie, voor hij alle tijd nam om te juichen.

Sweeck en Aerts mochten mee het podium op met Van der Poel. Het is voor het tweede jaar op rij dat Van der Poel de Jaarmarktcross wint. De twee seizoenen daarvoor ging Toon Aerts met de zege lopen in Niel.

Afwezigen
Diverse deelnemers van het Europees kampioenschap van zondag in Italië ontbraken aan de start in Niel. Onder meer zilverenmedaillewinnaar Eli Iserbyt was er niet bij, evenals Michael Vanthourenhout.

Jaarmarktcross Niel 2019
Uitslag elite mannen

1. flag-nl Mathieu van der Poel
2. flag-be Laurens Sweeck op 1m20s
3. flag-be Thijs Aerts op 1m36s
4. flag-be Tom Meeusen op 1m42s
5. flag-be Diether Sweeck op 1m42s
6. flag-be Jens Adams op 1m42s
7. flag-de Marcel Meisen op 1m42s
8. flag-nl David van der Poel op 2m03s
9. flag-be Wietse Bosmans op 2m30s
10. flag-be Yannick Peeters op 2m35s

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair