Mathieu van der Poel troeft Wout van Aert af in Namen
Foto: Marcel Koch
zondag 20 december 2015 om 16:04

Mathieu van der Poel troeft Wout van Aert af in Namen

De vierde Wereldbekercross van het seizoen is gewonnen door Mathieu van der Poel (BKCP-Corendon). De wereldkampioen was in Namen de betere van Wout van Aert (Vastgoedservice-Golden Palace) na een spannend duel. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games) mocht mee op het podium.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De kopstart op de Citadel van Namen was voor Sven Nys. De nummer twee in het WB-klassement zette vanaf meter één druk op leider Wout van Aert, maar die liet zich niet zomaar uit zijn lood slaan. Na één ronde reden de twee kemphanen samen voorop, maar hun voorsprong was nooit echt groot. Onder impuls van Lars van der Haar, kwamen Mathieu van der Poel, Clément Venturini, Toon Aerts, Michael Boros en Kevin Pauwels immers snel terug. Uit die kopgroep van acht besloot de jonge Toon Aerts in ronde drie weg te rijden. Enkele meters voorsprong nemen lukte hem wel, maar Van Aert gaf niemand echt ruimte. Dat zorgde voor vertwijfeling en daarvan maakte de slecht gestarte Klaas Vantornout gebruik om het achttal te vervoegen. Sven Nys daarentegen moest zijn inspanningen bekopen en gaf meter na meter prijs.

Van der Haar achtte na een half uur wedstrijd zijn moment gekomen om weg te rijden. Niet veel later ging de Europees kampioen echter tegen de vlakte, waardoor zijn voorsprong smolt als sneeuw voor de zon. Vijf minuten was het menens, want dan ging slokop Wout van Aert naar de kop. Mathieu van der Poel en Kevin Pauwels waren de enigen die aan de druk van Van Aert konden weerstaan en samen met de jonge Kempenaar de tweede koershelft mochten kleuren.

De Nederlander en de jonge Belg zetten elkaar beurt om beurt op kop, terwijl Kevin Pauwels zich de hele wedstrijd afzijdig hield. Toch gingen de drie gezamenlijk de slotronde in en daarin was het Van der Poel die op een beslissend moment de kop nam. Op de oplopende strook richting aankomst nam hij enkele meters op topfavoriet Van Aert en stond die niet meer af. De ontlading bij het behalen van zijn eerste klassementszege van het jaar was op zijn gezicht af te lezen. De wereldkampioen kan nu ook met een goed gevoel de drukke kerstperiode voortzetten, met als eerstvolgende afspraak de Wereldbeker van Heusden-Zolder op 26 december.

Wereldbeker veldrijden 2015-2016
Uitslag manche 4: Namen

1. flag-nl Mathieu van der Poel (BKCP-Corendon)
2. flag-be Wout van Aert (Vastgoedservice-Golden Palace)
3. flag-be Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games)
4. flag-be Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games)
5. flag-nl Lars van der Haar (Giant-Alpecin)
6. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea)
7. flag-fr Clément Venturini (Cofidis)
8. flag-be Sven Nys (Crelan-AA Drink)
9. flag-ch Julien Taramarcaz (ERA-Murprotec)
10. flag-nl Thijs van Amerongen (Telenet-Fidea)

RIDE Magazine
38 Reacties
Sorteer op:
20 december 2015 16:06
Mooi sloop parcours. Super MvdP maakt het prachtig af. Boom had hier zeker niet vooraan gereden.
20 december 2015 16:07
Mooi duel en prachtoverwinning voor Matthieu, goed voor het vertrouwen!
Laten we de commentaren van vorige week zondag nog even bekijken :)
20 december 2015 16:08
GEWELDIG
20 december 2015 16:08
Als Van Aert ook maar een klein beetje tegenstand krijgt, dan lukt het hem vaak niet om te winnen. Dat moet toch onderhand ook in zijn kop gaan kruipen.
20 december 2015 16:09
Geweldige zege Mathieu! Knap rustig gebleven; altijd in de voorste gelederen en in de laatste ronde het gevecht naar zich toe getrokken. Mooie tv!
20 december 2015 16:09
Denk dat Wout nu wel weet dat dat WK weer een probleem gaat worden. VDP heeft intrinsiek gewoon meer snelheid. Dat komt er nu nog niet iedere week uit door de smalle basis, maar is simpelweg de betere atleet.
20 december 2015 16:09
Tering jantje, wat een finale!

VDP zoals het moet: Van Aert de nek afgebeten met een resem stroomstoten.

Sowieso de top-3 vandaag op een heel hoog niveau. Prachtige koers, met de mooiste finale van het jaar. Het blijft toch een prachtige en ideale kijksport!

Van der Haar zoals vrijwel altijd: af en toe goed maar uiteindelijk toch duidelijk tekort komen voor de knikkers. Vantornout toch ook wel sterk na zijn slechte start. En is het verval van Nys ingezet?

Venturini ook leuk! En Mourey kan beter stoppen. Het is mooi geweest.
20 december 2015 16:12
Heerlijke overwinning! Is dit net als vorig jaar de ommekeer? Van Aert domineert tot de kerst, maar Van Der Poel gaat met de echte prijs lopen?
20 december 2015 16:14
Mooi man, eindelijk weer is. Van Aert op waarde geklopt, hij had geen antwoord meer op die laatste versnelling van VDP.
Nys iets te gek begonnen misschien.
20 december 2015 16:17
Mooie cross gezien, met wat andere namen dan de afgelopen weken. Prachtig afgewerkt van Mathieu.
20 december 2015 16:19
wat een prachtwedstrijd
op tv is het crossen een van de mooiste sportwedstrijden, goed te volgen en regelmatig wisselende posities, alleen Jammer is dat er niet meer toppers zijn uit veel andere landen
20 december 2015 16:22
Heel erg blij voor Mathieu van der Poel,zijn broer David en vader Adri en Moeder Corinne. Na een periode van tegenslag zo mooi en snel toeslaan laat vele wielerharten extra warm kloppen. Eerder klopte Lars van der Haar van Aert bij het Europese kampioenschap. Nu pakt Mathieu uit in Namen. Het wordt nu al uitzien naar het wereldkampioenschap.
Wat goed is komt snel;dat blijkt nu al weer!
20 december 2015 16:22
@Purito
Voor Van Der Poel terugkwam was Van der Haar de enige die af en toe Van Aert kon kloppen...
20 december 2015 16:23
er is ook vaak goed, dat snel is gekomen en weer snel is ten onder gegaan
20 december 2015 16:27
Boros echt klimmertje.
20 december 2015 16:31
Zeer spannende koers gezien! Jammer dat de echte top vrij smal is , maar schitterende prestatie MvdP in deze fase gezien de suprematie van WvA. Laat dat WK maar moment!
20 december 2015 16:39
@Jibi
Vergeet de hond niet, die heet geloof ik Lobbes. Of Doerak. Die krijgt vanavond een extra dik bot om lekker te kluiven.
20 december 2015 16:45
@ditisdavid
Dat bedoel ik: af en toe kan hij Van Aert kloppen. Maar dat is hooguit drie keer per seizoen. Uiteindelijk heeft Lars gewoon te weinig body/vermogen/klasse om het Van Aert een heel seizoen moeilijk te maken.

Iets wat VDP wel kan.
20 december 2015 16:50
Fantastische overwinning! Mathieu deed er verstandig aan om al zijn pijlen te bewaren voor de laatste 2 ronden. Qua inhoud legt hij het nu nog af tegen Van Aert dus te vroeg met krachten smijten zoals in de vorige weken is alleen maar het voordeel van Van Aert. De komende weken gewoon "stillekes door doen" en dan weer een piek in bouwen naar Hoogerheide en het WK.
20 december 2015 16:51
Walsleben op 3 rondes. Als er fysiek niets aan de hand is, moet hij volgens mij gewoon even 2 weken vakantie nemen.
20 december 2015 18:07
Mooi zegen voor van der poel maar ik denk van aert het gewoon een beetje laten lopen en nou als op Wk
20 december 2015 18:35
@belkin: Het gaat er om dat VdP alles en iedereen op een hoop reed bij de junioren/beloften en Van Aert die kloof (meer dan) heeft gedicht. Mijn verwachting is dat Van Aert inmiddels de sterkere van de twee is. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik het niet voor zowel VdP als voor de sport mooi vindt dat hij wint. Sterker nog, ik hoop dat mijn verwachting uiteindelijk onjuist blijkt te zijn.
20 december 2015 18:42
Van Aert was niet echt bijzonder vandaag. Vreemde koers met Van der Poel die eens een andere tacktiek gebruikte (en met veel success). Spijtig dat Pauwels niet wat ondernam halverwege wedstrijd. Nu bleef het lang wachten.

Denk dat we deze kerstperiode nog mooie duels gaan zien. Hopelijk beide op topniveau, want ze steken zo ver boven de rest uit (met uitzondering van Nys in een goede dag op een passend parcours) dat er anders niet veel spanning is.
20 december 2015 18:59
reactie op:xistnc - 20 december 2015 om 16:39


@Jibi
Vergeet de hond niet, die heet geloof ik Lobbes. Of Doerak. Die krijgt vanavond een extra dik bot om lekker te kluiven.

Heel mooi. Een bewijs van humor.
Bij deze dus nogmaals de felicitaties voor de hele familie van der Poel en hun hond.
20 december 2015 19:16
Parcours voor springveren met klimvermogen i.p.v. voor constant hoog vermogen rijders. Zegt niets over krachtverhouding op andere parcoursen. De top in het veldrijden bestaat gewoon uit 5 renners, waarvan twee hier weer iets bovenuit steken. Afhankelijk van het parcours veranderd de winstkans van de renner(s).

Dus niets nieuws, ook al willen delen anders doen geloven!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.