Mathieu van der Poel vecht zich naar tweede plek in World Cup Albstadt

Mathieu van der Poel vecht zich naar tweede plek in World Cup Albstadt

foto: Cor Vos (archief)

Mathieu van der Poel heeft de Wereldbeker Mountainbike in Albstadt afgesloten als tweede. De Nederlands kampioen in deze discipline kende een moeizame start in Duitsland, maar wist in de tweede helft de rug te rechten. Hij eindigde uiteindelijk als tweede, achter winnaar Mathias Flückiger.

Goede start
Van der Poel had de kopstart, maar hij werd direct overvleugeld door wereldkampioen Nino Schurter. De Zwitser sloeg direct een gat en kreeg na de tweede klim Lars Förster met zich mee. Na de openingsronde was het gat al twintig seconden. Van der Poel kwam terecht in een grote achtervolgingsgroep.

Een fikse regenbui zorgde ervoor dat het parcours extreem glad werd. Onder meer Förster slipte onderuit. Op dat moment was Van der Poel weggezakt naar de twaalfde plek. Van voren kwam een groep weer bij elkaar, met MVDP niet ver daar achter. Mathias Flückiger had daarna een sterke fase, de Zwitsers kampioen wist zelfs Schurter op een gaatje te rijden.

Olympische Spelen
Van der Poel bleef rond tiende positie rijden binnen 25 seconden van de koplopers. Hij wist halverwege de wedstrijd zichzelf te herpakken en op te schuiven naar de vierde positie. Dat gaf hem virtueel een ticket voor de Olympische Spelen, waardoor een plek bij de beste zes nodig was.

Jagen op twee koplopers
Flückiger nam de kop met Jordan Sarrou. Schurter verloor terrein en zag Van der Poel naderen uit de achtergrond. De Nederlander nam over, reed de wereldkampioen uit zijn wiel en kon in de vierde ronde (van zes) zelfs de koplopers zien rijden. Twee rondes voor het einde was zijn achterstand 34 seconden op Flückiger en twintig op Sarrou. Bij het ingaan van de slotronde was de situatie ongeveer gelijk.

Wat voor Van der Poel nog mogelijk was in de laatste ronde, was het inhalen van Sarrou. Op de eerste klim naderde hij de Fransman, waarna hij op de tweede klim het gat dichtte. In de laatste afdaling nam Van der Poel de tweede plek over, die hij in de sprint vasthield. Hij behoudt de leiding in de World Cup én is geplaatst voor de Olympische Spelen.

World Cup Mountainbike 2019
Uitslag manche 1: flag-de Albstadt

1. flag-ch Mathias Flückiger
2. flag-nl Mathieu van der Poel
3. flag-fr Jordan Sarrou
4. flag-fr Titouan Carod
5. flag-ch Florian Vogel

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.