Mathieu van der Poel voegt ook Famenne Ardenne Classic aan programma toe
foto: Cor Vos
zaterdag 5 oktober 2019 om 13:27

Mathieu van der Poel voegt ook Famenne Ardenne Classic aan programma toe

Video Mathieu van der Poel had normaliter zondag het mountainbike-parcours van de Olympische Spelen in Tokio verkend, maar in plaats daarvan rijdt hij de Famenne Ardenne Classic in België. Eerder deze week werd al duidelijk dat hij de trip naar het test-event in Japan zou overslaan en reed hij al de Münsterland Giro. De Famenne Classic is zijn laatste wegkoers.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Door Tokio over te slaan, vermijden we extra belasting voor Mathieu door alweer een wedstrijd op een ander continent aan te doen en bijgevolg ook weer een jetlag”, was de uitleg van het teammanagement van Corendon-Circus eerder deze week. Wel werd er meteen aan toegevoegd dat de 24-jarige Nederlander in Duitsland de Münsterland Giro zou rijden. “We willen hem de kans geven om een uitstekend wegseizoen in schoonheid af te sluiten”, klonk het toen. Van der Poel toonde zich afgelopen donderdag in de aanval, werd teruggepakt en finishte uiteindelijk als twaalfde.

Nu komt er dus toch nog een extra – laatste – wedstrijd bij. Het is onduidelijk waarom de veelvraat de wedstrijd toevoegt aan zijn programma, maar dat zou alles met de UCI-punten te maken kunnen hebben. Om diezelfde reden zou ook Belgisch kampioen Tim Merlier – donderdag derde in de Münsterland Giro – starten in de Tour de l’Eurométropole komende zondag. De 26-jarige spurter zou dit weekend aanvankelijk in het shirt van Creafin-Fristads zijn veldritwinter 2019-2020 beginnen.

Tim Merlier – foto: Cor Vos

UCI Ranking
De wegploeg van Corendon-Circus jaagt echter op een topnotering in de Europe Tour Ranking. Total Direct Energie voert dat klassement nu aan, voor Wanty-Gobert, Cofidis, Israel Cycling Academy en het team van kopman Van der Poel. Cofidis heeft echter een aanvraag voor een WorldTour-licentie gedaan, waardoor zij er mogelijk tussenuit vallen. Israel Cycling Academy doet dat sowieso, aangezien zij de licentie van Katusha-Alpecin (dat al een WorldTour-licentie had) hebben overgenomen. Corendon-Circus zou dus virtueel op een derde plek kunnen staan.

In 2020 krijgen de nummers één en twee uit de Europe Tour Ranking automatisch een wildcard voor alle WorldTour-koersen. Dat is dus inclusief alle grote eendagskoersen én bijvoorbeeld de Tour de France en de Vuelta a España. De nummer drie in de Europe Tour Ranking krijgt gegarandeerd een wildcard voor alle eendaagsen. Grote kans dat Total Direct Energie daarom van een WorldTour-licentie afzag, omdat zij door de vierde in de rij amper meer te achterhalen zijn in de Europe Tour Ranking. Wanty-Gobert en Corendon-Circus strijden om de felbegeerde tweede en derde plaats.

Het verschil tussen de laatste twee op de jongste ranking (zondag 29 september) is 866 punten. Dat verschil lijkt aanzienlijk, maar schijn bedriegt. Om de een of andere manier ontbreken de punten van Merlier bij Corendon-Circus. Afgelopen zondag waren dat 482 punten, exclusief de derde plek in de Münsterland Giro (nog eens 125 UCI-punten en 18 voor Van der Poels twaalfde plek). Wanty-Gobert pakte geen punten in de Duitse klassieker. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat Corendon-Circus aast op die tweede plek, zodat ze zeker zijn van wildcards in de grote rondes. Het zou meteen de transfers van klimmers Louis Vervaeke en Floris De Tier verklaren.

Breinbrekers voor gevorderden in de situatie rondom Corendon-Circus – foto: Cor Vos

Regels niet helemaal duidelijk
Om het allemaal nog een stukje ingewikkelder te maken, zijn de regels omtrent die verzekerde wildcards nog niet helemaal duidelijk. De top-2 van de Europe Tour Ranking zou alleen gegarandeerde wildcards voor de grote rondes krijgen bij achttien WorldTour-teams. Bij negentien of twintig, blijft er daarvan maar eentje over. Eerder op zaterdag maakte de UCI de WorldTour-aanvragen voor 2020 bekend. Naast de huidige achttien teams (inclusief Katusha-Alpecin/Israel Cycling Academy), hebben ook Cofidis en Arkéa-Samsic een aanvraag gedaan.

Om duidelijkheid te scheppen in de wirwar aan regels, maakte WielerFlits (na een bezoek aan het UCI Congres in Yorkshire vorige week) een explainer video met de laatste ontwikkelingen. Deze is onder dit artikel toegevoegd. Daarnaast vind je hieronder de Europe Tour Ranking van 29 september en het resterende programma van Corendon-Circus, Total Direct Energie en Wanty-Gobert. Genoeg reden dus om met extra interesse de laatste wegkoersen van het seizoen 2019 te volgen op WielerFlits. Dat doe je via onze Volg Hier-artikelen en de wedstrijdverslagen.


UCI Europe Tour Ranking – per zondag 29 september
1. flag-fr Total Direct Energie – 4987,67 punten
2. flag-be Wanty-Gobert – 4817 punten
3. flag-fr Cofidis – 4593 punten*
4. flag-il Israel Cycling Academy – 4394,12 punten*
5. flag-be Corendon-Circus – 3951 punten**
6. flag-it Androni Giocattoli-Sidermec – 3788 punten
7. flag-fr Arkéa-Samsic – 2907 punten*
Volledige Europe Tour Ranking
*Vallen (waarschijnlijk/mogelijk) weg door een WorldTour-licentie in 2020
**Exclusief de punten van Tim Merlier (op het moment van de ranking 482 punten)

Resterend programma Corendon-Circus
flag-be Tour Eurométropole (1.HC) – 5 oktober
flag-be Famenne Ardenne Classic (1.1) – 6 oktober
flag-be Mémorial Frank Vandenbroucke (1.1) – 8 oktober
flag-nl Tacx Pro Classic (1.1) – 12 oktober

Resterend programma Wanty-Gobert
flag-be Tour Eurométropole (1.HC) – 5 oktober
flag-it Giro dell’Emilia (1.HC) – 5 oktober
flag-be Famenne Ardenne Classic (1.1) – 6 oktober
flag-it GP Bruno Beghelli (1.HC) – 6 oktober
flag-fr Parijs-Bourges (1.1) – 10 oktober
flag-fr Parijs-Tours (1.HC) – 13 oktober
flag-cn Gree-Tour of Guangxi (2.UWT) – 17 tot en met 22 oktober

Resterend programma Total Direct Energie
flag-be Tour Eurométropole (1.HC) – 5 oktober
flag-be Famenne Ardenne Classic (1.1) – 6 oktober
flag-fr Tour de Vendée (1.1) – 6 oktober
flag-fr Parijs-Bourges (1.1) – 10 oktober
flag-fr Parijs-Tours (1.HC) – 13 oktober
flag-cn Gree-Tour of Guangxi (2.UWT) – 17 tot en met 22 oktober
Noot: Niccolò Bonifazio pakte 35 punten in de Münsterland Giro, voor de volledigheid.

Explainer video veranderingen WorldTour 2020

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.