Mathieu van der Poel voor vierde keer wereldkampioen veldrijden, zilver voor Wout van Aert
foto: Cor Vos
zondag 31 januari 2021 om 16:14

Mathieu van der Poel voor vierde keer wereldkampioen veldrijden, zilver voor Wout van Aert

Mathieu van der Poel is voor de vierde keer wereldkampioen veldrijden geworden. De 26-jarige Nederlander was de beste na een spannende zandcross in Oostende. Hij wist zijn eeuwige concurrent Wout van Aert te verslaan na een tweestrijd. De beslissing viel al in de derde ronde, toen Van Aert een lekke band kreeg. Het brons ging naar Toon Aerts.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De kopstart was voor Mathieu van der Poel, maar het was Wout van Aert die na de eerste beklimming van de brug als eerste het zand indook. Na de passage door het strand konden alleen Laurens Sweeck, Toon Aerts, Quinten Hermans en Michael Vanthourenhout enigszins volgen. Van Aert en Van der Poel kwamen daardoor op de renbaan elkaar al tegen, op ruim tien seconden gevolgd door de vier Belgen.

Van Aert kende een razendsnelle start – foto: Cor Vos

Valpartij Van der Poel
In de tweede ronde hoefde Van Aert, in tegenstelling tot Van der Poel, niet van de fiets in aanloop naar de tweede beklimming van de grote brug. Daardoor kon WVA een klein gaatje slaan. In zijn jacht om dat gat dicht te rijden, kwam Van der Poel hard ten val. De titelverdediger geraakte in een diep spoor en duikelde voorover, waardoor het verschil tussen Van Aert en Van der Poel groeide naar vijftien seconden. Toon Aerts had zich daarachter gemeld op de derde plek.

Lekke band voor Van Aert
Van der Poel liet zijn hoofd echter niet hangen. Door een goede passage in aanloop naar de brug reed hij een stuk van zijn achterstand dicht en zo sloot hij aan het einde van de derde ronde weer aan bij Van Aert. Niet veel later werd duidelijk hoe dat kon: de Belgische favoriet had een lekke band en moest van fiets wisselen. Hierdoor kon Van der Poel een voorsprong pakken van elf seconden.

Man-tegen-mangevecht
Halverwege de cross (na vier van de acht rondes) was het verschil door Van Aert teruggebracht tot zeven seconden. Het werd een waar man-tegen-mangevecht tussen de twee grootmeesters, waarin elk foutje in het zand of op de brug duur te staan kwam. Dat ondervond ook Van Aert in de vijfde ronde, want Van der Poel wist zijn voorsprong te verdubbelen. Ook in de zesde ronde liep hij verder uit, richting de twintig seconden.

Het duel langs de zee – foto: Cor Vos

Van der Poel maakt de beslissing
De kopman van Alpecin-Fenix breidde vervolgens zijn voorsprong alleen maar verder uit. Van der Poel maakte geen fouten en zette Van Aert in de voorlaatste ronde op ruim een halve minuut. Technisch maakte de Nederlander geen fouten meer. Zijn Belgische opponent deed nog verwoede pogingen om het gat te dichten, maar dat lukte alles behalve. Het verschil bleef, mede omdat Van der Poel geen risico meer nam, rond de 30 seconden hangen.

De strijd om het brons werd gewonnen door Toon Aerts. De 27-jarige Antwerpenaar reed lange tijd alleen op de derde plek, zag in de zesde ronde Tom Pidcock komen aansluiten, maar reed de jonge Brit weer uit zijn wiel. Pidcock zette in de slotronde nog even aan en dwong Aerts tot een sprintje, maar de versnelling van Pidcock kwam te laat.

Minder dan een uur
In de slotfase werd ook duidelijk dat het WK korter dan een uur ging duren; de jury had besloten om acht rondes te rijden in plaats van acht. Een opvallend gegeven, want normaal dient een grote wedstrijd als deze langer dan een uur te duren. Van der Poel finishte uiteindelijk na 58 minuten en 57 seconden.

foto: Cor Vos

WK veldrijden 2021 in flag-be Oostende
Uitslag mannen
flag-nr1 flag-nl Mathieu van der Poel in 58m57s
flag-nr2 flag-be Wout van Aert op 37s
flag-nr3 flag-be Toon Aerts op 1m24s
4. flag-gb Tom Pidcock op 1m37s
5. flag-be Laurens Sweeck op 2m05s
6. flag-be Michael Vanthourenhout op 2m14s
7. flag-be Eli Iserbyt op 2m18s
8. flag-be Quinten Hermans op 2m23s
9. flag-nl Lars van der Haar op 2m41s
10. flag-nl Joris Nieuwenhuis op 3m15s

RIDE Magazine
2 Reacties
Sorteer op:
31 januari 2021 16:52
Nooit wint VDP als Van Aert niet lek rijdt. Elke overbodige inspanning is dodelijk hier. Je kan geen spurt trekken door de zand, als je achteraf die brug op moet. De analyse van VDP dat het duidelijk was dat hij de sterkste was door de tweede helft lijkt nergens op. Hij heeft gewonnen, maar of het verdiend was .... !? Van Aert verliest trouwens meer door zijn lekke band dan zijn achterstand was aan de meet. Overijse indachtig zou VDP beter moeten weten trouwens.
    31 januari 2021 17:30
    Kwestie van luisteren naar wat er gezegd wordt en een kwestie van seconden bij elkaar optellen... Als je dat allebei kunt, dan weet je dat het niet waar is wat je schrijft!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.