Mathieu van der Poel wint EK mountainbike, bijrol voor Jens Schuermans
foto: Cor Vos (archief)
zondag 28 juli 2019 om 16:29

Mathieu van der Poel wint EK mountainbike, bijrol voor Jens Schuermans

Mathieu van der Poel heeft op soevereine wijze de Europese titel mountainbike gewonnen. In het Tsjechische Brno was de Nederlander een klasse apart, ondanks een valpartij in de eerste ronde. Van der Poel herpakte zich en reed de concurrentie daarna op meer dan een minuut, waardoor hij zijn eerste EK-titel in deze discipline pakte.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Vroege val
Mathieu van der Poel had de beste start en zette de concurrentie direct onder druk. Ook Jens Schuermans had een goede start, maar hij blies zichzelf op en zakte uiteindelijk ver terug. Van der Poel kreeg Ondrej Cink achter zich aan en sloeg direct een gat met nummer drie Gerhard Kerschbaumer.

Nog in de eerste ronde viel Van der Poel hard in een afdaling. Het leek zonder erg, want hij kon snel opstaan en verder. Wel verloor hij een paar plekken. Bij het begin van de tweede ronde sloot Van der Poel weer aan bij de koplopers. Ook Milan Vader, vorige week Nederlands kampioen geworden, reed in de kopgroep (met Braidot, Litscher, Vogel, Cink, Kerschbaumer) van zeven.

Van der Poel rijdt zich los
In de derde ronde plaatste Van der Poel een nieuwe demarrage. Alleen Braidot, Litschert, Cink en Vogel konden hem volgen. Een volgende versnelling zorgde ervoor dat de Nederlander solo aan kop reed: met een voorsprong van 19 seconden begon hij aan de vierde ronde.

In zijn eentje bleek Van der Poel een klasse apart in het zonnige en stoffige Brno. De strijd om de andere medailles ging tussen Cink, Vogel, Braidot en Litscher, al reed Vader niet ver achter het viertal. Voor Van der Poel ging het voorspoedig, omdat hij zijn voorsprong opliep naar meer dan een minuut. Die voorgift gaf de coureur van Corendon-Circus niet meer uit handen, waarna hij met een wheelie over de finish kwam en zijn gouden medaille vierde.

Vader mengt zich in strijd om medailles
De tweede plek leek in de voorlaatste ronde veilig voor Florian Vogel, terwijl Milan Vader zich knap mengde in de strijd om het brons. De eerstejaars prof sloot aan bij Ondrej Cink en reed zelfs van de Tsjech weg. Vader was op stoom gekomen, want in de slotronde kwam hij ook nog dichter bij Vogel. Het was niet genoeg voor het zilver, maar het brons is wel een uitstekende prestatie voor de Nederlands kampioen MTB, die aanvankelijk kwam voor een plek in de top-10.

EK Mountainbike 2019 in flag-cz Brno
Uitslag Cross Country, mannen

flag-nr1 flag-nl Mathieu van der Poel
flag-nr2 flag-ch Florian Vogel
flag-nr3 flag-nl Milan Vader

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.