Mathieu van der Poel wint tweede Wereldbekercross op rij, Boom 43e
Foto: Marcel Koch
zaterdag 26 december 2015 om 16:09

Mathieu van der Poel wint tweede Wereldbekercross op rij, Boom 43e

Mathieu van der Poel heeft, na de Wereldbekercross van Namen, vanmiddag ook die van Heusden-Zolder op zijn naam geschreven. De wereldkampioen was op het Belgisch autocircuit de betere van Kevin Pauwels en Lars van der Haar. Wereldbekerleider Wout van Aert (achtste) viel voor het eerst dit seizoen naast het podium.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Boom niet op zijn best
Het gespreksonderwerp van de dag in Heusden-Zolder was de aanwezigheid van Astana-renner Lars Boom. De Nederlander moest zich echter als allerlaatste van de zeventig deelnemers op gang trekken en ging een lange achtervolgingsrace tegemoet. Maar echt van een leien dakje ging het niet. Halfweg volgde de ex-wereldkampioen als 39e op bijna drie minuten. Aan het eind strandde Boom op plek 43.

Snelle start Vantornout
Vooraan pakte Tim Merlier uit met een razendsnelle start. Belgisch kampioen Klaas Vantornout ging net als Fransman Clément Venturini mee in zijn spoor, maar daarachter liet Wereldbekerleider Wout van Aert het gat vallen voor ploeggenoot Merlier. Het drietal reed een tiental seconden weg, totdat Mathieu van der Poel panikeerde. De wereldkampioen dichtte in één snelle ruk het kloofje, waardoor de wedstrijd na tien minuten weer te herdoen was.

Nederlanders domineren
Het was een andere Nederlander, Lars van der Haar, die van dat moment van windstilte gebruik maakte om het tempo weer op te trekken. Mathieu van der Poel zag wederom het gevaar en even later maakte ook Kevin Pauwels de sprong. Dat drietal reed halfweg meer dan een halve minuut weg van de rest van het deelnemersveld, waar Wout van Aert en Sven Nys duidelijk niet hun beste dag van het seizoen kenden.

Vooraan kreeg Kevin Pauwels het op vier ronden van het einde even lastig om de versnellingen van de Nederlanders te volgen, maar anderhalve ronde later was zijn aansluiting weer een feit. Dat was niet naar de zin van de wereldkampioen, die op twee ronden van het einde doorzette op de enige loopstrook van de omloop. Van der Poel sloeg daar een gaatje van een vijftal seconden, maar dat was niet voldoende om zijn collega’s af te houden.

Van der Poel maakt het af

Een ronde later deed hij dat nummertje echter over. Mede dankzij een lekke band van Van der Haar volstond dat kloofje wel om de winst naar zich toe te trekken. Kevin Pauwels kwam nog dicht, maar winnen zat er voor de Kempenaar nooit in. De crossen volgen elkaar nu snel op: morgen staat met de Superprestigecross van Diegem de volgende cross op het programma.

Wereldbeker veldrijden 2015-2016
Uitslag manche 5: Heusden-Zolder

1. flag-nl Mathieu van der Poel (BKCP-Corendon)
2. flag-be Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games)
3. flag-nl Lars van der Haar (Giant-Alpecin)
4. flag-be Tom Meeusen (Telenet-Fidea)
5. flag-be Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games)
6. flag-fr Clément Venturini (Cofidis)
7. flag-be Tim Merlier (Vastgoedservice-Golden Palace)
8. flag-be Wout van Aert (Vastgoedservice-Golden Palace)
9. flag-nl Corné van Kessel (Telenet-Fidea)
10. flag-be Sven Nys (Crelan AA Drink)

RIDE Magazine
46 Reacties
Sorteer op:
26 december 2015 16:12
MvdP fenomenaal. Pauwels zoals altijd de linkmichel. Lars vd Haar komt lopend helaas net tekort. Lars Boom ben ik onderweg kwijt geraakt, maar in begin paar leuke acties van hem gezien.
26 december 2015 16:14
Leuke koers! Spannend slot, VDP gewoon steeds beter. Boom zoals te verwachten, niet genoeg commitment voor de cross, dan gaat het niet lukken...
En jammer van de lekke band van vd Haar.
26 december 2015 16:15
Mooi afgerond door Mathieu. Stevig vormverval bij Nys en Van Aert in deze crossrijke periode. Ik zie Pauwels er nog wel 1 pakken komende dagen. Zuur voor VDH dat hij op een beslissend moment lek reed.

BTW: geen foto van MvdP in zijn regenboogtrui?
26 december 2015 16:20
Ik had even gemist dat Lars lek reed daar :-( Reed supersterk
26 december 2015 16:23
Mooie wedstrijd gezien, is iets anders als Wout van Aert vooraan!
Zal mooie uitslag zijn voor het WK!
26 december 2015 16:38
Het tegenvallen van van Aert komt ongetwijfeld door die kroketten van gister.....
26 december 2015 16:49
Leuk voor de internationalisering dat Venturini wederom in de top 10 eindigt!
26 december 2015 16:58
@Lalsacien

Zoals het Wuyts het ook verkondigde: opvolger van Mourey. Combineert ook veld en weg en ik zie hem dat nog wel eventjes zo doen aangezien hij niet de krachtpatser is die het op de weg gaat maken.
26 december 2015 17:08
Op harde ondergrond is Mathieu van der Poel gewoon de beste.
Is de beste hardrijder.
26 december 2015 17:59
Mathieu wint maar Lars was de sterkste.
Boom volledig afgegaan , hij heeft het "licht" moeten uitdoen, toch een
beetje zelf overschatting als je denkt dat je al redelijk mee kan doen.
Ik zelf vind het , het lachertje van de week.
26 december 2015 18:03
Heb weer een heel sterk Nederlands duo gezien. Lars en Mathieu hadden het verdiend om het onderling af te mogen maken, maar helaas had Lars pech. Verder vind ik het vreemd hoe Boom hier door sommige wordt afgeschilderd als zelfs het lachertje van de week. Hij heeft toch nergens verkondigd dat hij hier wel even top 10 zou rijden, voor de koers gaf hij zelf nog aan helemaal niet bezig te zijn met een plaats. Hij was ten eerste gewoon nog niet 100%, moest starten van plek 60 en had nog geen meter in het veld gereden (in koersverband). De komende weken zal het echt wel weer wat beter gaan. Natuurlijk zal hij zelf op beter hebben gehoopt maar zeker niet hebben verwacht hier mee te kunnen doen om een hoge klassering.
26 december 2015 18:14
Zeker geen Boom fan Boum05? Op welke manier heeft hij zichzelf overschat dan? Hij had helemaal geen ambities voor deze cross en moest nog zien waar hij stond na 2 jaar afwezigheid. Bovendien was hij vorige week nog te ziek om te koersen.
26 december 2015 18:18
Ik ben het met wilier eens.
26 december 2015 18:20
om lars nou het lachertje te noemen gaat nergens om

vdp gewoon met de week beter en beter,daar zullen de belgen nog een dobber aan hebben op het wk
26 december 2015 18:21
Mathieu of Lars wordt wereldkampioen kan je wel oordelen na vandaag. De enige 2 die intrinsiek een beetje in de buurt kunnen blijven op dit parcours zijn Pauwels en Van Aert, maar Pauwels heeft geen winnaarskarakter en Van Aert is mentaal nooit sterk genoeg op de belangrijkste momenten. Persoonlijk denk en hoop ik dat Van Der Haar zal winnen. Ik zie hem heel graag rijden op dit parcours.

Ik zei dat Boom flink zijn best ging moeten doen om in de beoogde top 16 te finishen. Velen zeiden dat dat een makkie zou worden. Ja hallo, Boom zag hier toch zwaar af.
26 december 2015 18:22
@ikbenprocycling Waarom is Pauwels de linkmichel? Heb altijd erg veel respect voor zijn manier van koersen. Kiest zn koersen uit laat zich vaak vooraan zien. Verder komt hij toch gewoon tekort bij van Aert en van der Poel (maargoed, wie niet).
26 december 2015 18:27
@Boum05
Ik ben geen Boom-fan, verre van dat. Maar de man zit nog in zijn opbouwfase.

Ik vind jouw post het lachertje van de maand december.
26 december 2015 18:30
Boom startte sterk, ik vond het verrassend hoe hij in het begin op techniek gewoon veel plaatsen won. Hij schoot zelfs even de 25 eerste in maar daarna was het wel langzaam maar zeker op. Ik vond hem beter starten dan Stybar eigenlijk, die was beter voorbereid en twee veldritten deed (1 goede doel race en 1 echte).

Van der Haar was samen met Van der Poel de beste, jammer inderdaad van de lekke band.. Geweldige race gezien van beidde. Pauwels ook erg goed, net even minder dan die twee maar wel nooit afgeven en dat siert hem.
26 december 2015 18:41
Respect voor Boom. Iedere negatieve reactie over hem is niet op zijn plaats. Kevin Pauwels neemt nooit het initiatief en is het prototype van de eeuwigen volger. Van der Haar, Van Aert en Van der Poel zullen altijd aanvallend koersen als ze de kans krijgen. Pauwels nooit.
Van der Poel en Van der haar gaan het eind januari weer uitvechten samen op dit parkoers. Alleen als er veel modder ligt heeft Van Aert ook nog een kans.
26 december 2015 18:42
Hopelijk wordt pauwels Belgisch kampioen. Hij verdient het om die trui een jaar te dragen na al zijn sterke prestaties de afgelopen jaren. In Nederland zal het ook spannend zijn met lars en mathieu
26 december 2015 18:43
Zit er in het archief echt geen actuelere foto van Van der Poel. Hij rijdt (ook vanmiddag) al wekenlang in zijn regenboogtrui !
26 december 2015 19:00
Boom net een plekje achter Nicolas SAMPARISI, de eerste italiaan. Wie kent hem niet?!
26 december 2015 19:05
Ik krijg veel kritiek i.v.m presteren van Boom vandaag.
Mijn opmerking is, als je niet goed bent om "iets" te presteren , moet je wegblijven.
Ik wil deze mensen die kritiek hebben op mijn beweringen, wel eens horen
als een van onze betere wegrenners zo zouden presteren, dan werden ze
met de grond gelijk gemaakt.
Een uitslag op 6 plaats in grote ronde van Geesink, wordt zelfs nog niet
Goed genoemd.
Maar de arrogantie van Boom, wacht ik zal deze mannen iets laten zien, dan
is plaats 43 op een "half uur" toch niet kunnen ondanks je nog geen wedstrijdritme hebt.
Tevens laat ik weten dat ik Lars Boom , voor 3 jaren hoog in het vaandel had
staan.
En de overgang naar Astana heeft tot nu toe heel weinig gebracht.
26 december 2015 19:12
@Boum05, Ik denk dat je iets te weinig kaas heb gegeten van het veldrijden... En Boom is deze 'winter' alles behalve arrogant geweest. Misschien een idee om heden en verleden wat uit elkaar te halen..
26 december 2015 19:18
@Boum05 Geesink heeft nog nooit de Tour gereden...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.