Mathieu van der Poel zegeviert in Dwars door het Hageland
Foto: Nico Vereecken / Photonews (archief)
zaterdag 5 augustus 2017 om 18:28

Mathieu van der Poel zegeviert in Dwars door het Hageland

Mathieu van der Poel heeft een spannende editie van de Dwars door het Hageland op zijn naam geschreven. De veldrijder versloeg op de Citadel van Diest een indrukwekkende Taco van der Hoorn (Roompot-Nederlandse Loterij), die in de vroege vlucht zat, en Wout van Aert (Vérandas Willems-Crelan). Van der Poel is daarmee de opvolger van Niki Terpstra in de ‘Vlaamse Strade Bianche’.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
Elf koplopers
De wedstrijd werd vandaag gekleurd door een kopgroep van elf man. Daarbij zaten twee Nederlanders: Taco van der Hoorn (Roompot-Nederlandse Loterij) en Marten Kooistra (SEG Racing). De overige namen waren Dries De Bondt (Verandas Willems-Crelan), Florian Sénéchal (Cofidis), Piet Allegaert, Benjamin Declercq (beiden Sport Vlaanderen-Baloise), Mark McNally (Wanty-Groupe Gobert), Olivier Pardini (WB Veranclassic Aqua Protect), Philipp Walsleben (Beobank-Corendon), Henrik Evensen (SEG Racing) en Michael Reihs (Veloconcept).

De elf koplopers kregen een maximale voorsprong van ruim vijf minuten. Op veertig kilometer voor het einde was het verschil nog altijd drie minuten. Dat bleek voor Wout van Aert (Verandas Willems-Crelan) het sein om een versnelling te plaatsen. De wereldkampioen veldrijden kreeg Joeri Stallaert (Cibel-Cebon) en Kenneth Vanbilsen (Cofidis) met zich mee, al reed Stallaert even later lek op een van de onverharde stroken, waardoor Van Aert slechts één man bij hem had.

Van der Poel naar Van Aert
Op dertig kilometer voor het einde probeerde Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon) de sprong naar Van Aert & Vanbilsen te maken, met Tim Merlier in zijn wiel, een ploegmaat van Van Aert. De twee koppels kwamen een paar kilometer later samen en ook enkele andere renners wisten daarna de aansluiting te maken. Hun achterstand op de elf leiders bedroeg toen één minuut.

Sénéchal leek vooraan over de beste benen te beschikken. De Fransman reed op zes kilometer van het einde, vlak voordat de samensmelting een feit was, weg van Pardini en De Bondt, die als laatsten waren overgebleven. Het avontuur van Sénéchal duurde echter niet lang, want twee kilometer later gingen Van der Poel, Van Aert, Van der Hoorn, Claeys en Pardini op en over hem.

Van der Hoorn maakt indruk
Wat volgde was een spannende finale, waarin Claeys tweemaal ten aanval probeerde te gaan, maar beide versnellingen werden gecounterd door Van Aert. De aankomst op de Citadel van Diest deed vervolgens denken aan een finale van een veldrit. Van Aert had in eerste instantie de kop, maar een ijzersterke Van der Hoorn kwam als eerste door de laatst bocht, met Van der Poel in zijn wiel. De renner van Roompot-Nederlandse Loterij leek af te stevenen op de winst, maar Van der Poel wist hem in extremis nog te passeren.

RIDE Magazine
44 Reacties
Sorteer op:
5 augustus 2017 18:31
Weer een hele sterke koers van Mathieu... mooie finale en een wedstrijd die van mij een stapje omhoog van maken. Wat een heerlijk parcours.
5 augustus 2017 18:32
Straffe koers van Mathieu en Taco. Knap hoor.
5 augustus 2017 18:32
Wow die taco van der hoorn, straffe kost. Dacht dat mathieu er door heen zat, maar perfect getimed zijn laatste krachten ingezet.
5 augustus 2017 18:32
Wat een heerlijke wedstrijd! Ontzettend sterke Taco Van der Hoorn.
5 augustus 2017 18:35
Ook wel sterk van mathieu, zonder zijn actie blijven de koplopers weg(en wint taco van der hoorn)
5 augustus 2017 18:35
Mooie overwinning voor Mathieu vd Poel.
5 augustus 2017 18:36
Hoe sterk was die Van der Hoorn? Van der Poel of Van Aert moet natuurlijk winnen in dit deelnemersveld, niettemin wel knap gedaan want hij kreeg het bepaald niet cadeau.
5 augustus 2017 18:36
Mooie wedstrijd, sterke, verdiende winnaar, belabberde organisatie. Dat de tijdsverschillen op geen fluit trokken, daar kan ik nog mee leven, maar dat er bij VTM niemand weet dat je met een camera kan inzoomen en dus niet per se 42 cm voor de renners hoeft te rijden, daar kan ik met mijn hoofd niet bij.
5 augustus 2017 18:39
Taco van der Hoorn deed zelfs nog meerdere kopbeurten op het eind. Achteraf gezien had Roompot hun beste man waarschijnlijk vooraan.
5 augustus 2017 18:40
Wat een heerlijke koers was dit om naar te kijken met heb me meer vermaakt dan de meeste etapes in de tour , wat mij betreft mag deze koers in waarde omhoog gaan

Vd poel hopelijk zo snel mogelijk naar een pro tour team zie hem wel knallen in bv parijs Roubaix, strade bianci
5 augustus 2017 18:40
Wat een fenomenale wedstrijd was me dat. Dik verdiende winnaar ook. Heel knap hoe Van Aert en Van der Poel dat gat hebben toegereden.

En Taco met de dag van zijn leven?
5 augustus 2017 18:48
Van der Hoorn rijdt het hele seizoen al sterk.
5 augustus 2017 18:54
@ Ferox , NK zeker niet gezien, Taco is al langere tijd super.
5 augustus 2017 18:55
Zijn hier beelden van ? Heb vandaag niets kunnen zien wegens druk bezig zijn. :(
5 augustus 2017 19:02
@ US:
https://www.youtube.com/watch?v=KhSxwEt0tTg
5 augustus 2017 19:03
Het wordt hoog tijd dat Van Aert en Van der Poel WT-wedstrijden gaan rijden ipv zich bezig te houden met dit soort koersjes en veldrijden. Mooi van Van der Hoorn. Sénéchal te lang gewacht om aan te vallen
5 augustus 2017 19:03
@urbansteel

https://youtu.be/QYaEoHiXTAM
5 augustus 2017 19:18
@woutie & @ Fernandie
Thanks. :)
5 augustus 2017 19:22
Voor Taco wordt het tijd voor een stap omhoog, deze jongen heeft nog niet zijn max bereikt.
Sunweb hebben jullie nog een plekje??
5 augustus 2017 19:22
Jammer dat v.d. Hoorn niet wint, toch weer mooi zijn visitekaartje afgegeven.
v.A en v.d.P. ook op de weg mooie rivalen!
5 augustus 2017 19:27
MvdP had toch al een tijdje niet gefietst? Dan meteen weer winnen getuigt van klasse. Maar dat wisten we al. ;-)
Dat Taco zo hard kon fietsen wist ik eerlijk gezegd nog niet.
5 augustus 2017 19:43
van der Hoorn opvallend leuke renner, misschien is dat wel de Roompot - renner die je snel moet hebben.

De koers zelf is superrr, samen met Slag om Norg en Tro Bro Leon ongeacht het deelnemersveld altijd heerlijk.
5 augustus 2017 19:48
Ik had vd Hoorn de winst wel gegund. MvdP gaat nog genoeg winnen. Als je tenminste niet blijft mtb-en.
5 augustus 2017 19:59
edit redactie: thx, aangepast
5 augustus 2017 20:06
Zo zie je maar weer dat je niet altijd World-Tour-ploegen aan de start hoeft te hebben om een hartstikke leuke koers te krijgen. Ik heb ervan zitten genieten. En Taco had van mij best mogen winnen, want die was onwaarschijnlijk sterk bezig. Maar vooruit: met VDP kan ik ook wel vrede hebben.
Minpunt was natuurlijk wel het geklooi van die motoren. Dat moet toch echt beter, wil zo'n koers hogerop komen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.