Mathieu van der Poel zegeviert in Lille na spannende slotronde
Foto: Jos Kafoe (archief)
zaterdag 4 februari 2017 om 16:05

Mathieu van der Poel zegeviert in Lille na spannende slotronde

Mathieu van der Poel heeft zich gerevancheerd voor het verloren wereldkampioenschap veldrijden. De Nederlander wist Wout van Aert nu wél te verslaan, in de thuiscross van zijn concurrent nota bene. De twee toppers zorgden in de slotronde voor een spannende strijd. 

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
Kat-en-muisspel
Het bleek vandaag op het parcours van Lille niet mogelijk om een groot gat te slaan. Iedere poging om weg te rijden werd snel weer teniet gedaan. Dat zorgde voor een tactische cross.

Lars van der Haar probeerde op het einde van de wedstrijd te profiteren van het kat-en-muisspel. De Nederlander verraste tot twee keer toe met een aanval vanuit de achtergrond, in de hoop dat de rest naar elkaar zou kijken, maar hij werd beide keren weer teruggehaald.

Het gevolg was dat vijf renners de laatste ronde in gingen: naast Van der Poel, Van Aert en Van der Haar zaten ook Tom Meeusen en Kevin Pauwels mee vooraan. Corné van Kessel deed eveneens lange tijd goed mee, maar hij moest op het einde afhaken en werd uiteindelijk zesde.

Spannende slotronde
In de eerst helft van de slotronde lag Meeusen op kop, totdat Van der Poel hem passeerde. Wat volgde was een spectaculair slot van de cross. Dat begon al bij de reactie van Van Aert op de versnelling van zijn concurrent. De wereldkampioen slipte met beide wielen weg in de modder, maar hij wist ternauwernood een val te voorkomen. Wel remde hij door zijn manoeuvre Van der Poel een beetje af.

Van Aert kwam vervolgens op kop te liggen, maar Van der Poel nam de leiding niet lang daarna weer over dankzij een knap genomen bocht. De Nederlander stapte van zijn fiets en dwong de wereldkampioen daardoor naar de buitenbocht.

Van der Poel sloeg dankzij deze actie een klein gaatje. Van Aert kon dat verschil niet meer dichten. Integendeel: Van der Poel rook bloed en kwam met vier tellen voorsprong over de meet. Van Aert wist wel de sprint voor plek twee te winnen.

Uitslag Krawatencross in Lille 2017
1. flag-nl Mathieu van der Poel in 1u02m40s
2. flag-be Wout van Aert op 4s
3. flag-be Tom Meeusen in z.t.
4. flag-be Kevin Pauwels in z.t.
5. flag-nl Lars van der Haar op 6s
6. flag-nl Corné van Kessel op 42s

RIDE Magazine
55 Reacties
Sorteer op:
4 februari 2017 16:07
De sluwste wint, verder een mooie en spannende koers trouwens.
4 februari 2017 16:07
Wat een geweldige laatste ronde!
4 februari 2017 16:07
Op een gegeven moment was een Grivko-otje op zijn plaats geweest, maar MvdP maakt het mooi af zo.
4 februari 2017 16:08
Van der Poel duidelijk technischer.

Van Aert duidelijk sterker.
4 februari 2017 16:09
Mooiste cross van dit jaar?
4 februari 2017 16:10
Mooie laatste ronde. Misschien was het chiquer geweest als Van Aert na zijn schuiver zijn positie terug inneemt. Niet zo zeer door de schuiver zelf, want dat is de sport. Maar wel omdat hij zijn concurrenten benadeelt.

@debarreman
Was precies mijn gedachte. Had Grivko daar gereden, dan was Van Aert er niet ongeschonden vanaf gekomen.
4 februari 2017 16:11
Benieuwd hoe dicht Lars bij Mathieu en Wout zou komen als het seizoen een maand langer zou zijn...
4 februari 2017 16:12
@xistnc

En de volgende keer ook maar tijdens het WK dat degene met de meeste lekkebanden als 1e over de streep moet gaan want die heeft meer pech. Serieus.. wat wil je?
4 februari 2017 16:13
Prachtige overwinning van een spectaculaire koers. Zeer gegund, vooral omdat hij nog de hekken werd ingereden door die onbesuisde actie van Van Aert. En wat heb ik genoten van Van der Haar!
4 februari 2017 16:16
Mooi dat Mathieu hier Wout klopt in een recht duel, Wout ook weer sportief zoals altijd in het interview. Krijg steeds meer sympathie voor Wout! Mooie koers!
4 februari 2017 16:16
Ald Grivko Van Aert was, had VDP ooj een stevige tokkie gekregen. De manier waarop hij zijn fiets opzij smeet voor Van Aert... Vervecken 2.0
4 februari 2017 16:17
Vandaag won wel de beste veldrijder
4 februari 2017 16:18
Mooie cross. Van der Haar geweldige aanvaller. Helaas geen podiumplaats, maar top gereden.
Mathieu slim in een van de laatste bochten en dan win je.
4 februari 2017 16:19
@LutsenkoFan
Geen vergelijking. Een lekke band wordt niet veroorzaakt door een concurrent en je rijdt er geen concurrenten mee in de hekken.
4 februari 2017 16:21
@lutsenkofan

Op basis waarvan was Van Aert vandaag sterker?
4 februari 2017 16:21
Dat dit incident vergeleken wordt met dat debacle in Dubai is onnozel. Als je niet ziet dat dit niks met opzet te maken heeft...

Jammer dat we dergelijke strijd niet hebben gezien op het WK. Morgen de terugmatch!
4 februari 2017 16:22
@flashke
Hoe kun je je zo laten verblinden door chauvinisme dat je van zo'n move niet kunt genieten? Je bent toch op de eerste plaats liefhebber? Jij ziet zeker liever iedereen in slagorde achter elkaar aanrijden.
4 februari 2017 16:23
edit redactie: niet doen
4 februari 2017 16:26
Van Der Poel heeft meer techniek en daardoor kan hij makkelijker voorbijsteken in de laatste ronde. Op die manier zal hij nog veel crossen winnen. Van Aert wel sterk vandaag op een parcours dat hem niet echt ligt.
4 februari 2017 16:29
Leuke wedstrijd! Blij dat VDP en Van Aert altijd zo sportief naar elkaar zijn.
4 februari 2017 16:37
@jorryt
Het scheelt natuurlijk wel, dat VDP alsnog wint.
4 februari 2017 16:37
@flashke: Ook bij de vrouwen werd eenzelfde manoeuvre uitgevoerd door De Boer. Dat was zelfs nog brutaler. Dit is veldrijden, geen wegwielrennen
4 februari 2017 16:44
@ajaxfandennis,

Van Aert moet het meer van de macht hebben, hij is dus ook beter in slopende modderstroken dan van der Poel. Of in ieder geval hij kan ze beter verteren.

Van der Poel moet het hebben van het draaien en keren, de wedstrijd zou bijvoorbeeld ook heel anders zijn geweest als die laatste bochten in het begin van het rondje zaten.

Ik ben geen fan van het veldrijden en heb daarom ook geen favoriet of het nu een hollander of belg is het maakt me geen zak uit. Van Aert of van der Poel maakt me ook niet uit. De beste heeft vandaag wel gewonnen maar degene met de meeste potentie op de weg is toch echt van Aert.
4 februari 2017 16:45
Voila nog es duidelijk wie de beste is.
4 februari 2017 16:45
Prachtige strijd gezien.
v. Aert glijdt weg en hindert v.d. Poel zonder opzet, nik aan de hand.
Lepe actie daarna van v.d.P. en de vogel was gevlogen!
Topsport!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.