Mathieu van der Poel zegeviert in Lille na spannende slotronde
Foto: Jos Kafoe (archief)
zaterdag 4 februari 2017 om 16:05

Mathieu van der Poel zegeviert in Lille na spannende slotronde

Mathieu van der Poel heeft zich gerevancheerd voor het verloren wereldkampioenschap veldrijden. De Nederlander wist Wout van Aert nu wél te verslaan, in de thuiscross van zijn concurrent nota bene. De twee toppers zorgden in de slotronde voor een spannende strijd. 

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
Kat-en-muisspel
Het bleek vandaag op het parcours van Lille niet mogelijk om een groot gat te slaan. Iedere poging om weg te rijden werd snel weer teniet gedaan. Dat zorgde voor een tactische cross.

Lars van der Haar probeerde op het einde van de wedstrijd te profiteren van het kat-en-muisspel. De Nederlander verraste tot twee keer toe met een aanval vanuit de achtergrond, in de hoop dat de rest naar elkaar zou kijken, maar hij werd beide keren weer teruggehaald.

Het gevolg was dat vijf renners de laatste ronde in gingen: naast Van der Poel, Van Aert en Van der Haar zaten ook Tom Meeusen en Kevin Pauwels mee vooraan. Corné van Kessel deed eveneens lange tijd goed mee, maar hij moest op het einde afhaken en werd uiteindelijk zesde.

Spannende slotronde
In de eerst helft van de slotronde lag Meeusen op kop, totdat Van der Poel hem passeerde. Wat volgde was een spectaculair slot van de cross. Dat begon al bij de reactie van Van Aert op de versnelling van zijn concurrent. De wereldkampioen slipte met beide wielen weg in de modder, maar hij wist ternauwernood een val te voorkomen. Wel remde hij door zijn manoeuvre Van der Poel een beetje af.

Van Aert kwam vervolgens op kop te liggen, maar Van der Poel nam de leiding niet lang daarna weer over dankzij een knap genomen bocht. De Nederlander stapte van zijn fiets en dwong de wereldkampioen daardoor naar de buitenbocht.

Van der Poel sloeg dankzij deze actie een klein gaatje. Van Aert kon dat verschil niet meer dichten. Integendeel: Van der Poel rook bloed en kwam met vier tellen voorsprong over de meet. Van Aert wist wel de sprint voor plek twee te winnen.

Uitslag Krawatencross in Lille 2017
1. flag-nl Mathieu van der Poel in 1u02m40s
2. flag-be Wout van Aert op 4s
3. flag-be Tom Meeusen in z.t.
4. flag-be Kevin Pauwels in z.t.
5. flag-nl Lars van der Haar op 6s
6. flag-nl Corné van Kessel op 42s

RIDE Magazine
55 Reacties
Sorteer op:
4 februari 2017 16:45
Het steekt precies nog altijd bij sommige mensen hier dat Van Aert wereldkampioen is, lol.
4 februari 2017 16:50
Heerlijk schouwspel en een superspannende laatste ronde!
Helemaal niets mis met de manoeuvres van Van der Poel en Van Aert trouwens. Was gewoon slim van Van der Poel om af te stappen en Van Aert de pas af te snijden en Van Aert's wiel schoof ineens weg en deed bij het corrigeren nog zijn best om de anderen niet te hinderen. Ik denk ook niet dat ze mekaar iets verwijten.
4 februari 2017 16:56
Ik ben wel eens benieuwd naar morgen, een heel ander parcours, weidecross met loopstroken. Ik verwacht morgen opnieuw een hevige strijd.
4 februari 2017 16:59
Ik zou niet zeggen dat Van Aert 'sterker' was vandaag. Hij sloeg toch geen gaten met zijn power. Mathieu daarentegen sloeg wel telkens gaatjes, mede door techniek.
De beste crossers heeft gelukkig weer gewonnen. Dat Manoevre van Wout was trouwens niet met opzet. Zeer wild in een verkeerd spoor beland en gelukkig zijn ze beide niet gevallen.
4 februari 2017 17:10
Ik noem trouwens van Aert niet dat die sterker was vandaag maar in het algemeen wel. Vandaag zag je wel goed hoe hard Mathieu ook probeerde te gaan op de weg, Wout reed daar elke keer zijn achterstand weg.
4 februari 2017 17:11
's Werelds beste veldrijder won vandaag maar weer eens voor de zoveelste keer. Voor zover dat natuurlijk al niet lang duidelijk was.
Van Aert is goed, Vd Poel is beter. Blijft jammer dat veldrijden net als korfbal niet meer is dan de confrontatie Nederland Vlaanderen, het zij zo.
Had MvdP vandaag liever in Valencia gezien trouwens.
4 februari 2017 17:24
@LutsenkoFan
Dat Van Aert iets meer macht heeft zegt natuurlijk niet zoveel over zijn potentie. Zeker in het moderne wielrennen is explosiviteit en plaatsing minstens zo belangrijk. Ik raad je aan een keer het WK voor junioren van 2013 terug te kijken.
4 februari 2017 17:39
Samus, gek he met zo'n klucht. Over gratuit opmerkingen gesproken: ah er zijn nog Belgen die ook echt denken dat van Aert de beste was op het WK.
4 februari 2017 17:45
Als dat zo door gaat wint van Aert als nieuwe wereldkampioen geen enkele cross meer.
4 februari 2017 17:48
@sa
Als je heel seizoen domineert is wk worden leuk maar het deelnemersveld voor een wk is natuurlijk een lachertje. Het huilen is Mathieu allang vergaan maar het heulen bij jou houdt niet op.
4 februari 2017 18:02
@TykkeThor,

Van Aert is zeker bovengemiddeld explosief en technisch dus dat moet geen probleem zijn op de weg. Van der Poel is buitengewoon technisch. Explosief ietsjes minder maar zeker van wereldklasse. Maar in Parijs Roubaix zul je geen Van der Poel op de baan voor winst zien sprintten.
4 februari 2017 18:16
Ba Nederlanders wat hebben jullie ons feest in Lille bedorven.
Het is schandalig dat jullie onze 2 wereldkampioenen te kak hebt gezet.
4 februari 2017 18:18
Iemand bijgehouden wat de stand MvdP - WvA is in de crosses dit seizoen waarin ze beiden deelnamen? 16- 6 of zo?
4 februari 2017 19:26
@ marehoek
Neem ons niet kwalijk, maar toch graag gedaan.
4 februari 2017 19:34
Van Aert heeft iets meer kracht en power dan Van der Poel. Ik vind het gek dat mensen dan gelijk denken dat Van Aert op de weg een grotere toekomst voor zich heeft. Die logica gaat lang niet altijd op.
4 februari 2017 19:49
@Lutsenkofan
"De beste heeft vandaag wel gewonnen maar degene met de meeste potentie op de weg is toch echt van Aert."

Een uitspraak gebaseerd op niks helemaal niks! Laat van Aert dat dan maar eens gaan waarmaken.
4 februari 2017 20:11
Dat Van Der Poel beter is dan van Aert wordt tegengesproken door de feiten :
Van Aert : winst WK, WB, BK en DVV trofee, 1e op de UCI ranglijst
Van Der Poel : NK, misschien SP en leider in de zegestand
Dit ondanks dat er bijna elke week snelle crossen waren en dat dit jaar minder is moeten gelopen worden dan ooit. In de tijd van Eric Devlaeminck en Albert Vandamme moest er veel meer gelopen worden. En als Wout Van Aert verloor was hij bijna altijd tweede...
4 februari 2017 20:14
Van der Poel wederom de beste, gaan we nog veel zien. Bandenprins Van Aert, ook zeker goed gereden, maar niet goed genoeg. Kwam zo te zien hard aan in eigen dorp voor eigen volk.
4 februari 2017 20:29
Max1 ik weetniet of je Hoogstraten 2016 hebt gezien???
4 februari 2017 21:18
@Max1
Scorebord journalistiek werd dat ooit genoemd. Zo ken ik er ook nog één. 17 tegen 8. Gaat uiteindelijk toch in het koppie zitten, vandaar die mental coach, wanneer je in je WK trui vantevoren al bijna zeker weet dat je weer tweede gaat worden. En vandaag was er natuurlijk niets leukers dan twee keer een Lils feestje verstieren door twee "vuile" Hollanders, zoals Belgen het vaak graag duiden.
4 februari 2017 21:22
Conclusie van het crossseizoen:
- Als Van der Poel wint is het omdat hij een veel betere crosser is dan Van Aert.
- Als Van Aert wint is het omdat Van der Poel pech had terwijl hij eigenlijk gewoon een veel betere crosser is dan Van Aert.
4 februari 2017 21:29
Dat het Lilse feestje verpest geweest is, zit ik niet mee. Over zoveel jaar zal er gesproken worden over de wereldtitels en wereldbekers van Wout Van Aert, niet over een veldritje op de Lilse bergen. Niet dat ik geen respect kan opbrengen voor het technische meesterschap van Mathieu Van Der Poel, maar stellen dat Van Der Poel globaal gezien beter is dan Van Aert is gewoon niet juist en wordt ruimschoots bevestigd door de resultaten van de afgelopen 2 jaar.
4 februari 2017 21:35
Max1: Er komen nog moeilijke weken voor jou !
4 februari 2017 21:42
@titanio
Haha, Lils feestje verpesten. Dat was niet te merken in de tent achteraf ;)

Jij maakt je veel drukker dan de Van Aert-supporters, daar mag je zeker van zijn.
4 februari 2017 21:43
Waarom zouden er nog moeilijke weken komen, het crossseizoen is voor mij al meer dan geslaagd. Een minpuntje dit seizoen is dat er te weinig variatie is in de parcoursen, waar is de tijd van de vettige weidecrossen. Het weer speelt natuurlijk een grote rol maar ook de locatie, sommige plaatsen hebben echt niet zoveel regen nodig om het zwaar te maken.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.