Mathieu, zo’n WK-kans als dit jaar krijg je misschien nooit meer

Mathieu, zo’n WK-kans als dit jaar krijg je misschien nooit meer

foto: Cor Vos

dinsdag 23 april 2019 om 19:00
Column

De superlatieven na de eclatante zege van Mathieu van der Poel in de Amstel Gold Race blijven zich opstapelen. In het peloton, de entourage daaromheen en ver daarbuiten is vrijwel iedereen het erover eens: de 24-jarige Nederlands kampioen is zo’n coureur die maar eens in de zoveel jaar het levenslicht ziet. “This is the beginning of something special”, zei Lance Armstrong zondagavond in zijn podcast. Wie weet kunnen we daar in september wel extraordinary van maken. In Yorkshire wacht namelijk een parcours met Van der Poel written all over it

In het najaarsnummer van RIDE besteden we ruimschoots aandacht aan het komende WK en lees je onder meer interviews met Wout van Aert en Jasper Stuyven. Profiteer nu van onze abonnee-actie en krijg tijdelijk bij het afsluiten van een jaarabonnement ons najaarsnummer gratis. Bestel je RIDE liever los? Vroege beslissers profiteren tijdelijk van een aantrekkelijke Early Bird-korting.

Met een indrukwekkend nummer in de GP de Denain, een mooie zege in Dwars door Vlaanderen, de over-mijn-lijk-mentaliteit in de Ronde van Vlaanderen (vierde), de gewonnen sprint van Julian Alaphilippe, Michael Matthews en Tim Wellens van kop af aan in de Brabantse Pijl en de heroïsche zegetocht in de Amstel, ontpopte het toptalent zich tot de absolute revelatie van het klassieke voorjaar. Sterker nog: in vijf weken tijd groeide Mathieu uit tot een van de beste renners ter wereld. Angstaanjagend goed, bijna. En dan te bedenken dat hij niet van plan was om nu al in het voorjaar te debuteren.

Nee, de olympische gouden medaille op de mountainbike in Tokio. Dat is waar het Van der Poel om gaat. Hoewel hij de overwinning in de Amstel zijn mooiste ooit noemde, zei hij afgelopen week nog dat hij ‘altijd zal blijven crossen’ en ‘mountainbiken eigenlijk het leukste’ is. De jongeling neemt nu rust en hervat de competitie in het derde weekend van mei in het Duitse Albstadt, waar hij een wereldbeker Cross Country op de mountainbike voor zijn rekening neemt. Maar alsjeblieft, Mathieu. Denk alsjeblieft eventjes aan dat WK op de weg straks in september in Yorkshire. Zo veel mogelijkheden om de wereldtitel te grijpen, krijg je in je carrière niet. Dit is een dot van een kans!

Van der Poel tart alle wielerwetten dit voorjaar – foto: Cor Vos

Mathieu kán naar het WK. Als kopman nota bene, verzekert bondscoach Koos Moerenhout. Voor hem is een belangrijke rol weggelegd. Als nieuwe keuzeheer zal hij al zijn overtuigingskracht moeten gebruiken om de renner van Corendon-Circus én zijn team over te halen überhaupt na te denken over een deelname. Want laat nu net in die periode van het jaar al een aantal belangrijke afspraken in de agenda van Van der Poel staan:

1 september: WK Mountainbike, flag-ca Mont-Sainte-Anne
8 september: Wereldbeker Cross Country, flag-us Snowshoe
14 september: start veldritseizoen met wereldbeker, flag-us Iowa
29 september: WK op de weg, flag-gb Yorkshire
6 oktober: Olympische testwedstrijd mountainbike, flag-jp Tokio

Al deze evenementen combineren, lijkt gezien de reisafstanden al een heel karwei op zich. Laat staan dat je overal in je allerbeste conditie aan de start staat. De Wereldbekers veldrijden in de Verenigde Staten heeft hij al vaker overgeslagen. Het is vooral de vraag of Mathieu bereidt is om zijn mountainbike-droom (hij heeft de Wereldbekers nodig om punten te verdienen de zijn starpositie in Tokio bepalen) enigszins aan te passen aan de nieuwe realiteit. Van der Poel heeft in amper vijf weken tijd gehakt gemaakt van de complete wereldtop op de weg. In Yorkshire ligt een technisch rondje met de nodige klimmetjes. Op basis van het profiel vergelijkbaar met de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race. Maar durft Mathieu daarvoor te kiezen?

Alleen dan zal MVDP een uitstapje naar finishplaats Harrogate moeten overwegen. De 285 kilometer in Yorkshire kan hij aan, dat heeft hij dit seizoen bewezen. Mathieu is bovendien sterk genoeg, dat ik ervan overtuigd ben dat ze hem er op dat parcours niet gaan afrijden. Neem je zijn sprint na een zware wedstrijd in ogenschouw, dan kan hij geschiedenis schrijven. Na Armstrong himself kan Van der Poel de eerste debutant sinds 1993 zijn die de wereldtitel op de weg pakt bij de profs. Uitdaging nummer twee: vader Adrie won bij zijn WK-debuut zilver. Kan Mathieu beter doen?

De klassiekercampagne van Van der Poel heeft een kanshebber voor de wereldtitel geopenbaard. En dat zou mooi zijn. Een Nederlandse regenboogtrui op de weg is immers al 34 jaar (!) geleden. Maar op z’n Zoetemelks zal Mathieu niet winnen. Integendeel.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.