Matteo De Bonis betrapt op EPO, Vini Zabù riskeert schorsing

dinsdag 30 maart 2021 om 11:16
Matteo De Bonis betrapt op EPO, Vini Zabù riskeert schorsing

foto: Cor Vos

Vini Zabú riskeert een schorsing van 15 tot 45 dagen na twee positieve dopingtests binnen twaalf maanden. De 25-jarige Italiaan Matteo De Bonis is namelijk betrapt op het gebruik van EPO. Eerder liep ook Matteo Spreafico al tegen de dopinglamp.

De Bonis testte op 16 februari bij een out-of-competition controle positief op EPO, zo laat de UCI weten in een persbericht. De test werd afgenomen door antidopingbureau ITA. De Italiaan heeft overigens nog wel het recht om een B-staal aan te vragen. De internationale wielerunie heeft De Bonis inmiddels al wel voorlopig geschorst.

Het is voor Vini Zabù alweer de tweede positieve dopingtest binnen twaalf maanden. In de Giro d’Italia van 2020 werd Matteo Spreafico namelijk betrapt op het middel enobosarm, ook wel ostarine, een middel dat dezelfde werking heeft als anabole steroïden. De positieve tests bij de 27-jarige Spreafico werden afgenomen op 15 en 16 oktober.

Geen Giro d’Italia?
De UCI beroept zich nu op artikel 11.3.1 waarin staat dat een ploeg een collectieve schorsing krijgt bij twee positieve dopinggevallen in één jaar tijd. De disciplinaire commissie van de UCI zal zich binnenkort buigen over de zaak, om vervolgens een uitspraak te doen. Bij een maximale schorsing van 45 dagen mist de ploeg de Giro d’Italia.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.