Matteo Jorgenson grijpt net naast eindzege Dauphiné: “Merkte al dat Roglic op limiet zat”
foto: Cor Vos
zondag 9 juni 2024 om 16:32

Matteo Jorgenson grijpt net naast eindzege Dauphiné: “Merkte al dat Roglic op limiet zat”

Een nagelbijter, zo mag de slotrit van het Critérium du Dauphiné wel genoemd worden. In ieder geval voor Matteo Jorgenson, die op de slotklim van Plateau des Glières zag dat Primož Roglič in de problemen kwam en zo nog kansmaakte op de eindzege. Uiteindelijk kwam de Amerikaan van Visma | Lease a Bike acht seconden tekort. “Maar ik heb nergens spijt van”, blikt hij terug na afloop.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Deze rit was heel zwaar en ik moet blij zijn met mijn prestaties de hele week. Vandaag was een goede dag en ik ga heel erg blij naar huis”, reageert Jorgenson in de mixed zone. Al vroeg in de etappe merkte hij dat Roglič niet in topvorm stak. “Op de eerste klim van de dag was het tempo heel hoog en daar volgde ik wat aanvallen van renners van de tweede lijn. Ik voelde daar al dat Primož daar wat op de limiet zat, dat zag Tiesj Benoot ook.”

Uiteindelijk loste Roglič ongeveer vijf kilometer voor de top van de klim. “Dat was een heel zwaar moment. Ik zat zelf ook op mijn limiet, maar ik vond nog iets extra’s. Ik dacht toen ook aan Tiesj, die mij de hele ochtend motiveerde en zei dat het mogelijk was. Ik heb toen alles gegeven en daardoor werd het heel close.”

‘Ik vreesde ook nog voor de ongrijpbare Derek Gee’
Nog even terug naar die finale, die werd ingeleid door Laurens De Plus. “Daarmee reed hij iedereen op de limiet. Carlos Rodriguez reed daarna vol door en toen volgde Primož niet. Dat gaf aan dat hij in de problemen zat, maar ik kon wel volgen. Op dat moment vreesde ik nog wel voor Derek Gee, omdat hij nog zo ongrijpbaar is en dichtbij stond in het klassement. Daarom reed ik mij niet kapot. Maar toen hij ook loste, heb ik alles gegeven. Het mocht niet zo zijn, dus misschien volgend jaar…”

Voor de zware slotrit had de winnaar van Parijs-Nice erg veel vertrouwen in de eindzege in de Dauphiné. “Ik werd wakker met het geloof dat het mogelijk was. Ik werd ook elke dag beter deze week, dat is ook te danken aan mijn coach Tim Heemskerk”, zegt Jorgensen, die uiteindelijk op acht seconden van Roglič strandde.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.