Matteo Jorgenson wint solo Dwars door Vlaanderen, val en opgave Wout van Aert overschaduwen koers
foto: Cor Vos
woensdag 27 maart 2024 om 16:41

Matteo Jorgenson wint solo Dwars door Vlaanderen, val en opgave Wout van Aert overschaduwen koers

Matteo Jorgenson heeft een incidentrijke editie van Dwars door Vlaanderen gewonnen. De Amerikaan ontsnapte op zeven kilometer uit een elitegroep, met daarin onder meer Tiesj Benoot, en soleerde naar de zege. Jonas Abrahamsen en Stefan Küng mochten mee het podium op. Het is een doekje voor het bloeden voor Visma | Lease a Bike, dat eerder in de koers kopman Wout van Aert kwijtraakte na een zware crash. Ook Jasper Stuyven (opgave) en Mads Pedersen (kon verder) waren daarbij betrokken.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Dwars door Vlaanderen was dit jaar een koers van 188,6 kilometer met twaalf hellingen en acht kasseistroken. De finale begint ongeveer 100 kilometer van de finish met het drieluik Hotond, Knokteberg en Kortekeer, direct gevolgd door de Maria-Borrestraat, Berg Ten Houte en de Kanarieberg. Vervolgens wachten nog de Knokteberg, Hotond, Maria-Borrestraat en Ladeuze, alvorens een lokale ronde van ongeveer 30 kilometer rond Waregem wacht met enkele kasseienstroken, waaronder die op Nokereberg.

Grote kopgroep
Pas na een vijftigtal kilometer ontstond de vlucht van de dag. In meerdere schuifjes reden elf renners weg, met daarbij Pascal Eenkhoorn (Lotto Dstny), Dries De Pooter (Intermaché-Wanty), Dries De Bondt (Decathlon AG2R) en Victor Vercouillie (Flanders-Baloise). Andere opvallende namen waren die van Casper Pedersen (Soudal Quick-Step), Mathias Norsgaard (Movistar) en Amund Grøndahl Jansen (Jayco AlUla). Zij pakten snel meer dan twee minuten.

foto: Cor Vos

Vlak voor de eerste keer Knokteberg was er nervositeit in het peloton, maar de koers brak er nog niet open. Dat was een voordeel voor revelatie Laurence Pithie, die door pech in zijn eentje moest achtervolgen. Vervolgens nam Lidl-Trek het heft in handen op de Maria-Borrestraat, waarna op Berg Ten Houte de eerste favorieten zich roerden met Magnus Sheffield en Victor Campenaerts.

Massale valpartij Van Aert, Pedersen en Stuyven
Dat tempo zorgde voor een eerste schifting, waarna Visma | Lease a Bike doortrok in dienst van Wout van Aert. Heel lang duurde dat niet, want in de afdaling richting de Kanarieberg ging het vreselijk mis. In de elitegroep raakten wat favorieten elkaar op hoge snelheid, waardoor een massale valpartij plaatsvond met als grootste slachtoffers Wout van Aert, Mads Pedersen, Jasper Stuyven en Biniam Girmay.

Een zwaar gehavende Van Aert werd in tranen afgevoerd, net als Stuyven en Girmay. Voor hen is het de vraag of zij dit voorjaar nog in actie gaan komen. Pedersen kon wel verder, maar speelde geen rol van betekenis meer. Het restant van die favorietengroep kon wel verder. Tiesj Benoot, Matteo Jorgenson, Stefan Küng, Alberto Bettiol, Michael Valgren en Joshua Tarling trokken door en sloten 40 kilometer voor de meet aan bij het restant van de kopgroep. Dat gebeurde op de laatste serieuze klim van de dag, de Ladeuze.

Elitegroep van zes strijdt om overwinning
Twaalf koplopers begonnen uiteindelijk aan de laatste lokale ronde rond Waregem: Benoot, Jorgenson, Küng, Bettiol, Valgren, Tarling, Eenkhoorn, De Bondt, De Pooter, Casper Pedersen, Jonas Abrahamsen en Thomas Gachignard. Het achtervolgende peloton volgde toen al op anderhalve minuut gereden en was kansloos voor de overwinning.

foto: Cor Vos

Op de Huisepontweg werd de kopgroep uitgedund tot een zevental door Küng en Jorgenson, waarna Bettiol de beklimming van Nokereberg gebruikte om te demarreren. De zeven kwamen toch weer bij elkaar, maar precies op dat moment kreeg Bettiol kramp en haakte hij af. De Bondt, Abrahamsen, Tarling en Benoot konden nog wel mee. Zij gingen met Küng en Jorgensen de laatste omloop rond Waregem in.

Visma | Lease a Bike had als enige een overtal en probeerde dat uit te spelen door Benoot in de aanval te sturen. Een sterke De Bondt sprong op zijn wiel, maar Küng bracht ook de rest terug. Er werd slag om slinger versneld, maar de beslissende aanval kwam op zeven kilometer van de finish: Matteo Jorgenson koos het juiste moment, terwijl de rest naar elkaar bleef kijken. Binnen no time had hij 15 seconden voorsprong en de Amerikaan, winnaar van Parijs-Nice, viel niet meer stil.

De strijd om de andere podiumplaatsen werd beslecht in een sprint der stervende zwanen. Abrahamsen bezorgde Uno-X Mobility een knappe tweede plaats, Küng eindigde als derde. Thuisrijders Benoot en De Bondt maakten de top-5 compleet.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.