Matteo Jorgenson verrast zichzelf in koninginnenrit Dauphiné: “Geslaagd voor de test”
foto: Cor Vos
zaterdag 8 juni 2024 om 16:34

Matteo Jorgenson verrast zichzelf in koninginnenrit Dauphiné: “Geslaagd voor de test”

Matteo Jorgenson kwam in de koninginnenrit van het Critérium du Dauphiné dicht bij de zege. In de sprint van de favorieten hoefde hij enkele Primoz Roglic voor te laten. “Ik voelde me de hele dag heel goed”, zei de Amerikaan na afloop bij Cycling Pro Net.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Tijdens zulke zware ritten ben ik altijd bezig met het zo weinig mogelijk energie verspillen”, legde Jorgenson uit. “Ik heb heel conservatief gereden de hele dag, want ik heb niet zoveel ervaring met zulke ritten van meer dan 4000 hoogtemeters. Maar het ging goed. Ik denk dat ik geslaagd ben voor de test, tenminste voor nu.”

“Ik kan niet ontkennen dat ik mezelf een beetje verrast heb. Ik verwachtte dat dit weekend heel zwaar voor me zou worden. Zoals ik al zei, heb ik geen ervaring met deze grote bergritten, en dat dag na dag. Het is allemaal nieuw voor me. Ik tast mijn limieten af en hopelijk blijf ik dat doen.”

“Dat verraste me”
De slotklim naar Samoëns 1600 (9,9 km aan 9%) was loeisteil, maar uiteindelijk kwam het toch op een sprint aan. Jorgenson was de enige die in dezelfde tijd als Roglic wist te finishen. “Ik had nog best veel over voor het laatste stukje over, dat verraste me. Ik dacht niet aan de ritzege tot een kilometer voor de finish. Vanaf dat punt dacht ik echter: het is nog steeds mogelijk.”

Jorgenson kreeg ook nog de vraag voorgelegd hoe hij als iets zwaardere renner in de bergritten op kan boksen tegen de lichtere klimmers. “Voor iedereen is dat anders, maar bij mij gaat het vooral om cadans houden. Ik moet de goede versnellingen kiezen, rustig op de fiets blijven zitten en genoeg blijven eten. Het telt allemaal op. Het is vrij simpel, maar als je iets vergeet, betaal je ervoor op de slotklim.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.