Matteo Pelucchi wint door valpartij ontsierde sprint in Polen
foto: Tour de Pologne
maandag 3 augustus 2015 om 18:38

Matteo Pelucchi wint door valpartij ontsierde sprint in Polen

De tweede etappe in de Ronde van Polen is gewonnen door Matteo Pelucchi. De renner van IAM Cycling was de snelste in een door een massale valpartij ontsierde massasprint.

Vanuit startplaats Czestochowa wisten vijf renners zich af te scheiden van het peloton. Zij zouden de ontsnapping van de dag vormen. Onder de vijf koplopers was LottoNL-Jumbo vertegenwoordigd met Martijn Keizer. Hij had gezelschap van de thuisrijders Kurek en Gradek, de Duitser Marcus Burghardt en de Belg Sander Armee.

In het broeierig hete Polen hield het peloton de kopgroep binnen handbereik. De voorsprong schommelde tijdens de rit rond de twee minuten. Toen de renners nog vijftig kilometer te rijden hadden, liet Burghardt zich met een onbekende reden afzakken naar het peloton. De vier koplopers, inmiddels op de plaatselijke omloop, bleven onverstoord samenwerken.

Koplopers bijgehaald
Op 25 kilometer van de streep ging het tempo in het peloton omhoog. Onder leiding van de sprintploegen werd de achtervolging op de koplopers ingezet. Met nog 18 kilometer te rijden werd het viertal bijgehaald. Op dat moment ging de snelheid nog verder omhoog om late uitvallen in de kiem te smoren.

In de laatste acht kilometer werd de spits van het peloton gekleurd door sprinttreinen. Nadat Katusha het initiatief nam, werden zij afgelost door Trek. De Amerikaanse ploeg wist tot op twee kilometer de leiding te houden, maar werden daarna voorbijgesneld door de mannen van Orica-GreenEDGE.

Valpartij
De Australische ploeg werd op haar beurt in de laatste hectometers bijgehaald door de mannen van Lampre-Merida, waarna gedrang ontstond. Caleb Ewan werd daarvan het eerste slachtoffer en raakte hard ten val. Achter hem vielen de renners over hem heen. Een aantal sprinters, waaronder klassementsleider Marcel Kittel, koos een andere lijn en bleef buiten het gevaar. In een sprint met een tiental renners wist Pelucchi uiteindelijk als eerste de finishlijn te passeren.

flag-pl Ronde van Polen 2015 (2.UWT)
Uitslag etappe 2: Częstochowa – Dąbrowa Górnicza (146 km)

1. flag-it Matteo Pelucchi (IAM Cycling) in 3u20m12s
2. flag-de Marcel Kittel (Giant-Alpecin)
3. flag-it Giacomo Nizzolo (Trek)
4. flag-be Kris Boeckmans (Lotto Soudal)
5. flag-it Sacha Modolo (Lampre-Merida)
6. flag-it Niccolo Bonifazio (Lampre-Merida)
7. flag-it Salvatore Puccio (Sky)
8. flag-dk Lasse Norman Hansen (Cannondale-Garmin)
9. flag-au Mitchell Docker (Orica-GreenEDGE)
10. flag-fr Sébastien Turgot (AG2R La Mondiale)
Volledige rituitslag

Algemeen klassement na etappe 2
1. flag-de Marcel Kittel (Giant-Alpecin) in 6u03m00s
2. flag-it Niccolo Bonifazio (Lampre-Merida) op 12s
3. flag-it Giacomo Nizzolo (Trek) op z.t.
4. flag-de Marcus Burghardt (BMC) op 13s
5. flag-be Kris Boeckmans (Lotto Soudal) op 16s
6. flag-fr Sébastien Turgot (AG2R La Mondiale) rest z.t.
7. flag-it Salvatore Puccio (Sky)
8. flag-de Nikias Arndt (Giant-Alpecin)
9. flag-fr Lorrenzo Manzin (FDJ)
10. flag-it Gianluca Brambilla (Etixx-Quick-Step)
Volledig klassement na rit 2

RIDE Magazine
42 Reacties
Sorteer op:
3 augustus 2015 19:30
https://www.youtube.com/watch?v=V0J_CgjuRVs
Beelden! Oordeel zelf.
3 augustus 2015 19:36
Iemand een idee of pelucchi de vuelta gaat rijden?
3 augustus 2015 19:43
@Cossie
Volgens mij wel.

IAM was voor deze Ronde van Polen, tijdens de Tour, wel met een gedeelte van de ploeg op hoogtestage. Onder meer met een groep die al zeker is van Vuelta deelname (Warbasse, Reynes en Aregger) en een groep sprinters (Haussler en Pelucchi).
3 augustus 2015 19:45
Zo. Die trek rijder... op z'n voorwiel er tussenuit
3 augustus 2015 20:09
@ Cossie en Purito, ja ik hoorde net Pelucchi in een interview zeggen dat hij naar de Vuelta gaat.
3 augustus 2015 20:32
Caleb Ewan = Nacer Bouhanni 2.0.
3 augustus 2015 20:34
@Rondo: ik sluit me aan bij Sjoerdson Hagen. Caleb Ewan ging gisteren een beetje snel de bocht in, maar als je goed kijkt, zie je dat Kitten ook wat uitkijkt naar rechts, waardoor ze elkaar licht raken. Die dingen gebeuren en lijken me niemands schuld, buiten die van de makers van het parcours. Vandaag was het een heel ander verhaal. Ewan behoudt doorheen heel de sprint zijn lijn, maar wordt op onwaarschijnlijk plotse wijze de weg afgesneden door het Lampje duo. Als er iemand daar in de fout ging, was het wel Modolo. Verder is Ewan, zoals je meestal kan zien in zijn sprints, best wel een gentleman hoor. Ik denk dat veel renners hem gewoon uit het oog verliezen omdat hij zo klein is :-p
3 augustus 2015 20:35
@Joachim
Inderdaad, ik heb het filmpje inmiddels ook gezien :)

Kittel vs. Bouhanni vs. Pelucchi. Dat worden sowieso al mooie sprints, en waarschijnlijk komen er nog een paar spurters bij.
3 augustus 2015 20:44
Etixx - Quick-Step ‏@Etixx_QuickStep 10m10 minutes ago
#TdP2015: Crash in finale @michalkwiatek involved. @delacruz_sbd breaks collarbone (earlier crash). @glbrambilla 23rd http://www.etixx-
3 augustus 2015 20:45
@Purito Kittel gaat waarschijnlijk de Vatenfall classic rijden. (pcs)
3 augustus 2015 20:49
veel kans om te sprinten zullen ze volgens mij niet krijgen daar.
3 augustus 2015 21:05
@moker
Hij zegt zelf dat hij graag de Vuelta wil rijden. Althans, dat zeiden ze op ES.

@denistel
Dat valt wel mee hoor. Ik tel zeker 5 kansen voor iemand als Bouhanni, misschien wel 6.
3 augustus 2015 21:35
M.i. komt de crash voor een groot deel op het conto van Modolo. Hij beukt het voorwiel van Ewan weg door naar rechts te sturen waar Ewan dus al zat.

En verder een opvallend groot aantal renners die zichzelf onderuit remmen, glad in het midden?

Vraagje voor de fanatiekere volgers: wat doen profs eigenlijk aan training qua fietsvaardigheid? Van Sagan is wel wat bekend. Van Der Haar heeft getraind met een downhillprof en post af en toe een flinke bunnyhop. Ex-veldrijders lijken sowieso een stuk handiger met een fiets (logisch).

Trainen ze op hard remmen? Op bochten nemen?
3 augustus 2015 23:12
Maarliefst vijf renners uit de laars bij de eerste zeven.

Wat een crash... pff.
3 augustus 2015 23:14
@Thijs E

Interessant gegeven wat je oproept. De wielersport is van een duursport een snelheidssport geworden. Ik vind het cyclisme ook een behendigheidssport, maar is misschien een persoonlijke mening. Kan me herinneren dat er veel kritiek was op het parcours van de ploegentijdrit in de Tour 2 of 3 jaar geleden: te veel bochten, te smalle weggetjes etc. Ik vind dat onzin: moet een (ploegen)tijdrit altijd gaan om het zo lang mogelijk hengsten op de grote plaat? Is het proberen de ploeg bij elkaar te houden niet de essentie van een ploegentijdrit, ongeacht het parcours? Kan zijn dat ik het mis heb, laat me graag overtuigen.
4 augustus 2015 00:15
Ik ben van mening dat het Lampreduo schuld is. Plotsklaps zo naar rechts rijden is not done. Ewan kan nergens heen. Lijkt erop dat hij nog probeert in te houden, maar heeft geen enkele kans. Zo lang de jury's hier niets aan doen, blijven dit soort valpartijen voorkomen. Strenger toezien op één lijn houden en dan vooral voor de leadouts, want heren als Renshaw (en in dit geval Modolo) weten precies hoe ze moeten 'uitsturen' en daarmee de rest, behalve hun eigen sprinter, doelbewust in gevaar te brengen.
4 augustus 2015 16:37
@ thijs, ook TLJ-Belkin-Blanco-Rabo kregen een aantal jaren geleden downhill training van ... ik weet niet meer wie, maar was een mountainbike r.
Ik ben ook van mening dat een parcours niet te moeilijk kan zijn, ik ben van mening dat men zijn snelheid aan zijn vaardigheden moet aanpassen. En niet een parcours moeten gaan aanpassen.
De F1 kan ook door Monaco, dan kan een moeilijk parcours ook.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.