Niels Bastiaens
vrijdag 26 april 2024 om 07:35

Mauro Gianetti (UAE Emirates): “Pogacar moet in Giro energie overhouden voor de Tour”

Video Hoe realistisch is de ambitie van Tadej Pogacar om dit jaar zowel de Giro d’Italia als de Tour de France af te werken, én te winnen? De Sloveen kwam nog nooit aan het vertrek van twee grote rondes in hetzelfde seizoen, en dus weten zowel hijzelf als de ploeg niet hoe de tweevoudige Tourwinnaar daarop zal reageren. Na Luik-Bastenaken-Luik vroegen we Mauro Gianetti, de ploegmanager van UAE Emirates, hoe ze dat bij het team aanpakken.

Pogacar moest enkele stevige opofferingen doen om zijn doel waar te maken. Geen Parijs-Nice, Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race of Waalse Pijl, allemaal wedstrijden waar hij het jaar voordien nog schitterde. Met pijn in het hart natuurlijk, maar alles moet wijken voor het hogere doel.

“De eerste grote verandering die we in Tadejs voorbereiding hebben doorgevoerd, was om slechts negen dagen competitie op te nemen in zijn programma voor de Giro d’Italia”, legt Gianetti uit voor de camera van WielerFlits. “We plannen ook met opzet geen koersen tussen Luik-Bastenaken-Luik en de Giro. We hebben de afgelopen periode veel meer gewerkt aan een brede basis om in de grote rondes te scoren, waardoor de klassiekers wel moesten geschrapt worden. Luik heeft dan weer veel hoogtemeters en dat paste wel in de planning, La Doyenne kan je benaderen met een training voor de grote rondes. Dat is alles waar we op hebben getraind.”

Weinig competitie
Ondanks zijn weinige competitie, was Pogacar in Luik al indrukwekkend. “Of dat de beste Pogacar is die ik ooit heb gezien? Ik weet het niet (lacht). Elke keer blijft hij mij verbazen. Het is ongelooflijk wat hij neerzet. Zondag was een emotionele dag, omdat we wisten dat hij speciaal wou winnen om de overwinning aan zijn vrouw op te dragen. Niet alleen zijn benen, maar ook zijn hart heeft hij in de koers gestopt. Iedereen wist dat hij zou aanvallen op La Redoute. Dat heeft hij ook gedaan, maar niemand kon volgen. Tadej was amazing.”

Pogacar domineerde in Luik – foto: Cor Vos

Waardoor men bij UAE Emirates ook een vertrouwensboost krijgt richting komende Giro. “We hebben vertrouwen in de Giro d’Italia, maar de Giro blijft natuurlijk de Giro. Het is een koers van drie weken, met vaak verrassende wendingen en spectaculaire etappes. Het zijn meer 21 klassiekers dan een drieweekse wedstrijd. Die koers moeten we met veel respect benaderen. We werken hard met de ploeg om in de Giro met de beste ploeg aan de start te komen om Tadej te ondersteunen. We nemen het heel serieus.”

Dubbele doelstelling
Toch zal de tegenstand twee maanden later in de Tour de France vermoedelijk nog groter zijn. Werd daar rekening mee gehouden in de planning? “Ik verzeker je dat we met een Tadej aan honderd procent aan de Giro d’Italia willen beginnen. Je kan niet naar Italië afzakken met een halfslachtige conditie, want het wordt heus niet zo gemakkelijk. Wél wordt het belangrijk om zijn krachten tijdens de Giro goed te managen, en voldoende energie over te houden voor de Tour de France. Dat is dé uitdaging.”

Want daar is de Zwitserse ploegmanager – zelf in een ver verleden nog winnaar van Luik-Bastenaken-Luik – duidelijk over: na de Giro zal de honger niet gestild zijn. “Het doel is duidelijk: we willen met Tadej zowel de Giro als de Tour winnen, en dat proberen we de komende periode ook. Om dat doel te halen, zullen we beide moeten winnen. Het is niet dat er eentje bovenuit steekt voor ons.”

Een ambitieuze doelstelling, maar aan de andere kant ook niet, als je ziet hoe Pogacar dit jaar rondrijdt. Ook in de Strade Bianche domineerde hij heel simpel, om nog maar te zwijgen van de Ronde van Catalonië. “Toch moeten we onszelf blijven vertellen dat het niet gemakkelijk wordt. In een drieweekse wedstrijd kan er zo veel gebeuren. Hoe vaak hebben we in het verleden niet gedacht: de topfavoriet gaat gemakkelijk winnen? Onze renners weten dat het niet vanzelf zal gaan. Soms is het meer gecompliceerd om de Giro te winnen dan de Tour de France.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.