Mavi García wint rit twee Vuelta a Andalucia en neemt geel over van ploeggenote Silke Smulders
foto: Cor Vos
donderdag 30 mei 2024 om 15:53

Mavi García wint rit twee Vuelta a Andalucia en neemt geel over van ploeggenote Silke Smulders

Mavi García heeft de tweede etappe van de Vuelta a Andalucia voor vrouwen (2.1) op haar naam geschreven. De kampioen van Spanje reed in de finale weg uit een kopgroep van drie, met daarbij ook haar ploeggenote en klassementsleidster Silke Smulders. García nam zodoende ook het geel over van de Nederlandse.

De tweede etappe van de Vuelta a Andalucia voor vrouwen ging van Arjona naar Otura. De 147 kilometer lange rit bevatte slechts één gecategoriseerde beklimming, de Puerto del Castillo (6,4 km aan 4,7%) in het middenstuk, maar in de finale liep het nog wel lang vals plat omhoog. Silke Smulders (Liv AlUla Jayco) startte na haar zege in de openingsrit als leidster. Haar ploeggenotes Mavi García en Elia Wyllie stonden tweede en derde. 

Kopgroep met Smulders
Het zou voor Smulders geen rustig dagje worden. Niet lang nadat er een vroege vlucht van twee rensters tot stand was gekomen, kwamen er namelijk al schermutselingen in het peloton. Negen rensters, onder wie Marit Raaijmakers, Anouska Koster, García, Wyllie en Smulders zelf, maakten de oversteek naar de oorspronkelijke kopgroep. Giorgia Vettorello ging vervolgens alleen op pad, maar na enkele kilometers werd ze alweer ingerekend. We gingen met elf rensters richting de finale.

In die finale maakte het peloton langzaam maar zeker weer terrein goed ten opzichte van de koploopsters. Het verschil, dat op een gegeven moment twee minuten was geweest, liep terug tot veertig seconden. Daarna stokte de opmars van de meute echter weer. Zo kregen we richting Otura een strijd tussen de rensters die al de hele dag vooraan reden. Van hen toonden Mie Bjørndal Ottestad (Uno-X Mobility), García en Smulders zich de sterksten. Zij reden in de slotkilometers weg bij de rest.

Dubbelslag García
Liv AlUla Jayco speelde het overtal vervolgens goed uit. García sloeg een gat, dat Ottestad niet meer dicht kreeg. De Spaans kampioene pakte zo de dagzege. Omdat ze woensdag in dezelfde tijd finishte als Smulders en nu solo over de streep kwam, is ze ook de nieuwe leidster in het algemeen klassement. Smulders zakt naar plek twee, maar was duidelijk blij voor García. Ze kwam juichend over de streep.

RIT
DNF