Max Walscheid wint voor eigen publiek Münsterland Giro
foto: Sirotti
woensdag 3 oktober 2018 om 16:22

Max Walscheid wint voor eigen publiek Münsterland Giro

Max Walscheid heeft de dertiende editie van de Sparkassen Münsterland Giro gewonnen. De 25-jarige Duitser van Sunweb was in eigen land de snelste in de sprint van een uitgedund peloton. John Degenkolb eindigde op de tweede plaats, Nils Politt werd derde. Walscheid treedt met zijn zege in de voetsporen van Sam Bennett, die vorig jaar de beste was in de eendagswedstrijd.

Zes renners kozen al vroeg de aanval in deze 210 kilometer lange wedstrijd. Het waren Maxim Belkov, Lucas Carstensen, Alexandr Kulikovskiy, Robert Retschke, Paul Taebling en Pascal Treubel, die na het eerste koersuur al drieënhalve minuut voorsprong hadden op het peloton. De zijwind maakte de koers hard en zorgde voor breuken in het pak. Ook de vluchters kwamen in de problemen; hun voorsprong liep rap terug en op 80 kilometer werden ze al ingerekend.

In de kilometers die volgden, brak het voorste peloton opnieuw en reden dertig renners vooruit. Elmar Reinders probeerde onder de sprint van het uitgedunde peloton uit te komen en reed weg bij het ingaan van de eerste van drie ronden van 4,6 kilometer door de binnenstad van Münster. De moedige poging van onze 26-jarige landgenoot hield echter geen stand en op 4,5 kilometer van de streep haalde het peloton hem bij.

Roerige slotfase
Ook Oscar Riesebeek probeerde het even, maar BORA-hansgrohe neutraliseerde zijn poging snel. Daarna probeerden enigszins verrassend Fernando Gaviria en Edvald Boasson Hagen een massasprint te ontlopen, maar BORA-hansgrohe was opnieuw bij de les. Pascal Ackermann leek in een zetel naar de finish te worden gebracht, maar Max Walscheid pakte op de laatste rechte lijn al vroeg de kop en stond die niet meer af.

RIDE Magazine
43 Reacties
Sorteer op:
3 oktober 2018 16:25
Is er ooit al een laatste kilometer slechter in beeld gebracht? Mooie overwinning wel.
    3 oktober 2018 16:33
    Traditie kennelijk gezien de finishbeelden vanaf 2011.

    Mooi succes voor Max in eigen land. Benieuwd of ie nog naar China gaat. Daar was ie vorig jaar ook lekker op dreef.
3 oktober 2018 16:31
Volgens PCS: 31 Walscheid Max

Foutje van PCS of jurybeslissing?

Edit: nevermind, nu staat ie weer op 1.

Behoorlijk uitgedund peloton trouwens...
    3 oktober 2018 16:43
    Waaiers al vroeg in koers. Op 80 km toen WDR live ging waren er nog maar 50 of zo over.
3 oktober 2018 16:33
Iemand een verklaring waarom Gaviria er op circa 1,5km vandoor probeerde te gaan? Normaal gesproken toch de beste sprinter van het gezelschap?
    3 oktober 2018 16:34
    Gaviria was lange tijd niet mee met de eerste groep. Heeft uiteindelijk alleen met Hagen en Krieger de sprong van groep 2 naar groep 1 gemaakt op 20 km van de finish of zoiets. Zal wel gevoeld hebben dat het beste er vanaf was en waagde maar een wanhoopspoging. Zat ook weinig meer op.
    3 oktober 2018 16:41
    Gaviria rijdt al sinds de Tour de France geen deuk in een pakje boter. Als extreem kritische wielervolger moet jou dat toch opgevallen zijn?
    3 oktober 2018 16:42
    Ok, duidelijk.
    3 oktober 2018 17:03
    @KimJungPoels

    Nee, ik heb Gaviria eigenlijk niet zo gevolgd de laatste tijd. Extreem kritische wielervolger valt wel mee; ik benader met name TLJ kritisch, maar dat heeft met het verleden te maken waarin ze mij telkens weer teleurstelden. Dit jaar een goed jaar voor TLJ, dat heb ik hier ook meerdere keren gezegd, maar optimaal is het allemaal nog niet. En ze hebben natuurlijk ontzettende mazzel met Roglic. Zijn ontwikkeling had vrijwel niemand voorzien.
    Schrap zijn resultaten en TLJ had een redelijk ipv goed jaar achter de rug gehad.
    3 oktober 2018 17:03
    Gaviria heeft gisteren de overwinning van Van Poppel gezien en zich daardoor laten inspireren.
    3 oktober 2018 17:09
    Schrap de resultaten van Steven en het is een mager seizoen.

    Schrap Groenwegen, Gesink en Bennet en het is gewoon super slecht.

    Tsja, als als als ....
    3 oktober 2018 17:25
    @xistnc

    Niet zo slim dan van Gaviria. Maar gelukkig heeft ChefSpijker al een plausibele verklaring gegeven voor zijn zinloze demarrage.
    3 oktober 2018 17:51
    @debarreman

    Benett 8de Giro, één plekje voor Sunweb knecht Oomen. Ik ben niet echt onder de indruk. Verder heb ik hem dit jaar amper gezien.

    Groenewegen twee touretappes; mooi hoor, maar ik had op minimaal vier gehoopt. Kuurne-Brussel aardig, maar voor een topsprinter toch te weinig gewonnen dit jaar.

    Gesink; af ben toe in de aanval en tekortschietend net als generatiegenoot Mollema. Één keer sterk aan de boom geschud in de Tour maar verder niets gewonnen.

    Kruijswijk vijfde in de Tour. Één keer indruk gemaakt naar Alp d'huez en een goede tijdrit. Op het WK twee keer een halfslachtige poging tot aanval. Dat kun je toch moeilijk een geweldig seizoen noemen.

    Sepp Kuss. Na zijn overwinning in Amerika extra op gaan letten, maar zie hem zowel in de Vuelta als op het WK als één van de eersten lossen.
    3 oktober 2018 17:54
    Enkele redelijke feiten gevonden, maar ik had op een uitvoerig onderbouwd en vollediger betoog gehoopt. Ik kan dit moeilijk een geweldige post noemen.
    3 oktober 2018 18:06
    Lol@vlek
    3 oktober 2018 18:40
    @vlek@horsm

    Fijn dat jullie zo'n lol met elkaar hebben. Grappig ook dat mij verweten wordt niet op de inhoud in te gaan en op de man te spelen. Er is klaarblijkelijk geen speld tussen mijn beweringen te krijgen.
    3 oktober 2018 18:46
    Wanneer je serieus genomen wil worden, dan zul je toch echt iets beter je best moeten doen.
    3 oktober 2018 19:05
    Marcel1112
    Kruijswijk natuurlijk ook nog 4de in de Vuelta. En Roglic in meerdere korte rittenkoersen. En een mazzeltje zou ik hem niet noemen, goede scouting.

    En laat je niet uit de tent lokken-;
    3 oktober 2018 19:10
    @vlek

    Serieuzer dan bovenstaande argumentatie zal het niet worden. Ik heb niet bepaald een goede tegenargumentatie gezien; jammer, want dat zou wellicht leerzaam zijn op mijn weg van wielerliefhebber naar wielerkenner.
    3 oktober 2018 19:17
    Misschien zijn mijn verwachtingen dan wat onrealistisch..
3 oktober 2018 16:33
Jammer dat "Herr Munsterland-Giro" Jos van Emden niet meedeed. Ik moet toch elke keer aan hem denken als deze wedstrijd weer wordt verreden.
3 oktober 2018 16:38
Vanaf 2009 staat Skill-Shimano, Argos, Giant, Sunweb standaard op het podium. 4 keer winst
3 oktober 2018 16:47
Mooi winst, nog 1.HC ook dit rondje. Kan Walscheid ook goed gebruiken lijkt me.
3 oktober 2018 16:53
Bora had in die groep van 30 nog 7 man zitten. Die hebben toch tactisch iets niet goed gedaan.
    4 oktober 2018 19:43
    Heb het niet gezien, maar als Ackermann er nog bij zit kan ik mij heel goed voorstellen dat je die in deze koers uitspeelt .. of je nu met 2 of 7 man mee zit.
3 oktober 2018 17:06
Mooie voor Walscheid dat hij zijn tweede (en Sunweb's tiende) overwinning van het jaar pakt. Altijd mooi om zo'n explosieve lange (1,99 meter) wielrenner te zien.
3 oktober 2018 18:10
@marcel roglic wint baskenland slovenie en romandie.
    3 oktober 2018 18:20
    Je moet wel goed lezen, Jesse. Ik heb geen enkele kritiek op Roglic geuit.
    3 oktober 2018 18:38
    Haal je die overwinningen er vanaf, dan blijft er ook voor Roglic slechts een redelijk seizoen over: 4de in de Tour, waarbij hij één keer indruk heeft gemaakt op weg naar zijn ritwinst. Zonder (vooral) Gesink was hij echter al voor de bergen kansloos weggereden in de waaiers.

    Een renner van zijn niveau zou daarnaast beter moeten doen dan vierde, maar dat lukte niet door zijn hele slechte tijdrit. Op het WK weer eens gevallen en er veel te vroeg vanaf. Sinds ik extra op hem ging letten na die ritwinst in de Tour de France stelt het eigenlijk allemaal niet zoveel voor. Hij kon zelfs Engeland niet eens winnen na de winst in de ploegentijdrit.
    3 oktober 2018 18:57
    @vlek

    Ik begrijp je cynisme, maar er zit wel een kern van waarheid in. Zijn tijdrit in de Tour was ver beneden zijn niveau, in Engeland schoot hij ook tekort, en zijn kleine valpartijtje in het WK mag geen excuus zijn voor zijn matige eindklassering. Het is niet dat hij nou een gebroken knie zoals van Vleuten had.
    3 oktober 2018 19:01
    Hij doet het al bij al goed dit seizoen, maar het is inderdaad nog niet optimaal. Ik zie het als zijn grootste fan dan ook als mijn taak om hem scherp te houden. Door vooral niet het volledige beeld kritisch en evenwichtig te beoordelen, maar door enkel de restjes pap tussen de krenten vandaan te halen om daar vervolgens kritisch op aan te slaan.
    3 oktober 2018 19:07
    Ik vind eigenlijk dat er niet één renner is die dit seizoen echt goed is hoor. Valverde wint dan weliswaar het WK, maar ik had verwacht dat hij ook de Vuelta zou winnen en dus is het zeker niet optimaal. Dumoulin reed twee keer podium in grote rondes, maar ik had verwacht dat hij de Giro zou winnen dus is dat ook zeker niet optimaal. Alaphilippe won wat dingen, maar als je die allemaal weg haalt is er niet veel over, en doordat hij het WK niet won, wat ik dus wel verwacht had was het ook optimaal.

    En Thomas had gewoon geluk met zijn ontwikkeling, want dat had niemand verwacht. Maar zijn prestaties in Duitsland waren ver onder de maat en dus zou ik ook zeggen dat het zeker niet optimaal is. Als één van die vier volgend jaar prestaties laat zien die hij eerder ook al heeft laten zien eet ik bovendien mijn hoed op.
    3 oktober 2018 19:09
    Pffff
    3 oktober 2018 20:01
    Dumoulin had de Giro gewonnen als hij gelijk achter Froome aan was gegaan; Groenewegen heeft veel te weinig WT overwinningen behaald gezien zijn capaciteiten; Alaphillipe heeft gefaald op het afgelopen WK, evenals Roglic; Valverde had gezien zijn topvorm dit jaar een GT moeten winnen; Thomas had de Tour nooit gewonnen als Dumoulin en Froome de Giro niet hadden gereden; van Avermaet had zonder de onzekerheid bij BMC een grote eendagsronde gewonnen; BMC had ook de WK ploegentijdrit gewonnen als het volgend jaar geen CCC zou worden; Gesink en Mollema worden nooit rittenkapers; Poels wint rondes als het Baskenland aan de lopende band zonder de Sky stress; van Poppel is een leuke sprinter voor tweederangs wedstrijden maar meer zit er niet in; Tolhoek zal aardig mee kunnen in de bergen maar tekort schieten voor de top; Van der Poel gaat meerdere klassiekers winnen; genoeg zo.
    3 oktober 2018 20:16
    Zo is het maar net Marcel ouwe wielerkenner. Geen speld tussen te krijgen.
    3 oktober 2018 23:49
    Eigenlijk is er geen één renner die optimaal presteerde, alles wint waar ie kans maakt. Gek misschien wint niet elke keer de sterktste? Of is dezelfde renner niet week in week uit de sterktste?
    Behalve evenepoel dan
3 oktober 2018 19:26
Zucht
3 oktober 2018 20:58
De 16de DNF van Stamsnijder dit seizoen. Een record?
3 oktober 2018 21:01
edit wf: niet doen
3 oktober 2018 21:36
Ik vind dit een bijzonder amusant staartje reacties.
4 oktober 2018 08:04
Eigenlijk is het wielrennen maar K.. we zullen maar voetbal gaan kijken, die jongens doen het goed, of Max Verstappen die nog geen enkele keer WK is geworden....
4 oktober 2018 14:04
Overweegt Politt na de Deutschland Tour serieus om sprinter te gaan worden? Laat toch niet de minste namen achter zich hier.
    4 oktober 2018 14:32
    Politt had wel het voordeel dat hij de binnenbocht kon pakken voor mijn gevoel. Een Greipel moest bijvoorbeeld echt behoorlijk wat extra meters afleggen. Maar knap is het wel van Nils.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.