Zeger Schaeken
dinsdag 30 april 2024 om 08:18

Maxim Van Gils: “Volgende doelen zijn rit in Tour winnen en WK-selectie halen”

Video Maxim Van Gils heeft een zeer goed klassiek voorjaar gereden. Het goudhaantje van Lotto Dstny richt zich nu vooral op de zomer, waar zijn volgende grote doelen wachten. “Zaken die ik moet verbeteren? Goh, niet direct. Misschien leren plassen op de fiets”, aldus een goedlachse Van Gils voor de camera van WielerFlits.

Derde in Strade Bianche, zevende in Milaan-San Remo, derde in de Waalse Pijl en vierde in Luik-Bastenaken-Luik. Dat is het indrukwekkende voorjaar van Van Gils, die dit jaar duidelijk stappen heeft gezet als renner en kopman van zijn team. “Het was een heel positief voorjaar. Ik was zeer constant en heb eigenlijk in elke koers goed gereden. Ik ben er dan ook heel tevreden mee”, blikt hij kort terug.

“Er valt echter nog steeds progressie te rapen voor mij. Door koersen op hoger niveau te rijden zal ik nog wel verbeteren. Dat is misschien niet iets wat nu meteen gaat gebeuren, maar je zal dat de komende jaren wel zien. Althans, dat denk ik.” Een combinatie van ouder worden en meer ervaring opdoen dus.

Weinig fouten in voorjaar
Zelf dingen benoemen die beter konden dit voorjaar, kan Van Gils niet meteen. “Goh. Niet direct. Misschien moet ik leren plassen op de fiets. Daar heb ik wel wat tijd mee verloren dit voorjaar”, reageerde hij met de glimlach. “Voor de rest was mijn voorjaar gewoon goed en heb ik weinig fouten gemaakt.”

Van Gils greep maar net naast het podium in Luik – foto: Cor Vos

Van Gils heeft al meermaals aangegeven dat zijn ambitie meer is dan de ereplaatsen van dit voorjaar. Hij wil een grote vis binnenhalen. Een mooi doel, al is dat niet makkelijk met fenomenen als Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar als concurrenten. “Vooral met Tadej in de Ardennen is het een groot probleem. Hij is gigantisch goed. Maar misschien zal hij een keer niet rijden en kiest hij voor ander programma. Dan ligt er wel een mogelijkheid voor mij.”

De jonge Belg is nog niet helemaal klaar met zijn wedstrijdblok. “Na Luik heb ik wel redelijk veel gerust. Ik voel me nu dan ook weer fris. De Famenne Ardenne Classic en Eschborn-Frankfurt zijn de laatste twee koersen in dit blok. Daarna is het gedaan. Ik zal even rusten en uit competitie gaan. Daarna zal ik me weer voorbereiden en in de Ronde van Zwitserland keer ik vervolgens weer terug. Daarna volgt met de Tour het eerste doel van de zomer.”

In de Ruta del Sol wist Van Gils dit seizoen al een keer te winnen – foto: Cor Vos

Tour en WK
“Zo’n grote ronde is niet meer heel belangrijk in mijn progressie, denk ik. De Tour van vorig jaar heeft wel goed gedaan richting dit voorjaar, maar nu is het anders. Dit jaar wil ik echt presteren en uitslagen rijden. Ritten winnen zal heel moeilijk zijn, het is de Tour, maar dat is wel het grote doel.”

Na de Tour ligt het programma van Van Gils nog open. Na het voorjaar van de kopman van Lotto Dstny liggen er in die periode misschien wel mogelijkheden in de kampioenschappen. “De Olympische Spelen zal moeilijk zijn. Er mogen daar maar vier renners naartoe. Op het einde van het jaar is er wel een mooi WK in Zürich. Dat parcours moet me liggen en daar hoop ik dan ook bij te zijn. Of ik al gesproken heb met de bondscoach? We babbelen altijd wel wat, dus ja.”

Wedstrijdprogramma

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.