Maxime Vantomme (32): “Klein mirakel dat ik nog renner ben”
© Geert Schalck
woensdag 20 februari 2019 om 15:53

Maxime Vantomme (32): “Klein mirakel dat ik nog renner ben”

Interview Maxime Vantomme start morgen in de Tour of Antalya in het shirt van Tareteletto-Isorex. Zijn zesde ploeg in twaalf jaar als eliterenner. “Wat dat betreft heb ik nog niet veel geluk gehad. Het is een wonder dat ik nog renner ben”, vertelt de West-Vlaming.

Na een paar stagemaanden bij Quickstep-Innergetic tekende Maxime Vantomme in 2008 bij Mitsubishi-Jartazi zijn eerste profcontract. Een jaar later zette hij de stap naar de WorldTour. Vier jaar reed hij voor Team Katusha. “Maar eind 2012 moesten alle Belgen opstappen bij de ploeg”, herinnert Vantomme zich nog goed. “Geen nood, ik kon terecht bij Crelan-Euphony, waar ik op mijn pootjes terecht kwam. Ik mocht er mijn eigen programma kiezen en voor eigen rekening rijden. Een seizoen waarin ik het best goed deed. Helaas kregen we in september te horen dat het team ophield te bestaan en kon ik weer op zoek.”

Le Samyn
Daarna volgde een periode van drie jaar bij het Franse Roubaix-Lille Métropole. “Maar op het eind van 2014, het jaar waarin ik Le Samyn won, miste ik op de valreep een mooie transfer naar IAM Cycling. Gelukkig kon ik toen bij Roubaix blijven. Twee jaar later, na nochtans één van mijn mindere seizoenen, kon ik dan wel een contract voor twee jaar tekenen bij WB Veranclassic-Aqua Protect (het huidige Wallonie-Bruxelles, red). Zo zie je maar dat het soms vreemd kan lopen, dat je wat geluk nodig hebt.”

Na twee jaar moest Vantomme eind vorig jaar ook opstappen bij het Waalse ProContinentale team. “De ploeg kende een slecht seizoen. Ook voor mij was het niet mijn beste jaar. Maar ik ik toonde me wel nog in de BinckBank Tour (Vantomme werd er tweede in de derde rit, red). Blijkbaar wilde het team verjongen en was er voor mij geen plaats meer. Echt, als ik mijn carrière zo eens overloop, is het een klein mirakel dat ik nog renner ben”, zegt Vantomme.

Wegkapitein
“Dankzij ploegleider Rony De Vos ben ik nu uiteindelijk bij Tarteletto beland. Voorlopig voor één jaar, maar wat mij betreft is er geen sprake van uitbollen. Ik probeer de kans te grijpen om weer hogerop te geraken. Op je 32ste ben je als renner nog niet versleten. Oké, met ouder worden bot de explosiviteit een beetje af, maar daar werken we aan op training. Daartegenover staat dan weer dat ik meer weerstand heb. En dat ik een pak ervaring heb opgedaan. Alle wedstrijden die we de komende maanden rijden, heb ik al een of meer keer afgewerkt. Ik ken de mogelijke scenario’s. Daarin kan ik de – jongere – ploegmaats bijstaan.”

Vantomme zal met andere woorden, net als David Boucher – de échte ouderdomsdeken binnen de ploeg van manager Peter Bauwens – als wegkapitein fungeren. “Klopt, maar ik wil wel meer zijn dan dat. Met wegkapiteins die geen prijs rijden, ben je als team ook niet veel. Ik koester zelf nog de ambitie om te scoren, om finales te rijden. Als ik daarbij de jongeren wat kan helpen in hun ontwikkeling, lijkt me dat een ideale mix.”

“Blij met programma”
Vantomme start morgen in de Tour of Antalya, waar Tarteletto-Isorex zijn seizoen aftrapt. Daarna volgen voor de West-Vlaming Le Samyn, de GP Monseré en Nokere Koerse. “Met wellicht tussendoor nog een kermiskoers als Wanzele. Eigenlijk ben ik best tevreden met dat programma. Het zijn de wedstrijden die ik altijd gereden heb, waarin ik de weg ken. Tarteletto zal die wedstrijden niet dragen, maar we kunnen wel onze rol spelen. Zoals ik al zei, ik voel me zeker nog goed genoeg om finales te betwisten…”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.