Medisch bulletin na grote valpartij Critérium du Dauphiné: Breuken, schaafwonden en opgaves
foto: Cor Vos
vrijdag 7 juni 2024 om 08:50

Medisch bulletin na grote valpartij Critérium du Dauphiné: Breuken, schaafwonden en opgaves

Overzicht Het is inmiddels bijna een bekend gezicht. Weer ging een grote groep renners onderuit in een grote wielerkoers. Dit keer tijdens de regenachtige vijfde etappe in het Critérium du Dauphiné. In dit overzichtsartikel zetten we de betrokkenen op een rijtje en geven we aan wat de gevolgen van de valpartij voor deze renners zijn.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

flag-nl Steven Kruijswijk (Visma | Lease a Bike)
De pech van Visma | Lease a Bike lijkt maar voort te blijven duren. Steven Kruijswijk leek op het eerste oog de meeste gevolgen over te houden aan de massale valpartij. De 36-jarige klimmer werd op een brancard de ambulance ingevoerd. Achteraf bleek dat hij een breukje in zijn heup heeft opgelopen, waardoor hij de Tour de France mist.

Van Baarle voorafgaand aan de valpartij – foto: Cor Vos

flag-nl Dylan van Baarle (Visma | Lease a Bike)
Ook de Nederlands kampioen lag er vervelend bij. Dylan van Baarle zat lange tijd in de berm met een mitella om zijn arm. Ook bij hem kwam na grondig onderzoek in het ziekenhuis een breuk aan het licht, weliswaar in zijn sleutelbeen. Van Baarle moet eveneens de Tour de France missen.

flag-be Milan Menten (Lotto-Dstny)
Naast twee Nederlanders heeft ook een Belg de wedstrijd moeten verlaten. Milan Menten van Lotto-Dstny was betrokken bij de valpartij en heeft de geannuleerde etappe helaas niet kunnen vervolgen. De 27-jarige snelle man heeft volgens zijn ploeg geen grote blessures opgelopen. Ook ploeggenoten Andreas Kron en Jonas Gregaard kwamen ten val, zonder erg.

flag-be Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step)
Ook de leider in de wedstrijd was bij de val betrokken. De Belgisch kampioen zat lange tijd op de grond, maar kon gelukkig zijn weg vervolgen. Evenepoel klaagde achteraf over pijn aan zijn rechterkant. Hij kwam namelijk op zijn hoofd en schouder terecht, maar liep geen grote schade op.

Evenepoel likt de wonden – foto: Cor Vos

flag-si Primoz Roglic (BORA-hansgrohe)
Het lijkt de Ronde van het Baskenland wel. Naast Evenepoel lag namelijk ook Primoz Roglic er weer bij. De kopman van BORA-hansgrohe stond al snel op en kon een gelletje nuttigen. Ook hij kon de geneutraliseerde etappe finishen zonder al te veel zichtbare schade. Achteraf verklaarde hij zich wel zorgen te maken over zijn schouder, waaraan hij enkele jaren voordien al eens was geopereerd.

flag-es Juan Ayuso (UAE Emirates)
Een van de luitenants van Tadej Pogacar voor aankomende Tour de France was ook betrokken bij de grote valpartij. Juan Ayuso zat lange tijd op het asfalt met zichtbare verwondingen aan onder andere zijn knie. De Spanjaard van UAE Emirates kon de etappe uitrijden, maar stapte vrijdag niet meer op voor rit zes.

flag-be Tim Wellens (UAE Emirates)

Ayuso was zeker niet de enige renner van UAE Emirates die onderuit ging. Wat heet, zes van de zeven renners van de ploeg uit het Midden-Oosten kwamen ten val. Ook Tim Wellens lag erbij. Hij is op zijn rechterhand gevallen en heeft daar schaafwonden. “Bij het scaphoid (een van de handwortelbeenderen, red.) voelt het wat ongemakkelijk, maar het functioneert nog volledig en hij heeft geen probleem met het besturen van de fiets”, aldus ploegarts Adrian Rotunno. “Wel zijn er nog kleine schaafwonden aan zijn onderrug en rechterknie.”

Andere opgaves
Jasha Sütterlin (Bahrain Victorious) – Breuk in heup
Kamil Gradek (Bahrain Victorious) – Breuk in hand
Laurens Huys (Arkéa-B&B Hotels) – Hoofdletsel
Remy Rochas (Groupama-FDJ) – Wervelkolomtrauma en hoofdletsel
Axel Mariault (Cofidis) – Bekkentrauma
Kobe Goossens (Intermarché-Wanty)
Rainer Kepplinger (Bahrain Victorious) – Hersenschudding
Adne Holter (Uno-X Mobility)

Dit bericht wordt bijgewerkt

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.