Meer kasseien en nieuwe hellingen in Nokere Koerse

dinsdag 11 januari 2022 om 13:56
Meer kasseien en nieuwe hellingen in Nokere Koerse

Ludovic Robeet was de verrassende winnaar van Nokere Koerse 2021 - foto: Cor Vos

Danilith Nokere Koerse (16 maart) zal dit jaar nog zwaarder worden. De organisatie achter de Belgische voorjaarskoers heeft het parcours hertekend, waardoor er meer kasseistroken en enkele nieuwe hellingen zijn opgenomen.

De organisatie hoopt de wedstrijd, die bekend staat als een sprinterskoers, zo nog aantrekkelijker en selectiever te maken. Vorig jaar bevatte het parcours zo’n twintig kilometer aan kasseien, dat wordt voor 2022 opgekrikt naar 25 kilometer. Rony De Sloovere, de koersdirecteur van de mannenwedstrijd, legt uit: “We brengen een aantal nieuwe hellingen in het parcours, zoals de bekende Wolvenberg, maar ook de nog onbekende Petegemberg.”

“Samen met de kasseien van onder meer de Varent, Herlegemstraat, Lange Ast, Huisepontweg en Nokereberg wordt het parcours best wel selectief. In totaal krijgen de renners 1171 hoogtemeters, verspreid over 13 hellingen waarvan 9 met kasseien, voor de wielen. Die kasseien kleuren onze koers: niet minder dan 25 kilometer van Danilith Nokere Koerse bestaat uit kasseien. Die bevinden zich grotendeels op het plaatselijke circuit door de Kruisemse deelgemeentes.”

Parcours Nokere Koerse voor mannen

Ook aan de totale lengte van de koers zal worden gesleuteld. De Sloovere: “De afstand van de wedstrijd perken we in tot 189 kilometer. Zo willen we er een attractieve wedstrijd van maken.” De start van Nokere Koerse is wel nog gewoon op de Markt in Deinze. Vervolgens trekken de renners langs Nazareth, Gavere, Zingem, Zwalm, Oudenaarde, Wortegem-Petegem en Anzegem richting Nokere.

Vrouwenkoers

Ook de wedstrijd voor de vrouwen voert over de nodige kuitenbijters. “De vrouwenwedstrijd gaat grotendeels over dezelfde wegen, weliswaar met minder plaatselijke rondes. In totaal fietsen de vrouwen 126 kilometer. Ook hier een flinke portie van 15 kilometer kasseien. De dames krijgen 9 hellingen voor de wielen geschoven en overbruggen in totaal 800 hoogtemeters”, aldus Gil Steyvers, de koersdirecteur bij de vrouwen.

De finale van de vrouwenwedstrijd zal dit jaar overigens voor het eerst live op televisie te zien zijn. Sporza, RTBF en Eurosport brengen de vrouwenkoers live in beeld. Eind november presenteerde Nokere Koerse ook al het plan om de prijzenpot voor de mannen- en de vrouwenwedstrijd volledig gelijk te trekken. Voor de vrouwen betekent dit meer dan een verdriedubbeling aan prijzengeld.

Parcours Nokere Koerse voor vrouwen

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.