‘Meer renners bij Vacansoleil kregen ten onrechte medische attesten’
foto: Sirotti (archief)
woensdag 2 mei 2018 om 07:22

‘Meer renners bij Vacansoleil kregen ten onrechte medische attesten’

De Nederlandse Vacansoleil-ploeg verstrekte aan meerdere renners ten onrechte medische attesten voor het toedienen van cortisonen. Dat schrijft het AD in een reconstructie. Afgelopen weekend werd al bekend dat Lieuwe Westra misbruik maakte van onterechte attesten, maar volgens de krant staat het verhaal van de renner niet op zich.

Een oud-ploegarts meldt aan de krant dat naast Westra ook oudere renners als Johnny Hoogerland en Aart Vierhouten werden voorzien van cortisonen via een attest voor een niet bestaande blessure. Beide renners ontkennen.

De krant maakt daarnaast melding van een conflict rond Matteo Carrara in de Vuelta van 2009. De Italiaan reed zonder medeweten van ploegarts Peter Janssen rond met een cortisonenattest en met een gevaarlijk laag cortisolgehalte. Teambaas Daan Luijkx weigerde om de Italiaan uit de wedstrijd te halen, wat voor Janssen de reden was om bij de ploeg te vertrekken. Luijkx ontkent tegenover de krant dat er met valse attesten werd gesjoemeld en stelt dat er altijd aan de regels van de UCI werd voldaan.

Cortisonen staan op de dopinglijst, maar waren toegestaan op doktersattest. De ontstekingsremmer zorgt voor een euforisch gevoel en zorgt ervoor dat renners beter pijn kunnen verdragen. De MPCC introduceerde regels om het gebruik aan banden te leggen. Deze werden later door de UCI overgenomen, waarna het gebruik terugliep.

RIDE Magazine
51 Reacties
Sorteer op:
2 mei 2018 07:44
ricco ???
2 mei 2018 07:54
Verrassend. Ricco hing sowieso van de doping aan mekaar. Tja wie niet in het wielrennen.
2 mei 2018 08:03
zouden er ook nog attesten van de gend en poels op duiken????? de enige die carrière hebben gemaakt van deze vrijbuiters groep.
2 mei 2018 08:15
@Walkowiak
1) Zou je verbaasd zijn?
2) Zou je het ze kwalijk nemen, als je zou weten dat destijds heeel veel renners het deden?

Als het systeem renners de gelegenheid geeft op het randje hun beroep uit te oefenen, is het voor hen rationeel dat ook te doen.
2 mei 2018 08:22
Blijf het altijd gek vinden dat sommige mensen dopinggebruik goed blijven praten. Hoe is het ooit een argument dat het oké is omdat iedereen het toch deed. Er zijn duizend en een manieren om de grenzen van het toelaatbare op te zoeken, maar die grens overschrijden is in strijd met de ethiek van de sport en het menselijk toelaatbare.

Er zullen ook altijd renners zijn geweest die sterk genoeg waren om niet te zwichten voor ‘makkelijk’ scoren. Het gros van deze mensen zal in de vergetelheid zijn beland omdat er niet kon worden opgebokst tegen de kwaliteitsinjectie van de renners die het wel deden.
Persoonlijk vind ik het niet onoverkomelijk dat renners foute keuzes maken, dat doen we tenslotte allemaal als mensen. Echter vind ik wel dat ze de gevolgen waardig moeten dragen wanneer ze onder het omerta vandaan worden getrokken.
2 mei 2018 08:24
@AD
No shit, Sherlock
2 mei 2018 08:29
Renners zoeken de grens van het toelaatbare op in de drang om te presteren (ten vermaak van het publiek). Met diezelfde insteek wordt ook getracht om die grens van het toelaatbare op te rekken. Renners kijken niet naar wat goed of slecht voor hun lichaam is, het enige wat telt is of het mag, de pakkans als je de grens overschrijdt en de eventuele consequenties voor je reputatie. Die druk leggen renners zichzelf op, maar de ploegleiding deed zeker niet hun best om dat af te remmen ter berscherming van de renner. "Ogen en oren dicht en er is niets aan de hand jongens."
2 mei 2018 08:45
Much ado about nothing...
2 mei 2018 08:47
Doping is van alle tijden. Wat het niet Kelly (een Ier voor de jongere onder ons ;-)) die Zoetemelk een hele grote vond, omdat hij maar liefst tweemaal gepakt was op doping. De grens wordt opgezocht, vroeger, nu en in de toekomst. Dat zal altijd zo blijven. Helaas speelt dat ook in mijn achterhoofd mee als ik sommige ploegen verrassend veel zie winnen....Wat is hun geheim? En het is vaak een gedeeld geheim, van de ploegleiding, ploegdokters en renners. Valt het daarmee goed te praten? Nee, maar het was er, is er en zal er altijd zijn. Als we ons daar maar van bewust zijn. Ik geloof wel dat het nu minder is, gezien het aantal jonge renners die sneller doorbreken. Dat is een positieve ontwikkeling.
2 mei 2018 08:52
Ah, nog meer ouwe koeien..
Boeiend wordt het pas als de pers het dopinggebruik in andere sporten bloot legt. Eens kijken hoe verontwaardigt en geschokt men dan reageert. Zal me benieuwen.
Bij wielrennen weten we het inmiddels wel. Ik word er moe van.
2 mei 2018 08:57
Wat mij vooral voor het hoofd stoot is dat VC opzichtig te werk ging. Als je kijkt naar de stappen die sommige renners maakten, en kijkt naar de aankoop van Rujano, Ricco en Mosquera. Pfff ...

Alles wijst op een wegkijk-cultuur van het management (of erger). Laat Luijkx maar lekker ontkennen. Ik hoop dat ie het doet vanwege de achterliggende (financiële) consequenties, want als hij denkt dat ze ermee weg kunnen komen: No Way! De waarheid komt altijd boven drijven. Stik er nu ook maar lekker in.
2 mei 2018 09:01
Ik ben inmiddels serieus geïnteresseerd in welke renners er echt helemaal geen doping gebruikten. Ik zou eigenlijk niet direct namen kunnen noemen. Men zegt dat Cadel Evans zo iemand was. Maar verder ??
2 mei 2018 09:02
@wiebipedia ... als iedereen de grens opzoekt, wat wordt dan de 'nieuwe' grens? ;) Grenzen zijn er om te verleggen, toch? Het is allemaal wel voorspelbaar. Trek een vergelijk met 'chaos theorie' (sociale systemen) . Gedrag wordt gestuurd door algoritmes .. en volgens mij kun je in het wielrennen wel enige voorspelbaarheid (deterministische chaos) ontdekken ... Ik ben het met je eens, maar vraag me af of het haalbaar is. Drastische maatregelen?: 1x gepakt, nooit meer een licentie .. ook nationaal ... ook voor begeleiding? Dan ook voor toegestane 'troep' zoals tramadol en astma producten? Sport gaat per definitie over ongelijkheid: iemand die niet lenig is wordt geen turner en iemand die geen fijne motoriek heeft kan geen top pianist worden en iemand die astma heeft kan dan misschien geen wielrenner worden ... Tsja skills zijn nu eenmaal niet altijd te 'maken' ...

Mooi artikel van Bert Wagendorp: https://beta.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/bert-wagendorp-over-de-astma-van-froome-periodieke-verontwaardiging-over-doping-hoort-bij-de-sport~bcff8b222/
2 mei 2018 09:10
Evans heeft ooit Ferrari als trainer gehad...nuff said...
2 mei 2018 09:11
Beste meneer Sunderland, Cadel Evans was klant bij Ferrari. Uiteraard alleen om een test te doen en zeker niet vanwege doping en zijn opmerking dat hij de eerste 'Australian with a Ferrari engine' was, was natuurlijk alleen maar grap.

Dus niet "maar verder", de teller staat op 0.
2 mei 2018 09:13
"Geef het volk brood en spelen"! Zolang. De kijker, supporter, verslaggevers, media, ploegleiding, sponsors onredelijke en onmenselijke eisen blijven stellen aan sporters(=mensen), dan zal de drang altijd blijven bestaan de grenzen van wat kan en/of mag op te zoeken!
2 mei 2018 09:18
@kaalpani

Noem jij 100m sprint ook onmenselijk dan? Daar zit de doping toch ook? Komoooooop!
2 mei 2018 09:26
@Scott Sunderland
Ten Dam vind ik er wel een type voor om ondanks wat hij allemaal om zich heen heeft gezien, het op water en brood te doen. Denk niet dat ik veel renners kan bedenken die zo onafhankelijk en principieel zijn als Ten Dam van zijn generatie...
2 mei 2018 09:29
@kaalpani.

Onzin. Zet 10 kleuters aan de start van een wedstrijd (welke dan ook) met een duidelijke optie om vals te spelen -> ze doen het allemaal.

Heeft niets met onmenselijk te maken. Integendeel. Niets is menselijker.
2 mei 2018 09:36
Ok dan. Alle renners die zeker geen doping hebben gebruikt + Evans = 0 waarvan we het zeker weten.

Laat men eens proberen uit te zoeken wie er echt niet aan meededen. Misschien alleen wat renners die in de marge bleven, en misschien wel juist daardoor.
2 mei 2018 09:58
@Scot Sunderland:

Dat iemand iets niet heeft gedaan kan je niet bewijzen. Renners die schoon rond reden worden nu dubbel genaaid. Eerst omdat ze geklopt werden door renners die gebruikten, vervolgens doordat er wordt gezegd dat iedereen gebruikte.
2 mei 2018 10:06
Hoogerland was 1 van de meest onbetrouwbare renners van die ploeg. Vond dat natuurlijk hoge hematocriet verhaal van hem al discutabel. Toen ineens die uitschieter in de Vuelta. Hoogerland... 12e in een grote ronde. Nu eerst weer toegeven dat hij gebruik heeft gemaakt van die attesten en het vervolgens weer intrekken.
2 mei 2018 10:10
Het kan mij gewoon echt niet schelen, de volgers weten dat de VC ploeg op z'n minst discutabel was, ze zijn toen niet gepakt dus wat maakt het nu nog uit...

Ik begin zo moe te worden van al die kruimels uit het verleden, wielrennen was, is en zal altijd een prachtige sport blijven waar iedereen zich (de belgen hebben er een mooi woord voor) te prepareren voor zijn of haar taken.

Verder blijft het een onmoemlijk mooie en zware sport om te bedrijven en dat kan niet op een boterham met pindakaas.

Ik blijf een liefhebber en doping maakt me echt niets meer uit.
2 mei 2018 10:15
'Wat is eigenlijk een herinnering?', vraagt Sybrand Buma zich af. Dezelfde discussie speelt zich al een halve eeuw af in het wielrennen rond doping.
2 mei 2018 10:15
Tsja wat een verrassing dat Hoogerland daarbij zit.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.