Merckx: “Gilbert moet voor de Tour gaan”
zaterdag 13 november 2010 om 14:21

Merckx: “Gilbert moet voor de Tour gaan”

Philippe Gilbert moet zich gaan richten op het rijden van een goed klassement van de Tour de France. Dat vertelde Eddy Merckx tegen de Belgische krant l’Avenir. De vijfvoudig Tourwinnaar denkt dat Gilbert het beter kan gaan doen dan zijn ploeggenoot Jurgen Van den Broeck, die de voorbije Tour als vijfde eindigde.

Gilbert heeft zich tot dusver vooral gericht op de klassiekers. Volgens Merckx kan hij ook de Tour de France aan. “Als hij het ervoor over heeft om een paar kilo te verliezen kan hij schitteren in de bergen,” aldus Merckx. “Waarom niet ? Op 2000 meter hoogte is je eigen gewicht je belangrijkste vijand. We moeten afwachten of hij ooit alles op de Tour zal willen zetten, aangezien er ook een andere renner in zijn ploeg zit die naar succes in de Tour streeft.”

Volgens Merckx kan Gilbert’s ploeggenoot Jurgen Van den Broeck volgend jaar meedoen om een podiumplaats. “Zijn vijfde plaats is geen toeval. Dat had hij in 2009 al kunnen presteren, als hij na zijn val in de ploegentijdrit niet in dienst van Evans was gaan rijden. Maar uiteindelijk denk ik dat Philippe meer kans heeft om te schitteren in de Tour dan Jurgen. Hij is mentaal sterker.”

De dopingzaak rond Alberto Contador volgt Merckx van een afstand. “Als er bewijs is, moet men hem straffen. Dit blijft een gevoelige zaak. Ik heb nog altijd het gevoel dat de wielersport het serieuzer neemt dan andere sporten. Je ziet Alonso en Schumacher niet om zes uur wakker gemaakt worden voor een dopingcontrole. Maar in het wielrennen wordt niet meer vals gespeeld dan in andere sporten.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.