Merckx over uurrecord Campenaerts: “Een ongelofelijke prestatie”

woensdag 17 april 2019 om 10:51
Merckx over uurrecord Campenaerts: “Een ongelofelijke prestatie”

foto: Cor Vos

“Een ongelofelijke prestatie”, zo omschrijft Eddy Merckx het nieuwe uurrecord van Victor Campenaerts. Merckx beleefde in het najaar van 1972 een hoogtepunt uit zijn wielercarrière: de Kannibaal wist in Mexico Stad een werelduurrecord te vestigen van 49,431 kilometer. Bijna 47 jaar later werd in Mexico weer geschiedenis geschreven.


En opnieuw door een Belg: Victor Campenaerts doorbrak de barrière van de 55 km/h. “Het is een ongelofelijke prestatie om boven de 55 km/h uit te komen”, is Merckx lovend. De renner van Lotto Soudal reed op de wielerbaan van Aguascalientes naar een totale afstand van 55,089 kilometer.

“Ik doe mijn hoed af voor Victor. Ik weet hoe het is om één uur af te zien, maar je moet het nog altijd doen”, zo laat hij weten aan Sporza. “Hij heeft een uitzonderlijke prestatie geleverd. Het record staat nu ook scherp.” Toch denkt de vijfvoudig Tourwinnaar dat het nóg sneller kan.

“Het kan nog sneller”
“Victor is een goede tijdrijder, maar er zijn nog meer goede tijdrijders. Als zij dezelfde voorbereiding volgen, kunnen ze de tijd kloppen. Maar je moet wel dezelfde opofferingen doen als Campenaerts. Je moet er echt weken mee bezig zijn, anders haal je het niet”, waarschuwt Merckx.

Zijn de twee uurrecords eigenlijk met elkaar te vergelijken? “Dat is onmogelijk”, is Merckx stellig. “Ten eerste zijn de fietsen anders. Daarnaast reed ik op een open velodroom en was er nog het weer. Maar ik doe niets af aan de prestatie van Victor”, zo besluit de gewezen veelwinnaar.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.