Merijn Zeeman: “Jonas Vingegaard kan Tour de France nog altijd halen”
Foto: Cor Vos
Kerckhoffs Raymond
vrijdag 3 mei 2024 om 14:26

Merijn Zeeman: “Jonas Vingegaard kan Tour de France nog altijd halen”

Er is bij Visma | Lease a Bike nog altijd vertrouwen dat Jonas Vingegaard deze zomer in goeden doen de Tour de France kan rijden. Dat heeft Merijn Zeeman aan WielerFlits bevestigd. De Deen vertrekt dit weekend echter niet mee op het trainingskamp van de Tour-ploeg in Sierra-Nevada en zal op 2 juni ook niet aan de start van het Critérium du Dauphiné staan.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Het ideale scenario richting de Tour de France kan Jonas Vingegaard na zijn valpartij in de Ronde van het Baskenland niet meer volgen. De Deen is nog altijd aan het revalideren van zijn zware verwondingen en heeft voorlopig nog niet op de fiets gezeten. In het Baskenland brak hij zijn sleutelbeen en meerdere ribben, terwijl hij een klaplong en een kneuzing aan zijn longen opliep. Hij werd pas op 16 april uit het ziekenhuis in Spanje ontslagen.

“De Tour in goeden doen halen gaat voor Jonas moeilijk worden, maar het is zeker niet onmogelijk”, stelt Merijn Zeeman. “Hij is iedere dag druk bezig met zijn revalidatie onder begeleiding van onze medische staf en fysiotherapeuten. We houden de mogelijkheid dat hij de start in Florence van de Tour haalt zeker nog open. Jonas is extreem getalenteerd en we weten dat hij ook extreem snel revalideert.”

De ploeg volgt de revalidatie van Vingegaard op de voet. Zeeman: “Iedere week maken we de balans op. De medische staf kan op het ogenblik nog weinig zeggen over het programma dat hij de komende periode kan volgen. We moeten afwachten, maar we hebben zeker nog de hoop dat hij zijn Tour-titel kan verdedigen.”

Na Parijs-Roubaix gaf Zeeman aan dat zijn kopmannen Wout van Aert en Jonas Vingegaard 100% fit moeten zijn wanneer zij voor hun grote doelen respectievelijk Giro en Tour worden opgesteld. Van Aert heeft inmiddels de Giro niet gehaald. “Zo staan wij nog altijd in de wedstrijd. Al gaan we natuurlijk in de aanloop naar de Tour kijken hoe Jonas er dan daadwerkelijk voor staat. Wij houden alle opties open.”

Voor Wout van Aert en Jonas Vingegaard komt de eerste hoogtestage van de Tour-ploeg in Siera Nevada van Visma | Lease a Bike nog te vroeg. Zeeman: “Dit betekent ook dat de Dauphiné voor Jonas nog te vroeg komt, maar dat is eigenlijk na zijn zware val nooit een echte optie geweest.”

Wout van Aert na zijn val in Dwars door Vlaanderen. screenshot

“Of Jonas de Dauphiné nodig heeft om goed in vorm te zijn voor de Tour?”, herhaalt Zeeman de vraag. “Dat hoeft niet per se. De Dauphiné is voor Jonas zeker geen sleutelwedstrijd richting de Tour. In 2021 reed hij de Dauphiné nadat hij toen ook nog herstellende was van een blessure. Pas in de laatste rit kwam hij er toen doorheen en eindigde in die etappe als tweede. Ik ben ervan overtuigd dat Jonas met een goed trainingsblok in die periode ook aan zijn vorm kan werken om top aan de Tour-start te verschijnen.”

Het is voor Visma | Lease a Bike nog onduidelijk waar Wout van Aert zijn rentree in het peloton maakt. Er werd in Belgische media al gesuggereerd dat hij eind deze maand de Ronde van Noorwegen zou rijden. “Zo ver is Wout nog niet dat we nu al die keuze kunnen maken. In het meest gunstige scenario is Noorwegen voor hem haalbaar. Maar daar is nu nog niks over te zeggen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.