Merijn Zeeman: “Met Wout van Aert erbij gaat de standaard in onze ploeg omhoog”
Vingegaard en Van Aert - foto: Visma | Lease a Bike
Youri IJnsen
vrijdag 21 juni 2024 om 20:05

Merijn Zeeman: “Met Wout van Aert erbij gaat de standaard in onze ploeg omhoog”

Interview Visma | Lease a Bike heeft volgens sportief directeur Merijn Zeeman een wereldprestatie verricht door Jonas Vingegaard en Wout van Aert klaar te stomen voor de Tour de France. Beiden kregen begin april af te rekenen met zware blessures na valpartijen. “Wout heeft ons zelf gevraagd of er nog ruimte was in de Tour-selectie; daar hoefden Grischa Niermann en ik minder dan een seconde over na te denken”, vertelt Zeeman aan onder andere WielerFlits.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Ondanks zijn zware kwetsuren, wilde Van Aert aanvankelijk toch de Giro d’Italia proberen te halen. “Maar het werd heel snel duidelijk dat dit niet kon. Wout en ook Jonas verdienen echt een enorm groot compliment. Ze hebben echt enorm hard gewerkt. Ik denk niet dat je mag onderschatten dat als je zo zwaar valt, wat dat betekent en vergt om fysiek en mentaal terug te keren op topniveau. Naarmate de weken verstreken, zijn we in het traject met Wout gaan filosoferen over de rest van de invulling van zijn seizoen. Dat is simpel: zijn hart springt over van grote koersen.”

“Dat geeft hem de motivatie om het beste uit zichzelf te halen”, legt Zeeman uit. “De Olympische Spelen waren voor hem te ver weg om alleen daar maar op gericht te zijn. Op een gegeven moment heeft Wout zelf gevraagd of er nog ruimte was in de Tour-selectie; daar hoefden Grischa Niermann en ik minder dan een seconde over na te denken. Wout is eigenlijk de grote leider van dit team. Als je Wout in je selectie hebt, geeft hij iets extra’s. Andere renners gaan door hem beter functioneren. De ploeg in z’n geheel is beter door zijn aanwezigheid. Dat heb je nodig in de Tour.”

Van Aert was vorig jaar ook goud waard in de Tour – foto: Cor Vos

Aanvankelijk was het dus de bedoeling van de Belg om de Giro te rijden als voorbereiding op de Spelen. Dat werd gezien als ideale route. “Voor ons was het een enorme meevaller dat hij de Tour wilde doen. Al snel kwam zijn rol ter sprake en daarin was vooral Wout zelf heel nadrukkelijk: hij wil heel graag iets bijzonders doen met het team. ‘Dat betekent ook dat Jonas 100% op mij kan rekenen’, zei hij. Daarbij zeg ik meteen: een ritzege voor hem en dus voor ons, dat zou een geweldige beloning zijn voor zijn harde werk. Dus daar gaan we ook zeker naar op zoek.”

Niet meer te stoppen
Zeeman heeft enorm veel ontzeg voor Van Aert. “Dat hij de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix thuis in de stoel heeft moeten bekijken, dat heeft Wout enorm geraakt. Maar hij is ook een echte atleet. Als geen ander kan hij de knop omzetten. Ik ken eigenlijk niemand die zijn benadering van de sport kan benaderen. Dan is hij met afstand de meest professionele renner. Die al zijn intervallen tot en met de laatste seconde gefocust werkt. Die zijn eten tot op de laatste gram afweegt. Die zich actief bemoeit met andere renners. Hen ook motiveert hetzelfde te doen.”

Net daarom is de Belg van onschatbare waarde in de Tour-selectie van Visma | Lease a Bike. “Als Wout er is, dan gebeurt er wat”, is de sportief directeur van het Nederlandse WorldTeam vol lof. “Dan gaat de lat omhoog, dan gaat de standaard in onze ploeg omhoog. Dat is gewoon een droom voor ieder team, om zo’n renner te hebben. Wout maakt anderen echt beter. En ja: hij heeft diep gezeten na die val. Maar eigenlijk vanaf het moment dat hij zelf dacht: ‘Ik wil naar de Tour en met het team iets bijzonders doen’, dan is hij ook vertrokken. En eigenlijk niet meer te stoppen.”

Zeeman zelf duwt Van Aert aan na materiaalpech in de Tour van 2022 – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.