Merijn Zeeman geeft belangrijke update over Jonas Vingegaard
Zeeman en Vingegaard - foto: Cor Vos
maandag 17 juni 2024 om 18:55

Merijn Zeeman geeft belangrijke update over Jonas Vingegaard

Merijn Zeeman heeft in het Cycloo Wielercafé aangegeven dat Jonas Vingegaard zou kunnen starten in de Tour de France als hij ‘competitief’ is. Daarmee komt de sportief directeur van Visma | Lease a Bike terug op een eerdere uitspraak dat de Deen enkel zou meedoen als hij de Tour zou kunnen winnen. “Het zou kunnen dat we die uitspraak nog gaan nuanceren”, laat hij weten.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Het is een heel moeilijke puzzel. We hebben ontzettend veel blessures, dus de komende week hebben we nog wel wat werk te doen om het op een rijtje te zetten”, begint Zeeman. “Wout van Aert is al een stuk verder – die heeft de Ronde van Noorwegen al gereden – maar Jonas lag natuurlijk sinds de tweede of derde dag van de Ronde van het Baskenland enorm in de kreukels.”

“Hij is nu aan het trainen”, vervolgt Zeeman, die aankomend seizoen de overstap maakt naar voetbalclub AZ. “En hij kan gewoon trainen natuurlijk, maar vanmiddag hebben we weer overleg met zijn directe begeleiding over waar hij nou eigenlijk staat. Want trainen is één, maar of je competitief kunt zijn in de Tour, ja dat is wel wat anders.”

Wout van Aert, Jonas Vingegaard en Christophe Laporte zijn aan het trainen in Tignes – foto: Visma | Lease a Bike

Presentator Bart Nolles merkt op dat Zeeman over competitief spreekt terwijl er eerder nog gezegd werd dat Vingegaard alleen aan het Grand Départ zou verschijnen als hij kan meedoen om de strijd om het geel. “Ja, dat heb ik toen twee weken na die valpartijen gezegd. Inmiddels zijn we een flinke tijd verder en zou het kunnen dat we dat nog gaan nuanceren”, reageert de sportief directeur.

“Het is niet zo dat de Tour één grote tijdrit is waar altijd de beste renner wint. Dus er zit ook nog een tactische component bij, of dat je uit de problemen kunt blijven. Dus ergens gaan we de afweging maken”, nuanceert Zeeman. Bovendien is de ploegleider het eens met de opmerking van Erik Breukink dat Vingegaard ook nog kan groeien tijdens de Tour de France.

Vingegaard won dit jaar al met overmacht Tirreno-Adriatico – foto: Cor Vos

“We zijn nog niet zover om te zeggen dat hij gaat starten als hij podium kan rijden. Maar ergens de komende weken gaan we de balans opmaken: wanneer gaat hij wel en wanneer gaat hij niet? Hoe staat hij er nu voor? Wat kunnen we wel en wat kunnen we niet verwachten?”, geeft de sportief directeur van Visma | Lease a Bike aan.

Uiteraard heeft Vingegaard zelf ook zeggenschap over een eventuele deelname. “Maar we moeten niet vergeten dat het een valpartij was met een hele grote impact. Het was niet even een sleutelbeenbreukje. Het is ook de schrik van een extreme valpartij. Ik ben na de Dauphiné naar Tignes doorgereden, dus ik heb er met hem ook veel over gesproken”, zegt Zeeman.

Het is dus nog even afwachten of de tweevoudig Tourwinnaar definitief aan het vertrek in Florence zal verschijnen, al laat de keuze niet al te lang meer op zich wachten. “Maar nu komt het zo dichtbij dat we ook langzamerhand naar het moment toegaan van: gaan we wel of gaan we niet?”, sluit Zeeman namelijk af.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.