Merijn Zeeman ziet onvoorspelbare rol weggelegd voor Matteo Jorgenson in Tour de France
foto: Visma | Lease a Bike
Youri IJnsen
dinsdag 25 juni 2024 om 09:02

Merijn Zeeman ziet onvoorspelbare rol weggelegd voor Matteo Jorgenson in Tour de France

Interview Met een eindzege in Parijs-Nice en een tweede plaats in het Critérium du Dauphiné ontpopt Matteo Jorgenson zich dit jaar tot een van de revelaties in het rondewerk van een week. Insiders voorspellen dat de 25-jarige Amerikaan ook hoge ogen kan gooien in de Tour de France. Sportief directeur Merijn Zeeman van Visma | Lease a Bike is voorzichtig.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

In het WielerFlits Discussie-artikel van vorige week werd de vraag al opgeroepen of Jonas Vingegaard een waardige knecht voor Jorgenson zou kunnen zijn en of de Amerikaan een podiumkandidaat is. “Kijk, ik denk dat Matteo een toekomstig leider is van Visma | Lease a Bike. Als renner en persoon is hij een heel, heel bijzondere jongen. Ik denk ook dat hij een mooie carrière voor zich heeft. Maar om nu de Tour te winnen, dat is echt nog te vroeg voor hem.”

De rol van de Amerikaan in de komende Tour is duidelijk, maar toch ook weer niet. Dat hangt af van Jonas Vingegaard. “Op het moment dat blijkt dat Jonas toch te ver weg staat om mee te doen voor het geel, dan kan dat ook deuren openen voor Matteo. Om broodnodige ervaring op te gaan doen in het klassement. De rol van Matteo zal dus heel erg afhangen van het niveau dat Jonas straks in de Tour kan halen”, houdt Zeeman een slag om de arm.

foto: Cor Vos

Onvoorspelbaar
Jorgenson zelf was daar volgens de sportief directeur duidelijk over. “Matteo is enorm dankbaar dat hij kopman was in Parijs-Nice, de klassiekers en de Dauphiné. Dat is allemaal natuurlijk ook geweldig gegaan. Ik denk dat hij na Tadej Pogačar en Mathieu van der Poel op dit moment de beste renner ter wereld is. Dat is natuurlijk een geweldig compliment voor hem. Maar hij was wel heel duidelijk: Matteo wil naar de Tour om Jonas te helpen.”

Met die insteek gaat het team dus van start. Maar met een lastig openingsweekend en al een Alpenrit over de Galibier op dag vier, weten we snel genoeg hoe de kaarten straks op tafel liggen. Zeeman zei eerder dan ook dat de strategie hoe dan ook niet zal veranderen. “Maar ik denk ook dat iedereen ons team wel kent. Tactisch gezien kunnen wij altijd wat konijnen uit de hoed toveren. Dus ja, wie weet zal daar ook nog wel iets voor Matteo in zitten deze Tour de France.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.