Merlier klopt Philipsen in slotrit Baloise Belgium Tour, Waerenskjold eindwinnaar na secondenspel
foto: Cor Vos
zondag 16 juni 2024 om 17:06

Merlier klopt Philipsen in slotrit Baloise Belgium Tour, Waerenskjold eindwinnaar na secondenspel

Søren Waerenskjold mag zich de eindwinnaar noemen van de Baloise Belgium Tour 2024. In de slotrit van 186 kilometer rond Brussel wist de Noor van Uno-X Mobility zijn leidende positie te verstevigen in de Gouden Kilometer, waarna hij geluk had dat Mathias Vacek net buiten de top-3 viel in de eindsprint. De slotrit zelf werd gewonnen door Tim Merlier, die Jasper Philipsen klopte in een fair sprintduel. Olav Kooij viel en sprintte niet mee.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Na de veeleisende heuvelrit rond Durbuy van zaterdag stond Søren Waerenskjold nog altijd aan de leiding. Wel dreigde het een secondenspel te worden in de slotrit naar Brussel, met Mathias Vacek (op 2 seconden), Alex Aranburu (op 6 seconden), Jasper Stuyven (op 16 seconden) en Jasper Philipsen (op 20 seconden) binnen schootsafstand van de Noorse leider. De rit naar Brussel kende start en finish naast het Atomium en bestond uit vier lokale rondes met een lastige aankomst op de Esplanade. Op 400 meter van de finish wachtte nog een scherpe laatste bocht naar rechts.

Een regenachtige start – foto: Cor Vos

In de openingsfase reed een kopgroep weg met Dries De Bondt, Ceriel Desal, Sébastien Grignard, Olivier Godfroid en Thimo Willems. Een achtervolgende groep met BEAT-renner Stijn Appel wist nog de oversteek te maken, waardoor een vlucht van negen man ontstond. Daar bleven er uiteindelijk zeven van over, maar meer dan twee minuten voorsprong kregen zij nooit. Lidl-Trek hield het gat namelijk klein in het peloton, om zo Vacek de kans te bieden om voor de eindoverwinning te gaan.

Spanning in de Gouden Kilometer
Het was daarbij vooral uitkijken naar de Gouden Kilometer, op ongeveer 50 kilometer van de finish. Lidl-Trek had de kopgroep bijna gegrepen, maar door stoorwerk van onder meer Uno-X konden de vluchters weer uitlopen naar 17 seconden. Beulswerk van Tim Declercq en Daan Hoole was nodig om vooral een strijdlustige De Bondt en Willems terug te halen. Dat lukte vlak voor de Gouden Kilometer.

Waerenskjold klopte Aranburu en Vacek in de eerste sprint, waardoor de Noor zelfs uitliep in het klassement. In de tweede en de derde sprint kwamen de favorieten voor de eindzege niet aan sprinten toe. In het gewring net na die sprints ging een aantal renners onderuit, met als bekendste slachtoffer Gonzalo Serrano. Daarna volgde een onrustige fase waarin meerdere renners probeerden te ontsnappen, maar de waarin de sprintersploegen de controle hielden.

Lidl-Trek deed er alles aan om Mathias Vacek aan de eindzege te helpen – foto: Cor Vos

Massasprint op het scherpst van de snede, zonder Olav Kooij
In de tussentijd wist Jago Willems namens VolkerWessels nog het tussensprintklassement te winnen, na een beklijvend sprintduel met Lindsay De Vylder (Flanders-Baloise). BEAT-renner Michiel Coppens ging daarna nog in de aanval. Hij kreeg wat ruimte van de sprintploegen, net als Gwen Leclainche (Philippe Wagner-Bazin). De Fransman werd drie kilometer voor de meet gegrepen, waarna het aan de sprintersploegen was.

In een bocht naar rechts, op ongeveer twee kilometer voor de meet, gingen Mick van Dijke en Olav Kooij samen onderuit, waardoor de Nederlander uitgeschakeld was voor ritwinst. Vervolgens namen Soudal Quick-Step en Alpecin-Deceuninck het commando over in de slotkilometer. Jasper Philipsen werd uitstekend afgezet in de laatste bocht, maar Tim Merlier kwam in de laatste rechte lijn uit zien wiel en knalde in een rechtstreeks duel naar de winst in Brussel.

Achter de twee Belgen verloor Mathias Vacek nipt de sprint om de derde plaats van Tom Van Asbroeck. Daardoor liep Vacek vier bonificatieseconden, en dus ook de eindzege, mis. Søren Waerenskjold kon daardoor opgelucht ademhalen en feestvieren met Uno-X Mobility. Vacek en Aranburu mochten wel mee het eindpodium op van de Baloise Belgium Tour.

Merlier laat Philipsen het hoofd buigen – foto: Cor Vos

RIDE Magazine