Merlier snelt naar de bloemen in Denemarken, Larsen pakt eindzege
foto: Cor Vos
zondag 25 augustus 2019 om 16:19

Merlier snelt naar de bloemen in Denemarken, Larsen pakt eindzege

Tim Merlier was nog op zoek naar een zege in de PostNord Danmark Rundt en de Belgische kampioen kwam als eerste over de streep in de slotetappe naar Frederiksberg. Merlier versloeg zijn Franse concurrent Bryan Coquard. De eindzege gaat naar de jonge Deen Niklas Larsen van ColoQuick.

Zondag is traditioneel de dag waarop veel etappekoersen in hun definitieve plooi vallen. Dat was ook het geval met de Ronde van Denemarken, een wedstrijd waarin de thuisrijders het voor het zeggen hadden. Het 22-jarige toptalent Niklas Larsen leek op weg naar de grootste overwinning uit zijn carrière, maar de renner van ColoQuick moest wel zijn landgenoten Jonas Vingegaard, Rasmus Quaade en Lasse Norman Hansen in de gaten houden.

Würtz Schmidt laat zich andermaal zien
Het verschil tussen de nummers één en vier was slechts twaalf seconden, waardoor het oppassen geblazen was in de relatief vlakke slotrit naar Frederiksberg. De etappe werd gekleurd door een sterke kopgroep van zeven renners. Voormalig leider Mads Würtz Schmidt kreeg het gezelschap van Krists Neilands, Martin Salmon, Umberto Orsini, de bijzonder aanvalslustige Umberto Poli, Mads Rahbek en Martin Mortensen.

Het peloton liet de kopgroep bijna vijf minuten uitlopen, en dat ondanks de aanwezigheid van hardrijders als Würtz Schmidt en Neilands. De verschillende sprintersploegen hadden de situatie echter onder controle, aangezien het verschil steeds kleiner werd. Zo hadden de koplopers met nog twintig kilometer te gaan een voorsprong van een halve minuut. De jonge Duitser Salmon werd tien kilometer later als laatste vluchter ingerekend.

Merlier is de snelste sprinter, Larsen is de beste renner 
Tim Merlier had nog altijd niet gewonnen in deze PostNord Danmark Rundt, maar de renner van Corendon-Circus kreeg vandaag een ideale finish voorgeschoteld. De veldrijder annex wegrenner moest in de laatste rechte lijn reageren op de aanzet van Coquard, maar Merlier bleek nog over voldoende power te beschikken om de Fransman te remonteren. Jasper De Buyst – de ritwinnaar van gisteren – finishte achter de twee kemphanen als derde.

Leider Larsen wist veilig in het peloton te finishen, waardoor de 22-jarige Deen de PostNord Danmark Rundt wist te winnen. Voor de beloftevolle renner van ColoQuick is het de grootste overwinning uit zijn carrière. Hij bleef in het klassement landgenoten Vingegaard en Quaade voor. Met De Buyst (vijfde) en Brent Van Moer (zevende) eindigen twee Belgen in de top-10. Koen Bouwman (achtste) wist dan weer de Nederlandse eer hoog te houden.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.