Mettepenningen over verbod op gokreclame: “Een absurd verhaal”
foto: Cor Vos
maandag 9 mei 2022 om 14:45

Mettepenningen over verbod op gokreclame: “Een absurd verhaal”

Jurgen Mettepenningen, de teammanager van veldritformatie Pauwels Sauzen-Bingoal, is zeer bezorgd over het voorstel van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. Laatstgenoemde wil met een Koninklijk Besluit zowat alle vormen van gokreclame aan banden leggen. “Als ze hun zin doordrijven, tekenen ze voor een economische crisis in de Belgische sport”, aldus Mettepenningen.

Van Quickenborne (Open VLD) wil korte metten maken met het adverteren door gokbedrijven. Gokplatformen zullen geen reclame meer mogen maken via spots in de media zoals kranten, tv, radio en websites. Ook affiches op straat en publiciteit via social media worden verboden. Alleen voor lopende publiciteitscontracten is er een overgangsmaatregel tot oktober 2023. Toch zijn er ook nog vraagtekens: zo is het nog onduidelijk of ook de Nationale Loterij (hoofdsponsor Lotto Soudal) onder ‘gokbedrijven’ valt.

Ook de sport, zowel het voetbal als het wielrennen, zal hard getroffen worden door het nieuwe Koninklijk Besluit. Tegen 1 januari 2025 moeten alle gokmerken van (Belgische) sportshirts verdwenen zijn. En tot die tijd mogen gokbedrijven als sportsponsor alleen nog reclame maken door de merknaam of het logo te gebruiken. Dit is mogelijk slecht nieuws voor ploegen als Lotto Soudal, Bingoal-Pauwels Sauces WB maar ook Pauwels Sauzen-Bingoal, de veldritploeg van Mettepenningen.

“We willen toch niet dat gokken ondergronds gaat?”
Mettepenningen heeft weinig begrip voor het plan van Van Quickenborne. “Ik vind het een absurd verhaal. De sector is nu al sterk gereguleerd door de Kansspelcommissie”, citeert Het Nieuwsblad. “En ook de UCI heeft een kader opgesteld rond gokreclame. Er kunnen bijvoorbeeld alleen weddingschappen aangeboden worden in de elitecategorie. Niemand van onze ploeg mag wedden bij Bingoal. De UCI en ikzelf zien daar streng op toe.”

“Bingoal is een mooi en gezond bedrijf. Nog nooit heb ik daar een negatief verhaal over gehoord. Het zou jammer zijn mochten zij zich niet verder kunnen ontwikkelen door een verbod. Nu gebeurt alles in de sector legaal, onder toezicht. We willen toch niet dat gokken ondergronds gaat?” De ploeg van Mettepenningen, Pauwels Sauzen-Bingoal, is voor een deel afhankelijk van de sponsoring van de goksector.

Wat zijn straks de financiële en sportieve gevolgen voor de ploeg-Mettepenningen, mocht het allemaal doorgaan? Mettepenningen: “Dan is de economische impact enorm. Dan moeten we de budgetten bijstellen, wat ten koste zal gaan van de huidige topsporters, maar vooral ook van de opleiding. Bingoal is onze tweede naamsponsor. Uiteraard gaat dat om een aanzienlijk deel van ons budget. Zoals dat voor heel veel van mijn collega’s geldt.”

Gezond verstand 
De teambaas verwacht echter niet dat het zo’n vaart zal lopen. “Ik ga ervan uit dat we de soep straks niet zo heet gaan eten als ze nu geserveerd wordt. Op dit moment gaat het alleen om een voorstel. Misschien is een middenweg mogelijk, met aangepaste voorwaarden? Maar toch geen verbod op naamsvermelding. Ik spreek hier voor veel van mijn collega’s denk ik en kan alleen hopen dat ze in Brussel hun gezond verstand gaan gebruiken.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.