Niels Bastiaens
woensdag 10 april 2024 om 18:35

Michael Matthews heeft declassering in de Ronde geaccepteerd: “Was mijn beste voorjaar ooit”

Video Het merendeel van de renners die indruk maakten in de Vlaamse klassiekers, mag nu gaan rusten. Maar Michael Matthews, die gaat gewoon door in de heuvelklassiekers. “Eindelijk vraagt iemand me hoe moe ik ben”, lacht Matthews bij de start van de Brabantse Pijl voor onze camera.

De Australische ex-groene truiwinnaar pikte vanaf Milaan-San Remo alle klassiekers mee tot de Ronde van Vlaanderen, en dat kruipt natuurlijk in de kleren. “Ik ben nogal vermoeid, moet ik toegeven. Zowel fysiek als mentaal. Ik heb nog drie of vier wedstrijden te gaan voor mijn break, daarna ga ik goed rusten. Hopelijk kan ik fysiek en mentaal op het goede pad blijven de komende anderhalve week. Als je mentaal gefocust kunt blijven, dan kan je het nog goed doen.”

Het scheelt dat Matthews kan terugkijken op een fantastisch voorjaar, met een nipte tweede plaats in Milaan-San Remo na Jasper Philipsen. In de Ronde van Vlaanderen zou hij derde geworden zijn, ware het niet dat hij door de wedstrijdjury werd gedeclasseerd wegens een onregelmatige sprint.

“Ik heb de beslissing intussen geaccepteerd. Ik ga er niet noodzakelijk mee akkoord, en nu wil ik door. Ik ben niet het type sprinter dat grote risico’s neemt, of iemand die vreemde dingen doet. Ik weet dat van mezelf, en het was niet nodig om me te diskwalificeren. Maar het is wat het is, ik ben niet de commissaris.”

Beste voorjaar
“Het was gelukkig mijn beste voorjaar ooit. Mijn twee grote doelen waren Milaan San Remo en de Ronde van Vlaanderen, en ik kon in beide wedstrijden op het podium eindigen. De beslissing in Vlaanderen heeft dat veranderd, maar het resultaat is het resultaat. Het was persoonlijk ook mijn beste gevoel ooit in de klassiekers, sinds het begin van mijn carrière. Hopelijk kan ik daar op voortbouwen in de Ardennenklassiekers.”

De ervaren Australiër is een van de weinigen die deze combinatie nog aandurft anno 2024. Heeft hij winstkansen in elke klassieker? “Het is in ieder geval mogelijk om het overal te proberen”, vertelt de kopman van Jayco AlUla. “Ik ben helemaal over de Ronde van Vlaanderen, vanaf nu bekijk ik het liever van dag tot dag. Hopelijk heb ik nog iets in de benen om Luik-Bastenaken-Luik mee te pikken, want dat is niet zeker.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.