Michael Matthews verlaat Ronde van Zwitserland
foto: Sirotti
woensdag 17 juni 2015 om 12:44

Michael Matthews verlaat Ronde van Zwitserland

Michael Matthews is vandaag in de vijfde etappe van de Ronde van Zwitserland niet meer van start gegaan. De renner van Orica-GreenEDGE won gisteren de rit naar Schwarzenbach en gaat zich nu naar alle waarschijnlijk verder voorbereiden op de Tour de France.

Matthews deed eerder dit seizoen al mee aan de Giro d’Italia, waar hij de ploegentijdrit en de derde etappe op zijn naam schreef en bovendien twee dagen het roze droeg. Ook de Giro reed hij overigens niet uit. Volgende maand zal de 24-jarige Australiër in Utrecht zo goed als zeker zijn debuut mogen maken in de Tour de France.

RIDE Magazine
26 Reacties
Sorteer op:
17 juni 2015 12:50
Chasinque, zou ik een top31 voorspelling mogen voor de groene trui in de tour? Dan weet ik of ik Matthews moet nemen in mn tourpoultjes
17 juni 2015 12:54
Haha!

Ik vind het toch wat vroeg, zaten nog heel wat aankomsten voor hem bij! Alles op de Tour dus, waar ik me toch afvraag of er wel echt zo veel etappes voor hem bij zitten. De etappe naar Le Havre en misschien de Mur de Bretagne zijn degenen die ik kan bedenken. Wat zou de rol van Gerrans worden? Wordt die de lead-out van Matthews? Of wordt de Mur de Bretagne voor Gerrans en Le Havre voor Bling? Wat een luxeprobleem hebben ze bij Orica! Ook hier zullen Impey en Albasini het moeiteloos van hem overnemen.
17 juni 2015 13:03
@LL meerdere ploegen hebben een luxeprobleem, waardoor het ook voor ons een heel karwei wordt
een keuze te maken voor de Tourpoules:) Matthews zal de tour waarschijnlijk dan ook niet uitrijden en zich focussen op een etappezege. De gele trui lijkt mij een beetje lastig worden, aangezien de ploegentijdrit pas in etappe 9 is.
17 juni 2015 13:10
Wat is eigenlijk de reden dat hij niet meer voor Rabobank/Blanco/Jumbo rijdt?
17 juni 2015 13:13
@pingdo kon niet aarden en kreeg n goeie aanbieding
17 juni 2015 13:13
Robotour. Volgens mij gaat bling wel voor de groene trui. Paar maanden terug in interview gelezen
17 juni 2015 13:15
@Pingdo, Orica zat al langer aan hem te trekken en Rabo gaf voorrang aan Bos. Matthews wilde Brown er graag bij hebben als lead out maar die ging altijd met Bos mee. Volgens mij lag het niet zo lekker met de ploegleiding en Orica zal wel meer betalen ook.
17 juni 2015 13:16
Bling gaat zeker voor groen, hij tegen Sagan denk ik. Ook met de nieuwe regel zie ik mannen als Kristoff niet winnen, er zijn maar 5 echte sprints en ik denk niet dat hij goed genoeg is om op die heuvelaankomsten mee te doen.

Matthews is wel een van de moeilijkste puzzelstukjes voor tourpools vind ik. In vlakke etappes niet razendsnel, en het is afwachten wat voor hem en wat voor Gerrans wordt. Bij Sagan weet je tenminste hoe veel ie aankan, en bij iemand als Cavendish of Greipel ook (hoe weinig dus).
17 juni 2015 13:33
In interview met sports director Matt White van Orica las ik dat ze met Matthews mikken op een etappezege (http://www.cyclingnews.com/news/white-matthews-a-future-green-jersey-contender). @LL: jij weet meer?
17 juni 2015 13:39
Gewoon opnemen in de Tourpoule
17 juni 2015 13:39
@LL
Bedoel je hoeveel voor Cav en hoe weinig voor Greipel?
Matthews is inderdaad een van de moeilijkste om te voorspellen.
Sagan heeft duidelijkheid gegeven.
17 juni 2015 13:46
@NatZadel
Goed gevonden!
Zoals ik het lees gaan ze voor een of meerdere etappes. Vandaaruit kijken ze eventueel verder voor groen. Ze willen nog niet teveel druk opleggen, vanwege zijn jonge leeftijd.
17 juni 2015 13:48
@ natzadel

Dat is nieuw voor me! Ik lees al het hele jaar dat ze voor groen gaan, als sinds de Vuelta van vorig jaar geloof ik.
17 juni 2015 13:49
@ LyndaLid En wat verwacht je van Degenkolb voor de groene trui mocht Kittel niet meegaan?
Ik denk dat door de nieuwe regeling Cavendish best een kans maakt als hij er echt voorgaat..Sagan heeft ook niet meer de topsnelheid dat hij op het vlakke vaak top-3 sprint zoals eerdere jaren. En ook Matthews zie ik niet hoog eindigen in de vlakke etappes.
17 juni 2015 13:51
Wel frappant om zowel in Giro als RvZ af te stappen om dan in de TdF voor een (1) ritzege te gaan. Wellicht toch dubbele agenda?
17 juni 2015 13:58
Renners als Cavendish/Greipel die het puur moeten hebben van een vlakke sprint gaan het niet redden voor groen. Zal toch gaan tussen Sagan, Kristoff en mogelijk Matthews (?). Ook Degenkolb kun je wat mij betreft in dat rijtje scharen als outsider, m.i. onafhankelijk van de deelname van Kittel; Degenkolb leunt minder op een sprinttrein waar de afwezigheid van Tom Veelers overigens een grote aderlating is.
17 juni 2015 14:02
Als Kittel niet meegaat geef ik Degenkolb zeker een goede kans, ook Bouhanni trouwens niet uitsluiten! Die komt ook uitstekend een heuveltje op en over!
17 juni 2015 14:08
Sagan en Matthews hebben heus wel een hoge topsnelheid. Er zijn maar 3 of 4 sprinters die op basis van talent sneller zijn: Kittel, Cav en Kristoff, misschien Greipel ook nog. Matthews en Sagan hebben allebei laten zien dat zij, mits in vorm, alle andere sprinters kunnen kloppen. Daarnaast zijn vlakke etappes in de Tour een loterij, alleen hoop je in de Tour dat-ie niet valt.
Sommige mensen gaan er nogal makkelijk aan voorbij dat Matthews en Sagan vaak ook veel krachten verspillen in heuvelachtige etappes. Of dat zij proberen op een eerste categorie, die halverwege de etappe moet worden bedwongen, aan te haken, omdat ze weten dat ze dat als één van de weinige sprinters kunnen. De rest van de sprinters neemt op zo'n dag een relatieve rustdag, zodat zij volledig op kracht zijn voor de vlakke etappes. Het tekent de klasse van jongens als Matthews en Sagan dat ze ook in de vlakke etappes nog top 10 kunnen sprinten.
Overigens was Stuyven gister ook sterk. Weliswaar 5e, maar niet achter de minste renners. Zal me benieuwen of Trek hem meeneemt en zo ja, in welke rol.
17 juni 2015 14:14
@HJ: Klopt! Maar vergeet niet dat er op papier hooguit 5 etappes zijn die zullen uitdraaien op een massasprint. Dat is m.i. te weinig voor de Greipels van deze wereld om serieus mee te dingen naar de groene trui.
17 juni 2015 14:20
Schrijf maar op voor een zege in de Tour inderdaad. Dat afstappen om te sparen ben ik geen fan van, helemaal als je de dag daarvoor een rit hebt gepakt. Maar goed gezien zijn leeftijd en zo lang de regels hem niet tegenhouden wel slim.
17 juni 2015 14:26
@ hj

Klopt niet! Zet Bouhanni daar maar bij.
17 juni 2015 14:31
En Demare ook als hij in topvorm in ;)
17 juni 2015 14:40
Ik zie Matthews het onmogelijk winnen van Sagan in de strijd om de groene trui. Matthews kan Sagan verslaan op de aankomsten heuvelop, op het vlakke zal Sagan echter altijd voor Matthews eindigen.
Matthews heeft in de Giro een paar keer mee gesprint op de vlakke aankomsten met als beste resultaat een zevende plek (aankomst liep nog licht omhoog wat in het voordeel van Matthews is). In de Giro stond toch, met alle respect, niet de creme-de-la-creme van de sprinters aan de start.

In de vlakke ritten moet Matthews sowieso Kittel/Degenkolb (afhankelijk van wie er de vlakke sprints doet), Cavendish, Kristoff, Sagan, Demare, Greipel en Bouhanni voor zich dulden. Top 10 zal dan al lastig genoeg worden.
Sagan kan ook in de kasseienrit wat punten sprokkelen. Ik zie Sagan ook by far als de topfavoriet voor groen en denk dat alleen pech of andere voorziene omstandigheden hem hier vanaf kunnen houden.
17 juni 2015 15:27
Groene trui wordt duel tussen Sagan en Degenkolb, met outsider Kristoff denk ik. Sagan zal zijn kans mogen gaan ondanks Contador. En Degenkolb ook, want ik verwacht niet dat Kittel zal starten. En Kristoff heeft natuurlijk enorm veel indruk gemaakt dit jaar. Ik verwacht dat hij wel een etappe (of mss wel twee) zal gaan winnen, maar ik betwijfel of hij zich zal willen en kunnen mengen om de groene trui. De rest, Bouhanni, Cavendish of wie dan ook komen te kort om uiteenlopende redenen (die hierboven ook al zijn aangegeven door anderen).
17 juni 2015 15:54
@LyndaLid - 17 juni 2015 om 14:26
Bedoel je qua intrinsieke snelheid?
Ik ben van mening dat alle sprinters, afgezien van Kittel, Cav, Kristoff en misschien Greipel, gewoon een heel goede dag moeten hebben om Sagan of Matthews op macht te verslaan.
Eigenlijk moet ik het omdraaien. Op een goede dag kunnen Sagan en Matthews alle andere sprinters op een vlakke aankomst verslaan, behalve de eerdergenoemde 4.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.