Michael Valgren zegeviert in de Amstel Gold Race
foto: Sirotti
zondag 15 april 2018 om 17:11

Michael Valgren zegeviert in de Amstel Gold Race

De Amstel Gold Race 2018 is gewonnen door Michael Valgren. De 26-jarige Deen van Astana kwam na een attractieve finale als eerste over de meet in Vilt. Hij maakte deel uit van een favorietengroep, waaruit hij op twee kilometer van de meet ontsnapte met oud-winnaar Roman Kreuziger (Mitchelton-Scott). Enrico Gasparotto (Bahrain Merida) eindigde als derde.

Tankink en Riesebeek in de kopgroep
De kopgroep ontstond relatief vroeg in de wedstrijd. Twee Nederlanders namen plek in de vlucht, met de ervaren Bram Tankink (LottoNL-Jumbo) en man-in-vorm Oscar Riesebeek (Roompot-Nederlandse Loterij). Zij kregen Tsgabu Grmay (Trek-Segafredo), Willie Smit (Katusha-Alpecin), Matteo Bono (UAE Emirates), Lawson Craddock (EF Education First-Drapac), Edward Dunbar (Aqua Blue Sport), Marco Tizza (Nippo-Vini Fantini) en Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen-Baloise). In een mum van tijd kregen de negen een megavoorsprong van liefst zestien minuten.

Movistar, BORA-hansgrohe en Astana namen het heft in handen in het peloton en brachten het verschil terug richting de tien minuten. Ondertussen waren favorieten Philippe Gilbert en Tim Wellens al van de fiets geweest vanwege een mechanisch mankement. Lange tijd schommelde het verschil tussen de zeven en de acht minuten. Toen ook Sky en Quick-Step Floors zich van voren meldden, liep de voorsprong verder terug. Het tempo lag voor de net herstelde Wout Poels te hoog, terwijl de moegestreden Niki Terpstra ook de rol loste.

foto: Marcel Koch

Kreuziger opent finale bij de favorieten
Tankink moest aan kop als een van de eerste lossen op de Eyserbosweg, 37 kilometer voor de finish. Op dat moment schudde Roman Kreuziger ook voor het eerst aan de boom in het peloton. De Tsjech zorgde daarmee voor een schifting, waarbij alle grote namen de slag niet gemist hadden. Ion Izagirre demarreerde daarna op een ‘stil’ moment, maar op de Keutenberg haalden Michal Kwiatkowski en Dylan Teuns hem terug.

Oud-winnaars Kreuziger en Enrico Gasparotto waren de volgende aanvallers uit het sterk uitgedunde peloton. Dat gebeurde op een kleine minuut achter de overgebleven vroege vluchters.  Zij begonnen met een halve minuut voorsprong aan de laatste keer Cauberg, waar Michael Matthews al gelost was na een lekke band. Op de massaal bevolkte klim werden de vluchters gegrepen door het Italiaans-Tsjechische koppel. Riesebeek, Grmay, Van Hecke, Craddock en Bono hielden nog stand in hun wiel.

Valverde dunt favorietengroep uit
Floris De Tier probeerde te verrassen op de Cauberg, maar hij werd nog voor de top gepakt. Na de top vond een negental elkaar, op ruim tien seconden van de kopgroep. Alejandro Valverde probeerde de groep uit te dunnen. Enkel Peter Sagan, Julian Alaphilippe, Jakob Fuglsang, Michael Valgren en Tim Wellens konden El Imbatido volgen. Op 13 kilometer van de finish gegrepen ze de kopgroep.

Riesebeek houdt lang stand, maar past op de slotklim
De smalle wegen in de nieuwe lus zorgden voor een oncontroleerbare en onoverzichtelijke koers. De groep van Kwiatkowski en Gilbert volgde op meer dan twintig seconden. Het tempo viel een beetje van voren, waarna Riesebeek maar eens versnelde. Fuglsang en Bono glipten mee, maar bij de vroege vluchters was het pijpje leeg na ruim 250 kilometer koers. Desondanks probeerde Riesebeek het andermaal, dit keer met Van Hecke en (opnieuw) Fuglsang. Op de Bemelerberg, de laatste klim van de dag, gaf de Deen er een snok op.

Favorieten laten Valgren, Kreuziger en Gasparotto rijden
Valverde haalde Fuglsang hoogstpersoonlijk terug, maar achter hem nam Alaphilippe de rest mee. Sagan, Gasparotto, Kreuziger, Valgren en Wellens waren de andere mannen aan kop. Op 4,7 kilometer van de meet probeerde Valgren het Astana-overtal uit te spelen, ware het niet dat Wellens en Sagan hem terughaalden. Ruim twee kilometer voor de streep sprongen Valgren en Kreuziger weg. Doordat de wereldkampioen zijn benen stil hield, kregen de aanvallers een vrijgeleide voor de overwinning. Daarin bleek Valgren de betere van Kreuziger. Gasparotto wist zich nog naar de derde plek te rijden. In de sprint om plek vier bleef Sagan Valverde voor.

Het is voor Valgren – in 2016 nog tweede in de Gold Race – zijn tweede zege van het seizoen. Eind februari wist hij solo te zegevieren in de Omloop Het Nieuwsblad. Twee weken geleden eindigde hij nog als vierde in de Ronde van Vlaanderen. Voor Kreuziger (winnaar van 2013) is het zijn tweede podiumplek in de Nederlandse klassieker, terwijl Gasparotto (winnaar 2012 en 2016, derde in 2010) al zijn vierde podiumplaats behaalde.

foto: Marcel Koch

 Bekijk hieronder het video-interview met Michael Valgren na afloop

RIDE Magazine
94 Reacties
Sorteer op:
15 april 2018 17:12
Waardeloze regie: finish van achtervolgende groepjes nauwelijks in beeld. Net als in Amerikaanse koersen alleen oog voor de winnaar.
15 april 2018 17:13
Mag Valgren voortaan minimaal 1 ster krijgen voor dit soort koersen. Wordt altijd onderschat.
15 april 2018 17:13
Craddock toch nog 9e. Zou erg knap zijn.
15 april 2018 17:13
mooi mooi, verstandig gereden, en was ook bijzonder sterk vandaag. Complimenten aan Kreuziger.
15 april 2018 17:14
De nieuwe finale loont in elk geval, schitterend laatste halfuur!
15 april 2018 17:14
Met zo’n deelnemersveld ben ik teleurgesteld in de top3.
15 april 2018 17:14
Mooie winnaar! Mooie coureur!
15 april 2018 17:14
Eindelijk weer een mooie gold-race.
15 april 2018 17:14
Kreuziger en Valgren werden beetje door de motor geholpen, maar Gasparotto had ook wat eerder moeten reageren. Wat was Gasparotto sterk.

Valgren Andersen verloor eerder de sprint van Gasparotto toen hij blind naar de finish reed. Nu durfde hij te wachten tot Kreuziger overnam en sprint hij naar de winst.
15 april 2018 17:15
Heerlijke koers. Astana begint en eindigt hun voorjaar met perfect het overtal uitspelen en een winnende Valgren en daartussenin is het helemaal niks geweest, rare maanden. Als je naar Kwiat en GvA vandaag kijkt zie je hoe de verhoudingen omgegooid zijn tov vorig jaar.
15 april 2018 17:15
Motoren hebben toch veel geholpen vandaag
15 april 2018 17:16
Mja ik weet het niet. De Amstel heeft zonder Cauberg toch een beetje aan charme verloren
15 april 2018 17:16
Mooie koers gezien.

@Slurpie.. Zijn zit ook niet gewoon toppers?
15 april 2018 17:17
Slim gekoerst van valgren, het hielp astana wel veel dat ze nog twee man hadden in het groepje. Valverde heeft niet erg slim gekoerst vind ik, die sprong met niemand mee op het laatst, terwijl ik het idee had dat hij nog wel energie had, getuige ook zijn sprint.

Alaphilippe krijgt van mij toch wel de prijs voor stomste renner van het peloton. Hij gaat altijd vol op een te vroeg moment, waardoor hij in de finale niet genoeg krachten meer heeft. En waarom wilde hij die groep erachter niet terug laten komen? Daar zat toch gilbert?

@tuubke: ze waren wel in beeld. En het heeft ook wat om juist de winnaar in beeld te laten zien na de finish, in plaats van wie 4e of 9e wordt.
15 april 2018 17:17
Prachtig gekoerst weer van Roompot. Als Riesebeek iets zuiniger met zijn krachten was geweest, had hij hier top-10 kunnen rijden.
15 april 2018 17:17
Het voorjaar van het 'naar mekaar kijken'.
15 april 2018 17:17
Prachtige finale gezien. Heel spannend. Alle 8 vooraan konden nog winnen.

@Tuubke, verkeerd begrepen.
15 april 2018 17:17
Manman Valverde... Wie houdt hem van een nieuwe Waalse dubbel??
15 april 2018 17:18
Mooie wedstrijd met een verdiende winnaar.

Mooi gereden ook door Riesebeek
15 april 2018 17:18
@wemeldinge met die van vorig jaar was ook niets mis hoor.

Mooie finale gezien ... met niet de meest verwachte winnaar maar wel een verdiende. De kopmannen keken vooral weer naar elkaar. Ik heb genoten van een mooie koers.
15 april 2018 17:18
Dat golvende parcours op het eind leverde toch ook wat mooie mogelijkheden op.
15 april 2018 17:19
Prachtige wedstrijd. Mooiste Gold Race in jaren. Nieuwe parcours zorgt voor een selectieve en onvoorspelbare koers.
15 april 2018 17:20
Tja, toch een beetje katterig gevoel dat de winnaar wint omdat de (m.i.) sterkste renners naar elkaar kijken. Anderzijds: dat zal ze leren :-)
15 april 2018 17:20
@slurpie
Want? De winnaar van de Omloop voor twee oud-winnaars, dat is ook als Sagan en Valverde vier en vijf eindigen een fraai podium.
15 april 2018 17:21
Wat een schitterende finale! Beste Gold Race die ik ooit gezien heb, wat een prachtige kopgroep aan het einde!

Jammer van de enorme anti-climax, dit had Valverde of (uiteraard liever nog) Sagan moeten winnen. Maarja... Astana speelt wederom het overtal perfect uit.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.