Michael Valgren zegeviert in de Amstel Gold Race
foto: Sirotti
zondag 15 april 2018 om 17:11

Michael Valgren zegeviert in de Amstel Gold Race

De Amstel Gold Race 2018 is gewonnen door Michael Valgren. De 26-jarige Deen van Astana kwam na een attractieve finale als eerste over de meet in Vilt. Hij maakte deel uit van een favorietengroep, waaruit hij op twee kilometer van de meet ontsnapte met oud-winnaar Roman Kreuziger (Mitchelton-Scott). Enrico Gasparotto (Bahrain Merida) eindigde als derde.

Tankink en Riesebeek in de kopgroep
De kopgroep ontstond relatief vroeg in de wedstrijd. Twee Nederlanders namen plek in de vlucht, met de ervaren Bram Tankink (LottoNL-Jumbo) en man-in-vorm Oscar Riesebeek (Roompot-Nederlandse Loterij). Zij kregen Tsgabu Grmay (Trek-Segafredo), Willie Smit (Katusha-Alpecin), Matteo Bono (UAE Emirates), Lawson Craddock (EF Education First-Drapac), Edward Dunbar (Aqua Blue Sport), Marco Tizza (Nippo-Vini Fantini) en Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen-Baloise). In een mum van tijd kregen de negen een megavoorsprong van liefst zestien minuten.

Movistar, BORA-hansgrohe en Astana namen het heft in handen in het peloton en brachten het verschil terug richting de tien minuten. Ondertussen waren favorieten Philippe Gilbert en Tim Wellens al van de fiets geweest vanwege een mechanisch mankement. Lange tijd schommelde het verschil tussen de zeven en de acht minuten. Toen ook Sky en Quick-Step Floors zich van voren meldden, liep de voorsprong verder terug. Het tempo lag voor de net herstelde Wout Poels te hoog, terwijl de moegestreden Niki Terpstra ook de rol loste.

foto: Marcel Koch

Kreuziger opent finale bij de favorieten
Tankink moest aan kop als een van de eerste lossen op de Eyserbosweg, 37 kilometer voor de finish. Op dat moment schudde Roman Kreuziger ook voor het eerst aan de boom in het peloton. De Tsjech zorgde daarmee voor een schifting, waarbij alle grote namen de slag niet gemist hadden. Ion Izagirre demarreerde daarna op een ‘stil’ moment, maar op de Keutenberg haalden Michal Kwiatkowski en Dylan Teuns hem terug.

Oud-winnaars Kreuziger en Enrico Gasparotto waren de volgende aanvallers uit het sterk uitgedunde peloton. Dat gebeurde op een kleine minuut achter de overgebleven vroege vluchters.  Zij begonnen met een halve minuut voorsprong aan de laatste keer Cauberg, waar Michael Matthews al gelost was na een lekke band. Op de massaal bevolkte klim werden de vluchters gegrepen door het Italiaans-Tsjechische koppel. Riesebeek, Grmay, Van Hecke, Craddock en Bono hielden nog stand in hun wiel.

Valverde dunt favorietengroep uit
Floris De Tier probeerde te verrassen op de Cauberg, maar hij werd nog voor de top gepakt. Na de top vond een negental elkaar, op ruim tien seconden van de kopgroep. Alejandro Valverde probeerde de groep uit te dunnen. Enkel Peter Sagan, Julian Alaphilippe, Jakob Fuglsang, Michael Valgren en Tim Wellens konden El Imbatido volgen. Op 13 kilometer van de finish gegrepen ze de kopgroep.

Riesebeek houdt lang stand, maar past op de slotklim
De smalle wegen in de nieuwe lus zorgden voor een oncontroleerbare en onoverzichtelijke koers. De groep van Kwiatkowski en Gilbert volgde op meer dan twintig seconden. Het tempo viel een beetje van voren, waarna Riesebeek maar eens versnelde. Fuglsang en Bono glipten mee, maar bij de vroege vluchters was het pijpje leeg na ruim 250 kilometer koers. Desondanks probeerde Riesebeek het andermaal, dit keer met Van Hecke en (opnieuw) Fuglsang. Op de Bemelerberg, de laatste klim van de dag, gaf de Deen er een snok op.

Favorieten laten Valgren, Kreuziger en Gasparotto rijden
Valverde haalde Fuglsang hoogstpersoonlijk terug, maar achter hem nam Alaphilippe de rest mee. Sagan, Gasparotto, Kreuziger, Valgren en Wellens waren de andere mannen aan kop. Op 4,7 kilometer van de meet probeerde Valgren het Astana-overtal uit te spelen, ware het niet dat Wellens en Sagan hem terughaalden. Ruim twee kilometer voor de streep sprongen Valgren en Kreuziger weg. Doordat de wereldkampioen zijn benen stil hield, kregen de aanvallers een vrijgeleide voor de overwinning. Daarin bleek Valgren de betere van Kreuziger. Gasparotto wist zich nog naar de derde plek te rijden. In de sprint om plek vier bleef Sagan Valverde voor.

Het is voor Valgren – in 2016 nog tweede in de Gold Race – zijn tweede zege van het seizoen. Eind februari wist hij solo te zegevieren in de Omloop Het Nieuwsblad. Twee weken geleden eindigde hij nog als vierde in de Ronde van Vlaanderen. Voor Kreuziger (winnaar van 2013) is het zijn tweede podiumplek in de Nederlandse klassieker, terwijl Gasparotto (winnaar 2012 en 2016, derde in 2010) al zijn vierde podiumplaats behaalde.

foto: Marcel Koch

 Bekijk hieronder het video-interview met Michael Valgren na afloop

RIDE Magazine
94 Reacties
Sorteer op:
15 april 2018 20:10
Pff wat een geleuter dat de winnaar geen naam is. Wat ben je? 10 jaar en fan van die ene naam die je eerder hebt gehoord? Toch mooi als een outsider/underdog op tactische wijze weet te winnen. Ik weet nog dat Geraint Thomas de E3 won en iedereen ook zat te zeuren dat hij geen naam was. Daarnaast prachtige laatste kilometers gezien, geeft veel meer kans op tactiek en timing dat het op 1 laatste kluitenbijter aan laten komen zoals WP (de saaiste race van het jaar). Je zou toch ook niet willen dat de ronde van Vlaanderen finisht bovenop de Muur? Hoe saai zou dat elk jaar zijn? Geef mij maar een koers die zwaar genoeg is zodat er een groepje van 30 man of minder strijd om de zegen, maar licht genoeg is dat alle 30 zouden kunnen winnen als ze geluk, koersinzicht en timing hebben.
15 april 2018 20:22
Wat is er met Benoot gebeurd?
15 april 2018 20:28
@BT
Een Vlaming zou zeggen dat vandaag een klein coureurke heeft gewonnen. De AMG is kennelijk nog niet zwaar genoeg, deze moet worden gewonnen door iemand van tenminste 27 en een naam hebben. Terug naar de tekentafel.
15 april 2018 20:35
Renners die vandaag finish niet haalden maar wel enigszins werden verwacht:

Haas, Coquard, D.Martin, Albasini, Benoot ( Benoot reed toch lang goed mee).

Bahrein duo Colbrelli / Nibali deden ook niet mee toen het er echt om ging in de finale.

Slagter en Mollema, helaas ook niet goed. Met Slagter zie ik het niet goedkomen wat betreft echt meedoen voor de prijzen.
15 april 2018 20:42
@moa
Gebeurt in monumenten genoeg dat tactiek de bovenhand voert. Bijvoorbeeld de Ronde 2011, of Milaan-San Remo vorig jaar.
15 april 2018 20:47
Als je in dit seizoen 2 World Tour koersen (eendaags) wint ben je wat mij betreft een grote naam. SAGAN, TERPSTRA, VAGREN.
Niks mis mee.
15 april 2018 20:54
Mooie overwinning van Valgren!
Maar jeetje wat waren de Nederlanders slecht vandaag...
Leuk voor Riesebeek, Maarja als dat het beste qua Nederlandse renners...
Ik denk dat het gewoon accepteren is dat Nederland geen toppers heeft op dit gebied.
15 april 2018 21:04
Mooiste AGR van de laatste jaren. Geen grote winnaar? Valgren gaat aantonen dat hij tussen de grote namen hoort. Parcours graag zo houden!
15 april 2018 21:08
@jkjustin De Tier is Belg.....
15 april 2018 21:15
Valgren is nog niet een hele grote naam, maar je moet toch ook een keer echt doorbreken. Ik verwacht dat hij in de toekomst zeker gaat bevestigen.
15 april 2018 21:35
@SPartacus
woeps!
15 april 2018 21:44
Mede door het sterke deelnemersveld waren de laatste 50 km zeer de moeite waard. Sterk ploegenspel van Astana. Uiteindelijk viel Bahrein toch ietwat tegen behoudens Enrico natuurlijk. Mooiste editie sinds jaren. Valgren is ook gewoon een sympathieke gast.
15 april 2018 21:48
Teveel bezig zijn met 'grote namen', 'deelnemersveld' en 'wereldtoppers' is precies het omgekeerde van wat wielrennen zo leuk maakt. En dat nog even los van het feit dat Valgren met Astana er dus nu al 2 wint zo, die heeft vanaf per direct honing aan zijn wiel.
15 april 2018 21:52
Waarom werd Sagan trouwens niet gediskwalificeerd?
15 april 2018 21:59
Die "honing op het wiel" hoort bij het tactische spel. Als je een grote meneer bent wordt er automatisch naar je gekeken. Daar moet je ook niet over zeuren achteraf. Dat maakt het ook onvoorspelbaar en verrassend! Daarom was deze editie toch wel bijzonder. Je moet ook nog altijd voldoende jus in de benen om zo'n jump te plaatsen.
15 april 2018 22:21
Leuke winnaar! Was ik nou echt de enige die hem noemde in het voorbeschouwingstopic? :p
15 april 2018 23:27
Zojuist laatste 80 km gekeken. Prachtige koers wat een gefriemel en een mooie winnaar, geen trap op kop gedaan tot 5 km van te voren. Ik denk Fuglsang beste man in koers, Astana goed gesoigneerd aan de start.
Top van Riessenbeek,
Tegenvallers Gilbert en GVA.. de tijden lijken voor bij voor onze belgische helden..
Mollema en nibali ook matig, wat Kreuzinger en Fuglsang kunnen zouden ze ook moeten kunnen.
15 april 2018 23:33
"moa - 15 april 2018 om 19:08
Renners worden uit koers genomen die nog geen 5 minuten achter er zijn, geparkeerde auto’s op de weg, regie die er geen bal van snapt, moto’s die derny spelen… Kan er hier echt geen belgische input zijn?"

... Moto's die derny spelen... hoeveel Belgische input wil je hebben?
16 april 2018 01:50
Compliment en dikke proficiat aan Leo van Vliet c.s. !
Sterk Bahrein-blok gezien, slim spel van Astana, sterke Sagan (had hier zo weer kunnen winnen en dat gaat hij ook nog eens doen), koers brak pas laat open, maar toen was het geen seconde saai ... en wat een mooie streek om te fietsen :)
Hoe het sommigen ook mag verbazen Valgren is een verdiende winnaar en als kanshebber vooraf te verwachten (zoals in voorbeschouwing beschreven, vanuit de 2e lijn, de manier waarop Valgren kan winnen, dankzij het gewijzigde parcours). Valgren is een koel baasje, door de manier waarop hij Kreuziger de kop opdringt met nog maar 400m te gaan.
Nog niemand Preben van Hecke genoemd ? Die verdient ook weer een pluim !
Geen noemenswaardige valpartijen !
Conclusie: heerlijke wedstrijd gezien

Om te reageren moet je ingelogd zijn.