Michael Van Staeyen: “Van vijfentwintig naar tien uur training per week”
foto: Nico Dick
Nico Dick
zaterdag 12 maart 2022 om 09:00

Michael Van Staeyen: “Van vijfentwintig naar tien uur training per week”

Interview Na een profcarrière van tien jaar is Michael Van Staeyen al even opnieuw amateurrenner. “Ik word dit jaar 34 en heb het maximale uit mijn fietsloopbaan gehaald”, vertelt de Schotenaar. “Nu ligt de focus op het leven na de sport. Samen met mijn broer run ik een bikefitting-zaak.”

Exterioo Cycling Cup

Het was bij de start van de GP Monseré dat we Van Staeyen even spraken. De voormalige prof was daar pas aan zijn eerste wedstrijd van zijn tweede jaar bij het Ierse EvoPro Racing Team toe. “Dat eerste seizoen verliep goed”, zegt Van Staeyen. “Al bij al werkten we een mooi programma af, waaronder zelfs een rittenkoers in Servië. Plezant.”

Maar de resultaten van Van Staeyen zijn niet meer wat ze geweest zijn. Drie ereplaatsen in de Servische Belgrade Banjaluka en een vijfde plek in de Rucphense Dorpenomloop. Meer toptienplaatsen zaten er niet in. “Koersen staat nu eenmaal niet meer op de eerste plaats”, geeft hij aan. “Ik ben vorig jaar vader geworden én ik heb – samen met mijn broer – een bikefitting-zaak opgestart. Daar heb ik best wat tijd in geïnvesteerd.”

Nergens spijt van
En het gaat goed met de zaak, vertelt Van Staeyen. “Zelfs zo goed dat veel trainen niet meer in te passen is. Laat ons zeggen dat ik als prof twintig, vijfentwintig uur per week trainde, terwijl dat nu nog amper tien uur is. Maar het is goed geweest. Zo schakel ik beetje bij beetje over van mijn profbestaan naar een leven zonder koers. Ik was tien jaar prof en daar kijk ik tevreden op terug. Ik heb er het maximale uitgehaald en heb nergens spijt van.”

“Deze GP Monseré is mijn eerste koers van het seizoen. Uitrijden is het eerste doel. Ik hoop via koersen de vorm verder op te krikken. Dan zien we wel waar we dit jaar nog uitkomen. Ik heb zeker nog de ambitie om een paar mooie resultaten neer te zetten. Los daarvan geef ik de jonge talenten binnen de ploeg mijn ervaring door. Ik kan hen zeker tips geven.”

Scheldeprijs
Van Staeyen reed de GP Monseré overigens wel degelijk uit. Zondag volgt de Profronde van Drenthe, een week later staat de GP Criquielion op de agenda. Stiekem hoopt hij ook op een selectie voor de Scheldeprijs, later dit voorjaar. EvoPro is er een van de drie continentale teams aan de start.

“Mijn thuiswedstrijd, met aankomst bij ons in het dorp. Als de conditie tegen dan in orde is, hoop ik mij er daar nog een keertje tussen te gooien in de sprint. ” Van Staeyen haalde eerder al twee keer (2013 en 2015) de top tien in deze wedstrijd uit de ProSeries.

Michael Van Staeyen (rechts op de foto) met zijn EvoPro-ploegmaats – foto: Nico Dick

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.