Michael Woods slaat dubbelslag in Herald Sun Tour
foto: Cor Vos
donderdag 31 januari 2019 om 07:11

Michael Woods slaat dubbelslag in Herald Sun Tour

Michael Woods (EF Education First) heeft de macht gegrepen in de Herald Sun Tour. De Canadees versloeg aan het einde van de lastige tweede rit Richie Porte (Trek-Segafredo in een rechtstreeks duel om etappezege en de leiderstrui. Een sterke Dylan van Baarle (Team Sky) eindigde als vierde.

Na de openingsetappe op het circuit van Phillip Island mocht Daniel McLay in startplaats Wonthaggi aantreden in de leiderstrui. De Britse sprinter wist echter dat het behouden van zijn koppositie een nagenoeg onmogelijke opdracht zou zijn: de tweede rit kende namelijk een lastige finale. De klim naar Jeeralang (3,8 km aan 9,4%) vormde een mooie gelegenheid voor een late aanval.

Shane Archbold, Cyrus Monk (beiden EvoPro) Karl Michelin-Beard (Oliver’s Real Food), Thomas Coates (Futuro-Maxxis), Nick White (Bridgelane) en Liam White (Drapac Cannondale Holistic) kozen al vroeg in de 127 kilometer lange etappe het ruime sop. Veel meer dan wat knaken bij tussensprints leverde deze ontsnapping echter niet op: op de klim – met de top op elf kilometer van de meet – mochten de grote tenoren het onder elkaar uitvechten.

Pavel Sivakov (Team Sky) opende samen met Chris Harper (Bridgestone) het bal. Laatstgenoemde moest lossen kort nadat ook Kenny Elissonde (Team Sky) zich aan de kop van de koers had gemeld. De Russisch-Franse tandem kreeg echter niet veel voorsprong van een sterke groep achtervolgers, waarin Dylan van Baarle zich als enige Nederlander schuilhield.

Een antwoord op de snedige versnelling van Michael Woods had Van Baarle echter niet. Richie Porte was de enige die in het spoor van de nummer drie van de jongste WK wielrennen kon blijven. De twee mochten na de afzink in Churchill strijden om de zegebloemen en het gele leiderstricot. Tot diep in de finale was de samenwerking voorbeeldig, tot Woods het kopwerk aan de Tasmaan liet. Vlak voor de meet bedankte Woods zijn vluchtgezel voor de geleverde arbeid, waarna het voor de Canadees een koud kunstje was om EF Education First een nieuwe ritzege te schenken.

Dankzij een puike afdaling kwam Van Baarle in gezelschap van ploegmaat Elissonde en Lucas Hamilton (Mitchelton-SCOTT) als vierde binnen. De regerend Nederlands kampioen tijdrijden bezet de vijfde plaats in de algemene rangschikking op 33 tellen van Woods.

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
31 januari 2019 08:33
Woods begint steeds meer een gevestigde waarde te worden.
Verwacht dan ook nog wel wat overwinningen dit jaar.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.