Michał Kwiatkowski slaat dubbelslag op slotdag Algarve
foto: Sky
zondag 18 februari 2018 om 17:48

Michał Kwiatkowski slaat dubbelslag op slotdag Algarve

De vijfde en laatste etappe van de Volta ao Algarve is gewonnen door Michał Kwiatkowski. De Pool van Sky arriveerde solo aan de meet op de slotklim naar Malhão. De eindzege ging ook naar Kwiatkowski, die meeschoof in een vroege monstervlucht en zo genoeg tijd pakte om zijn ploeggenoot Geraint Thomas uit de leiderstrui te rijden.

Plan-Sky: Kwiatkowski mee in de vlucht
De etappe begon furieus. Na vijftien kilometer ontstond een kopgroep van maar liefst 31 renners. Sky koos voor een aanvallende tactiek, want het stuurde Michał Kwiatkowski (nummer twee) en Michal Golas mee, terwijl het met Geraint Thomas de klassementsleider achter de hand hield. Andere bekende namen op kop waren Philippe Gilbert, Zdenek Stybar, Tony Martin, Serge Pauwels, Arnaud Démare, Jasper Stuyven en Gustavo César Veloso. Zij reden een voorsprong van meer dan vier minuten bij elkaar.

Pöstlberger en Stybar proberen het
Vier Belgen waren vervolgens de aanstichters van een verder uitgedunde kopgroep. Daar vond Lukas Pöstlberger het te langzaam gaan; hij koos voor de solo. Dat speelde zich allemaal vier minuten voor het peloton af. Sky deed het daarin rustig aan. Pöstlberger kreeg aan kop hulp van Stybar, die twaalf kilometer voor het einde zijn Oostenrijkse vluchtmakker achterliet. De Tsjechische kampioen liep beetje bij beetje verder weg.

Geen maat op Kwiatkowski
Ben Swift sprong weg uit de achtervolging, waar BMC en Sky het kopwerk afwisselden. Het was echter Stybar die uitliep op de rest. Hij begon met een voorgift van 45 seconden aan de slotklim naar Malhão. Direct vanaf de voet begon Kwiatek aan zijn inhaalslag. Niemand kon in het wiel van de Pool blijven. Hij peuzelde Stybar dan ook binnen een vloek en een zucht op en kon onverstoord naar de finish rijden.

Portugees kampioen Ruben Guerreiro (Trek-Segafredo) kwam achter Kwiatkowski als tweede over de finish, voor Serge Pauwels (Dimension Data).

Mollema klimt nog twee plaatsen
Klassementsleider Thomas kwam ongeveer twee minuten achter Kwiatkowski over de finish. Bauke Mollema was ontsnapt uit de favorietengroep en wist zo nog te stijgen van plek zes naar plek vier in het algemeen klassement. Tejay van Garderen mocht met Kwiatkowski en Thomas mee het eindpodium op.

RIDE Magazine
23 Reacties
Sorteer op:
18 februari 2018 17:50
Pfff, buitenaards
18 februari 2018 17:52
Guerreiro en Pauwels kloppen is toch niet heel erg buitenaards?
18 februari 2018 17:53
Wauw het licht ging uit bij Stybar en een mooie dubbelslag voor Michal Kwiatkowski.
18 februari 2018 17:53
Beetje suf van de ploegen van bijvoorbeeld Mollema en Martin om niet gewoon volledig voor hun kopman te gaan. Helemaal omdat er niemand in de kopgroep zat die een kans had tegen Kwiatkowski.

Quote:
Pfff, buitenaards

Dat de sterkste van de eerste aankomst op een klim veel sterker is dan de rest van een groepje vluchters?
18 februari 2018 17:54
Kwiat doet een ‘my little pony’, de serie die hij binge watcht.
18 februari 2018 17:58
@vlek, Guerreiro wordt tweede op een paar seconden in zijn thuiskoers. Dan was zijn overwinning haalbaarder dan Mollema een minuut laten winnen op Kwiat én Thomas
18 februari 2018 17:58
Van Garderen heeft nu geen etappezege, maar wel een podiumplek.
18 februari 2018 17:58
Kung bevestigt nog maar even zijn grenzeloze potentieel als klimmer.
18 februari 2018 17:59
Goed om een gemotiveerde Mollema te zien, maar apart wel dat er door het peloton toch niet echt gereden lijkt te zijn voor de overwinning. Ach ja, het is maar een voorbereidingskoers?
18 februari 2018 18:02
Wat een rare tactiek van menig ploegleider en een goede van sky.
18 februari 2018 18:07
Raar van Trek dat ze vandaag niet voor Mollema reden. Ze vergooien hier gewoon een kans op een etappezege en een podiumplaats voor Mollema. Las laatst ook al dat Pantano er alvast vanuit gaat dat hij dit seizoen meer vrijheid krijgt. Krijg zo een beetje het idee dat dat gevoel gaat heersen binnen die ploeg...
18 februari 2018 18:08
wat doet Kung zo hoog in zo'n etappe, knap gedaan
18 februari 2018 18:13
Prima winnaar, al weer goed in vorm. Hoop hem nog vaak van voren te zien dit seizoen.
18 februari 2018 18:17
@OliverNaesen

Het kan natuurlijk zijn dat Bauke heeft aangegeven liever voor ritten te gaan in grote rondes dan voor het klassement.
18 februari 2018 18:19
Quote:
@vlek, Guerreiro wordt tweede op een paar seconden in zijn thuiskoers. Dan was zijn overwinning haalbaarder dan Mollema een minuut laten winnen op Kwiat én Thomas

Guerreiro in zijn thuiskoers wat extra vrijheid geven, is inderdaad niet zo vreemd. De aanwezigheid van Kwiatkowski had echter alsnog ook voor Trek aanleiding mogen zijn om die plannen te herzien. Want een overwinning van Guerreiro was door de aanwezigheid van Kwiatkowski in de kopgroep natuurlijk niet waarschijnlijker dan een overwinning van Mollema was geweest.
18 februari 2018 18:21
Kroon deed ook nogal luchtig over de zege van Kwiat, net als de reporter van dienst hier op wf. Guerreiro en Pauwels kwamen toch best nog dichtbij, vond ik. Kwiat moest echt nog wel doorfietsen voor de dagzege.
18 februari 2018 18:37
@covadonga, voor mijn gevoel reed kwiat heel rustig die laatste 500 meter terwijl Guerreiro alles op alles zette. Schijn kan bedriegen natuurlijk, maar het leek me dat Kwiat al aan het uitbollen was.
18 februari 2018 18:46
Bizar om een alleskunner als Kwiatkowski de vrijheid te gunnen waar Bauke met nog wat werk aan zijn tijdrit hier zomaar bovenaan had kunnen staan.
18 februari 2018 18:58
@Tpinotfan
Die indruk had ik ook. Kwiatkowski liet het de laatste 500 meter een beetje lopen.

Aangezien dit een voorbereidingskoers was kan ik me voorstellen dat ploegen zich niet helemaal binnenstebuiten gaan keren voor een 2e, 3e of 4e plaats.
18 februari 2018 19:05
Ritwinst is toch gewoon iets om voor te rijden? Ploegen doen niet anders voor hun sprinters. Waarom niet hetzelfde doen voor renners als Mollema, Martin, TJVG en Porte?
18 februari 2018 20:17
Renners als Guerreiro en veel anderen moeten nog het hele jaar rijden voor Mollema en andere kopmannen. Slim van Bauke en ploegleiding om de mannen nu gewoon wat vrijheid te geven. ;)
18 februari 2018 20:27
Nou nee, twee knechten die bovenaan staan duidt toch wel op wat naiviteit bij een Trek, Movistar etc die hier wat beter hadden kunnen uitpakken met kun klimgeiten.
18 februari 2018 21:57
Tuurlijk kiest TREK hier gewoon even voor hun thuisrijder als dat toevallig zo uitkomt. Da's niet meer dan normaal en ook respectvol.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.