Michel Wuyts wil regel voor wegrenners die uitstap maken naar de cross
foto: Sirotti
zondag 8 november 2015 om 13:09

Michel Wuyts wil regel voor wegrenners die uitstap maken naar de cross

Lars Boom en Zdenek Stybar denken erover na om deze winter enkele veldritten te rijden. Veldritcommentator Michel Wuyts waakt voor de wegrenners die de prijzen wegkapen voor de neus van de veldrijders. “Komen daar straks nog een paar gehaaide wegrenners bij die noeste zwoegers punten en prijzen afpakken?”, vraagt hij zich af in zijn column in Het Laatste Nieuws.

De manager van Boom heeft verteld dat de Astana-Nederlander plannen heeft om te gaan crossen. Dat bevestigde de Vlijmenaar zelf ook, al is hij afhankelijk van wat zijn ploeg zegt. Etixx-Quick-Step-renner Stybar had plannen om rond Oud en Nieuw enkele veldritten te gaan rijden, in respectievelijk Loenhout, Baal en Leuven. Van beide oud-wereldkampioenen is het nog niet bekend of zij definitief het veld induiken.

Commentator Wuyts waarschuwt voor de huidige wegrenners die de punten afsnoepen van de crossers en heeft een voorstel. “In klassementen tot daar aan toe. In kampioenschappen pleit ik voor een regel: verplichte deelname aan twintig crossen vooraf”, zegt de Belg. “Of ook wat moe naar de titelcrossen toe. De rest stinkt naar onrecht. Niet naar angst. Die kent Van Aert niet. Voorlopig niet.”

Lefevere denkt precies andersom
Patrick Lefevere, ploegbaas van Etixx-Quick-Step en Zdenek Stybar, reageerde op Twitter op de uitspraak van Wuyts. “Precies omgekeerd. Geen punten in de klassementscrossen, maar wel op nationale- en wereldkampioenschappen”, aldus de Belg.

[poll id=”142″]

RIDE Magazine
49 Reacties
Sorteer op:
8 november 2015 13:16
”Komen daar straks nog een paar gehaaide wegrenners bij die noeste zwoegers punten en prijzen afpakken?”

Mocht het zover komen (dat wegrenners een paar crossjes meedoen en punten pakken), dan kun je dat de wegrenners niet verwijten. Wel het niveau van de cross(ers). De enige schade die ze kunnen toebrengen is een lachertje maken van het veldrijden.

Meer competitie zou je alleen maar moeten toejuichen.
8 november 2015 13:17
Moeten we dan veldrijders verbieden weg wedstrijden te rijden, omdat z'n punten kunnen pakken....
8 november 2015 13:20
Ik denk dat het alleen maar in het belang van het veldrijden is, als er buitenlandse concurrenten zoals Stybar en Boom meerijden op het kampioenschap. Het komt de Belgen alleen wat minder goed uit, wat betreft hun titelkansen. Ik vind het typisch chauvinistische onzin die Wuyts wel vaker uitkraamt.
8 november 2015 13:25
Allen hierboven +1

als je goed genoeg bent om op een kampioenschap mee te doen moet dat gewoon kunnen, of dit nu veldrijden of schansspringen of voetbal is
8 november 2015 13:27
Beetje raar dat Wuyts zich hier mee bemoeit. Ik ben het dan ook geheel eens met de reacties hierboven.
8 november 2015 13:31
De veldrijders rijden toch ook het bk op de weg?
Ik heb Wuyts daar nooit over horen klagen, ene sven vanthourenhout werd als crosser ooit 3e op het bk.
Een kampioenschap is een eendagwedstrijd en wie daar start en wint is die dag de beste. Of dat nu een wegrenner, moutainbiker of parachutist is, maakt niet uit.

Aan 20 crossen vooraf deelnemen is een regel die geblesseerde renners in de problemen zou brengen, vanderpoel gaat dit seizoen niet meer aan 20 geraken, klaas door zijn ziektes ook moeilijk.
8 november 2015 13:31
huh, is een mening van deze wielercommentator nieuws? het is echt pruimentijd...

verder belachelijke prietpraat. het is alleen maar leuk als het niveau wat opgekrikt wordt door een paar wegrenners. en moge de beste winnen!

ik weet nog wel een goeie nieuwe regel. je moet een Belg zijn om te mogen veldrijden, dan weten ze zeker dat ze elke wedstrijd winnen, en kunnen de vd Poeltjes en vd Haar eens kijken wat ze op de weg kunnen.
8 november 2015 13:33
Haha, dus Wuijts zegt hier eigenlijk dat het niveau in het veld lager is dan op de weg.
8 november 2015 13:37
overigens is het aan de veldrenner zelf om te pieken op de kampioenschappen. als een renner vermoeid is voor zo'n kampioenschap had hij maar minder veldritten moeten rijden in plaats van zo veel mogelijk startgeld opstrijken. eigen schuld dikke bult dus.
8 november 2015 13:40
Nog nooit zoveel onzin gehoord in één column. Wuyts mag ik best maar soms heeft hij vage ideeën. Verbaasd me nog dat hij in deze column niet pleit voor iedereen mag meedoen maar boonen mag sowieso de wk trui aandoen
8 november 2015 13:42
@8.6: Iets met spijkers en koppen :)

Pieken hoort bij professionele sport. Contador is vrijwel kansloos in de Tour als hij de Giro al heeft gereden. Als we de opmerking van Wuyts dus 'vertalen' naar de grote rondes zegt hij dat je de Tour alleen mag winnen als je de Giro al hebt gereden.
8 november 2015 13:42
Wat een stom idee. De beste wint en als een wegrenner is zegt dat veel over de crossers. Kan dat startgeld naar beneden.
8 november 2015 13:46
Die regels zijn er al door de regelmatigheids klassementen (die kunnen Boom en Stybar niet meer winnen) Verder moeten Stybar en Boom achteraan starten wegens weinig opgebouwde punten (een serieus nadeel want de start is belangrijk is cyclocross)
Door dit soort `morele` standpunten krijg ik een beetje een hekel aan Wuyts. Van Aert en Van der haar rijden ook wegwedstrijden en halen daar ook resultaten, en rijden die wedstrijden ook als training in plaats van dat het hun `doel` is.
Bah: ik wil hier eigenlijk niet eens op reageren, zo onzinnig als dit is
8 november 2015 13:58
Eigenlijk alleen maar zinnige reacties hierboven. Ik kan er niks meer aan toevoegen :-) en ik wil er eigenlijk ook niks aantoevoegen, want als we tijdens de tdf elke opmerkelijke uitspraak van Wuyts als nieuws zien wordt de wielerflits server overbelast.
8 november 2015 14:00
Ach, zo onverwacht is dit toch niet? Dit is net hetzelfde geluid als het boegeroep op winnende buitenlanders in de cross.

Belgen (commentatoren en anderen) roepen jaar in, jaar uit voor meer buitenlanders en concurrentie in de cross. Anders kan deze sport niet groeien. Maar als die er dan zijn, worden ze op boegeroep getrakteerd. Zoals Boom jaren geleden of Stybar na het WK dat hij won. Door fans en pers dan nog, want een wegrenner die WK wordt (niet toevallig een buitenlander): dat is een schande! Het wordt nog afwachten hoe binnenkort Van der Haar en Van der Poel onthaald zullen worden. De fans kunnen alvast oefenen om boe te roepen. Buitenlanders? Graag! Maar ze mogen wel niet beter zijn dan de onzen... Deze column brengt net hetzelfde geluid: toch maar de eigen favoriet beschermen!

(voor de duidelijkheid: ik ben zelf Belg en probeer dus geen BeNe-discussie te maken)
8 november 2015 14:07
Volledig eens met bovenstaande reacties.

Nog wel een toevoeging. Ik ben het wel gedeeltelijk eens met de opmerking van Lefevere. Als een veldrijder het hele jaar zwoegt om punten voor een klassement binnen te harken en er komt opeens een fitte rijder bij die jouw punten afsnoept, dan baal je wel. Bij eendaagse wedstrijden moet je zelf maar zorgen dat je de beste bent
8 november 2015 14:08
Kansloze column. Als het niveau van de wegrenners beter is dan is dat maar zo.
8 november 2015 14:12
@DarioBirilio
helemaal gelijk - spijker op den kop!
8 november 2015 14:12
ik was toch wel nieuwsgierig naar de column, maar hij staat dus op sport+ en ik heb geen zin om een hele account te gaan aanmaken om maar een artikeltje te lezen.
8 november 2015 14:19
Het lijkt mij wel een goed idee om een eis te stellen voor deelname aan een WK; niet specifiek voor wegrenners, maar voor iedere renner. Top25 in een WB-wedstrijd als deelname-eis aan het WK.
Ik zou WT ploegen ook de mogelijkheid geven om bovenop de max.30 renners nog 2 specialisten (MTB, Baan, Veld) toe te mogen voegen.
8 november 2015 14:19
Word een beetje moe van dat calimero gedrag van Wuyts. De Belgen maken er een nationaal kermiskoerske van welke elk weekend een ander dorpje aan doet.
8 november 2015 14:29
Hier komt de ware nationalistische, xenofobe aard van de heer Wuyts naar voren, die hij de afgelopen jaren in steeds minder verdekkende vorm heeft mogen verkondigen op de nationale televisie tijdens het veldritseizoen. Als je daar niet ingrijpt en zo'n presentator bijstuurt dan krijg je dit soort excessen. Nog even en Wuyts wil de grenzen dicht voor alle buitenlandse coureurs die tijdens koersen gehouden in België de punten en prijzen komen 'afpakken'.
8 november 2015 14:31
Protectionisme van het bedenkelijkste niveau.
Je houdt je hart vast voor Wuyts' volgende proefballonetje, gelukkig spreken Stybar, Walsleben en v.d. Poel perfect Vlaams....!
8 november 2015 14:40
Gaat het hier werkelijk om diezelfde veldritsport, die ook olympische ambities zou hebben? Het zegt iets over de charme van de sport, dat renners als Boom en Stybar overwegen enkele koersen te rijden. Tegelijkertijd zegt het iets over het niveau van de sport, dat ze mogelijkerwijs ook meteen meedoen om de prijzen.

Slechte beurt van Wuyts, maar ook de repliek van Lefevre is nergens voor nodig.
8 november 2015 14:41
Zo die maakt zichzelf even compleet belachelijk....

Om te reageren moet je ingelogd zijn.