López wint Tour Colombia 2.1, chaotische slotrit voor Quintana

zondag 17 februari 2019 om 19:02
López wint Tour Colombia 2.1, chaotische slotrit voor Quintana

foto: Cor Vos

Nairo Quintana heeft de zesde en laatste etappe van de Tour Colombia 2.1 op zijn naam geschreven. De Colombiaanse kopman van Movistar was de beste op de vijftien kilometer lange Alto de Palmas, na een verhitte strijd met zijn landgenoten. Julian Alaphilippe verloor de leiderstrui aan Miguel Ángel López.

Vroege kopgroep tot de voet van de slotklim
Deceuninck-Quick Step controleerde een vierkoppige vluchtersgroep met daarin Edwin Ávila, Diego Ochoa, Wilmar Paredes en Alex Cano Ardila. Met een kleine voorsprong begonnen zij aan de 15,8 kilometer lange slotklim van de Alto de Palmas (gemiddeld 7%, max. 15%).

Aan de voet was het Chris Froome die zich opwierp als meesterknecht voor Team Sky. De eerste aanval was van Kevin Rivera (Androni Giocattoli-Sidermec), vlak voor Winner Anacona van Movistar ten aanval trok. Hij sloot aan bij Rivera. Team Sky liet zich niet gek maken en hield het eigen tempo vast op de klim van de Palmas, in dienst van Iván Ramiro Sosa en Egan Arley Bernal.

Anacona als springplank
Het tempo van Anacona ging te hard voor Rivera. Daarachter vond Miguel Ángel López het niet te hard gaan bij de favorieten. Hij demarreerde op zeven kilometer van de meet en zorgde voor een schifting. Nairo Quintana was vervolgens de volgende die demarreerde en zo sprong naar het wiel van zijn ploegmaat op kop. Bernal zat direct op het wiel.

Het EF Education First-koppel Rigoberto Urán en Daniel Felipe Martinez kon niet volgen, waardoor zij de achtervolging moesten leiden. Het zorgde ervoor dat klassementsleider Julian Alaphilippe moest lossen en Martinez zo virtueel de leiding overnam. Anacona verzette vooraan berewerk in dienst van Quintana. Dat was nodig ook, want Quintana stond pas dertiende in het klassement. Bernal was op plek negen nog het best geklasseerd.

Chaotische slotfase levert twee winnaars op
Nadat Anacona wegviel, durfde Quintana niet door te trekken. Hierdoor konden Urán, Martinez, López en Sosa terugkeren. Het was op de slotklim ontzettend druk met fans. Het was vragen om moeilijkheden met alle meelopende mensen, en die kwamen er dan ook. Quintana en Sosa werden gehinderd (zie video boven) en zagen López en Bernal wegrijden.

López wist zich te ontdoen van zijn concurrenten en leek de etappe te winnen, maar vanuit de achtergrond kwamen Quintana en Sosa nog over de Astana-kopman heen. De derde plaats was voor López nog wel genoeg om zich te verzekeren van de eindoverwinning in eigen land.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair