Miguel Ángel López grijpt de macht in Catalonië
foto: Cor Vos
donderdag 28 maart 2019 om 16:51

Miguel Ángel López grijpt de macht in Catalonië

Miguel Ángel López heeft de macht gegrepen in de Ronde van Catalonië. De Colombiaan van Astana wist slim te profiteren van het gepoker tussen Egan Bernal, Nairo Quintana en Adam Yates, waarna hij op eigen kracht naar de ritzege wist rijden. Voor López is het dubbel feest, aangezien hij ook de nieuwe leider is.

Thomas De Gendt wist op de top van Vallter 2000 knap zijn leiderstrui te behouden. Hierdoor begon de renner van Lotto Soudal als lider aan de vierde etappe van de Ronde van Catalonië. De verwachting was echter dat de Belg vandaag wél zijn leiderstrui moest afgeven, aangezien de rit finishte op ruim 1600 meter hoogte.

Het beloofde een zware etappe te worden, met de Coll de Coubet, Port de la Creueta én de dubbele beklimming naar wintersportdorp La Molina. De renners hielden zich dan ook in, waardoor De Gendt als eerste wist boven te komen op de Coubet. De 32-jarige renner wist hierdoor zijn voorsprong in het bergklassement uit te breiden.

Ruime kopgroep met grote namen 
Dit bleek voor veel renners het sein om de aanval te openen. Hierdoor ontstond er kopgroep van maar liefst 24(!) coureurs, met daarbij enkele grote namen. Zo waren ritwinnaar Michael Matthews. Maximilian Schachmann, Marc Soler, Guillaume Martin, Sébastien Reichenbach én de jonge Brit James Knox mee.

Marc Soler voert de kopgroep aan – foto: Cor Vos

Het peloton liet begaan, waardoor de vluchters maximaal drie minuten wisten uit te lopen. Een interessante situatie, aangezien Knox op 1:35 stond van leider De Gendt. De beloftevolle renner van Deceuninck Quick-Step kon echter niet mee, toen Soler en de Oostenrijker Gregor Mühlberger versnelden.

Soler en Mühlberger voelen hete adem Team Sky 
Terwijl de overige vluchters nog voor de voet van de slotklim werden ingerekend, begonnen Soler en Mühlberger met een bonus van twee minuten aan de beklimming naar La Molina. Het peloton werd intussen flink uitgedund, aangezien Team Sky het tempo weer opvoerde. Het was dan ook niet verrassend dat De Gendt moest afhaken.

De Belg verspeelde hierdoor zijn leiderstrui. Wie mocht hem op de top aantrekken? Niet Thibaut Pinot of llnur Zakarin, aangezien beide klimmers al vroeg moesten lossen. Miguel Ángel Lopez dan maar? De Colombiaanse klimmer versnelde op acht kilometer van de top, maar kreeg nauwelijks ruimte van een andere landgenoot…

Team Sky beschermt kopman Egan Bernal – foto: Cor Vos

Herhaling van gisteren? 
Het was namelijk Egan Bernal die in de achtervolging ging. De jongeling kreeg opnieuw Nairo Quintana en Adam Yates met zich mee. En dat betekende dat we weer een schimmig schouwspel kregen, waarin de Colombianen vooral naar elkaar keken. Hierdoor ‘mocht’ López wegrijden en wisten Steven Kruijswijk en Simon Yates weer aan te sluiten.

Dat laatste bleek echter niet slecht voor Adam Yates, aangezien broer Simon zich meteen op kop zette. Dat moest ook wel, aangezien López (zesde op 35 seconden) op weg leek naar de leiderstrui. De kopman van Astana wist vier kilometer voor de top de twee vroege vluchters in te rekenen. De Colombiaan leek op weg naar een dubbelslag.

Simon Yates probeert de schade te beperken voor broer Adam – foto: Cor Vos

López doet een gooi naar de macht 
Leek, want Yates achtte niet veel later zijn moment gekomen. De Brit probeerde met een indrukwekkende versnelling naar het leidende trio toe te vlammen. Bernal wist met enige vertraging aan te sluiten, maar Quintana en Kruijswijk moesten passen. Yates en Bernal wisten echter niet de aansluiting te maken met López en co.

Vooraan kreeg López dan ook vleugels; met enkele stevige lendenrukken wist hij Mühlberger en Soler vlak voor de top te lossen. De Colombiaan sloeg een dubbelslag. Soler en Mühlberger wisten nog nét uit de greep te blijven van Bernal en Yates, die ongetwijfeld zullen balen na hun vele gepoker. Kruijswijk finishte in het spoor als zevende.

Miguel Ángel López kende de perfecte dag – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.