Mike Teunissen ziet kansen in het voorjaar: “Ze noemen het al Wolfpack-light”
foto: Marcel Koch
maandag 24 december 2018 om 08:15

Mike Teunissen ziet kansen in het voorjaar: “Ze noemen het al Wolfpack-light”

Mike Teunissen is terug bij Jumbo-Visma, de ploeg waarvoor hij in 2015 en 2016 ook al reed. Anders dan 24 maanden geleden, komt de 26-jarige Limburger nu terecht in een ploeg die – voor het eerst in jaren – vol inzet op het voorjaar. Zonder uitgesproken kopman weliswaar. “En dus zijn er voor mij mogelijkheden, iets waar ik naar op zoek was”, vertelt hij met veel enthousiasme aan WielerFlits.

We gaan terug naar het najaar van 2014. Teunissen is op dat moment misschien wel het grootste Nederlandse talent bij de beloften. Verschillende grote ploegen melden zich, keuzes te over. Op het laatst wikt en weegt hij tussen LottoNL-Jumbo en Giant-Alpecin. Uiteindelijk kiest hij voor het Nederlandse team. Na twee degelijke jaren loopt zijn contract af en meldt Sunweb – zoals de ploeg dan heet – zich opnieuw. Hij gaat in op het Duitse aanbod. Na twee iets mindere seizoenen – Dwars Door Vlaanderen buiten beschouwing gelaten – keert hij in 2019 echter weer terug bij Jumbo-Visma.

Een schoolvoorbeeld van het gras dat niet groener is aan de overzijde, zo lijkt het. “Nee, nee, nee”, steekt de klassiekerspecialist van wal. Hij is duidelijk over de periode bij het Duitse team. “Ik heb een heel fijne tijd bij Sunweb gehad en ik heb er ook absoluut stappen gezet als wielrenner. Het was bijvoorbeeld heel mooi om de Tour de France te kunnen rijden. Ik had alleen de luxe dat mijn contract afliep, waardoor ik kritisch naar mijn eigen situatie kon kijken. Ik heb op een rijtje gezet waar ik kansen kon krijgen die ik wilde krijgen en wat het beste bij mij paste. Het verhaal van Jumbo-Visma sprong daar bovenuit.”

Bij de Nederlandse ploeg voelt Teunissen zich meteen thuis. Het overgrote deel van de ploeg kent hij immers nog. “Het is mooi om te zien hoe de ploeg zich ontwikkelt. Kijk naar de afgelopen Tour. Ze doen mee om de knikkers in het eindklassement en Dylan Groenewegen is wat mij betreft de beste sprinter ter wereld. Dat is niet omdat ik nu in de ploeg zit, dat heb ik vorig jaar ook al eens gezegd. Nu gaan ze door en willen ze kijken wat er in de klassiekers te halen valt. Dat is een mooi teken van het feit dat de ploeg wil blijven groeien. Niet alleen in de diepte, maar ook in de breedte. Daarin hoop ik ook een mooi aandeel te hebben.”

Musketiers-tactiek in het voorjaar

Teunissen werd knap tweede in Dwars Door Vlaanderen – foto: Sirotti

Teunissen hoopt bij Jumbo-Visma meer voor zichzelf te kunnen rijden. Meer dan bij Sunweb, in ieder geval. “Daar werden Edward Theuns en Søren Kragh Andersen boven mij gezet, logischerwijs. Zij haalden echter allebei hun niveau niet in het voorjaar. Desondanks hield de ploeg vast aan het vooropgezette plan. Zelfs in Parijs-Roubaix was er voor mij geen vrije rol beschikbaar. Daarom is het extra knap – vind ik –  dat ik daar als elfde weet te finishen. De hele koers ben je met andere zaken bezig en tóch weet je nog een resultaatje te behalen (als eerste van zijn ploeg, red.). Maar dat is nu eenmaal hoe Sunweb werkt.”

Juist dat was de reden dat de Limburger andere oorden besloot op te zoeken. “Als Taco van der Hoorn straks in Gent-Wevelgem en de E3 BinckBank Classic met Greg Van Avermaet omhoog knalt, wie ben ik dan om in de Ronde van Vlaanderen het kopmanschap op te eisen? Ik vind dat Taco dan ook in De Ronde de kans moet krijgen om wederom met Van Avermaet mee te gaan. En dat was vorig jaar dus niet het geval. Ik ben echt niet te beroerd om alles voor Wout van Aert te doen als hij de beste man in koers blijkt te zijn. Maar dan moet hij wel beter zijn dan ik ben. En als dat zo is, dan hoop ik hem aan de zege te helpen.”

Jumbo-Visma gaat dus zonder kopman naar het voorjaar, maar met drie of vier renners die kunnen winnen. Een soort musketiers-tactiek: één voor allen en allen voor één. Naast Van Aert, Van der Hoorn en Teunissen zelf, hoopt de ploeg ook op Danny van Poppel. “Met deze jongens klikt het heel goed”, vindt de Limburger. “We zijn bijna allemaal van dezelfde leeftijd. Wout ken ik goed door het veldrijden. Daarnaast kan ik het goed vinden met Timo. Maar ook met Danny en Taco, het zijn allemaal een beetje dezelfde personen. We gaan resultaat proberen te rijden met een soort vriendenploeg. Wolfpack-light noemden ze het al.”

Teunissen strijdt met Roosen voor Tour-plek: “Interne competitie nooit slecht”
Naast zijn snode plannen in voorjaar, wil Jumbo-Visma de in Ysselsteyn geboren renner ook inzetten in de sprinttrein. “Dat is wel de bedoeling. We gaan kijken hoe we dat gaan aanpakken. In het eerste deel van het seizoen zal ik een aantal sprints met Dylan Groenewegen gaan doen. Dan gaan we bekijken hoe dat gaat. De ploegleiding wil met de ‘oude’ sprinttrein nog een aantal stappen zetten. De vraag is of dat gaat lukken. Misschien dat het met mij beter gaat, of juist helemaal niet. Dat kan ook. Op basis daarvan zullen we zien of we daar nog iets mee gaan doen. Maar daar ligt wel een plan voor klaar, ja.”

Teunissen in actie in Parijs-Roubaix – foto: Sirotti

Kort gezegd houdt dit plan in dat Teunissen als nieuwe sprintaantrekker voor Groenewegen gaat fungeren. “Ik ga een aantal koersen samen met Dylan doen. Dat gaat in een afwisselende vorm zijn. De ene keer met Amund Grøndahl Jansen, dan met Timo Roosen erbij. Het doel daarvan is om te bekijken hoe de sprints met mij erbij gaan en of er dan een duidelijk verschil te zien is. Ik heb de laatste twee jaar bij Sunweb ook sprints aangetrokken, voor onder andere Michael Matthews. Daar heb ik de nodige zaken van geleerd. Ze willen bij de ploeg weten of ik daarom anders naar bepaalde zaken kijk dan de huidige sprinttrein.”

En wanneer Teunissen een toevoeging blijkt, kan Roosen zijn borst nat maken. “Nou, als het dus goed gaat… Dan kan het zijn dat ik in het standaard treintje van Dylan kom en dus als lead out-man naar de Tour de France ga. Maar alleen als ik laat zien dat ik een duidelijke meerwaarde ben voor Dylan. En als mijn aandeel allemaal blijkt mee te vallen, dan ga ik naar de Vuelta a España. Ik vecht dus tot en met de Tour min of meer een duel uit met Timo. Dat is nooit slecht, een beetje interne competitie. Als ik de Tour niet haal, weet ik zeker dat Timo die rol heel goed gaat invullen. En anders gaat hij dat laten zien in de Vuelta.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.