Mikel Landa droomt van podium in Tour met weinig tijdritkilometers: “Dat geeft me vleugels”
foto: Cor Vos
vrijdag 30 juni 2023 om 11:36

Mikel Landa droomt van podium in Tour met weinig tijdritkilometers: “Dat geeft me vleugels”

Mikel Landa was al twee keer vierde in de Tour de France, in 2017 en 2020. Dit jaar hoopt hij op nog meer. “Het zou een droom zijn om het podium te halen in een Tour de France die bij me thuis start”, zei de Bask van Bahrain Victorious tegen Marca.

Op 24 november verschijnt de nieuwe winter-editie van RIDE Magazine. Mathieu van der Poel prijkt je op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Landa erkent dat het moeilijk wordt om Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar te kloppen. Hij wil zich ook niet opblazen om hen te volgen. “Maar toch, als het een gekke koers wordt en zij zitten met twijfels, dan kunnen we daar voordeel uit halen en aanvallen.”

De 33-jarige Landa begon uitstekend aan 2023 met podiumplaatsen in de Ruta del Sol, de Ronde van het Baskenland en de Waalse Pijl. “Ik ben zeer tevreden over mijn eerste seizoensdeel en mijn prestaties tegen rivalen die ik ook tref in de Tour. Dat geeft moraal. Ik ben blij met hoe het ging, al heb ik niet de zege geboekt waar ik naar zocht.”

Tijdritkilometers
De klimmer ziet, naast Vingegaard en Pogacar, ook David Gaudu, Enric Mas, Jai Hindley en Ben O’Connor als concurrenten in de komende Tour. Wat wellicht in het voordeel van Landa speelt, is het geringe aantal tijdritkilometers. Er hoeft slechts 22,4 kilometer tegen de klok gereden te worden, in etappe zestien. “Ik ben blij dat de tijdrit dit jaar kort is en dat deze vrij laat in de ronde komt. Het geeft me vleugels dat er deze Tour de France zo weinig tegen de klok gereden hoeft te worden.”

Om een goed klassement te rijden, moet je vooral constant zijn, stelt Landa. Maar een ritzege zou hem ook veel voldoening schenken, vooral als eerbetoon aan zijn onlangs overleden ploeggenoot Gino Mäder. “Het zou mooi zijn om een zege aan hem op te kunnen dragen. Hij zal bij ons zijn gedurende de hele Tour.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.